Prvi sprehod s Xiaomi 13

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26. 02. 2023 17:00:00, Kategorija: Mobilno

Ogledali smo si »srednjo« različico nove paradne serije Xiaomi 13.

Prvi sprehod s Xiaomi 13
Majhen, a zmogljiv. Xiaomi 13 je eden izmed najbolj kompaktnih telefonov višjega razreda, ki ima najnovejši Snapdragon 8 Gen 2 in modul kamere, razvit v sodelovanju z družbo Leica. Se ta kombinacija dobro obnese?

Serija Xiaomi 13, ki jo sestavljajo modeli Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 in Xiaomi 13 Lite, je nadaljevanje lanskoletnega telefona Xiaomi 12 in ostaja zvest ideji kompaktnega pametnega telefona višjega razreda, saj je zaslon pri modelu 13 le malenkost večji od predhodnika. Ogledali smo si model Xiaomi 13.

Najprej videz. Sprednja in zadnja stran telefona sta zaščiteni s steklom Corning Gorilla Glass Victus in sta izredno udobni na otip, enako pa velja tudi za sijajni okvir iz poliranega aluminija, ki daje napravi zelo kompakten občutek. Telefon je videti zelo natančno izdelan, vse reže na ohišju so enakomerne in videti je, da dobro tesnijo. Pokrov reže za kartico SIM je izdelan iz istega materiala kot okvir in z njim tvori celoto, ki je videti in se zdi čista. Telefon tudi nima avdio priključka in reže za microSD, a boste v zameno dobili IR blaster, s katerim lahko na daljavo upravljate stvari, kot so multimedijske naprave, klimatske naprave in kamere. Xiaomi 13 ima tudi Bluetooth 5.3, NFC, podpira pa tudi ultra-širokopasovno komunikacijo (UWB), s katero je napravo mogoče spremeniti v digitalni avtomobilski ključ. Serija telefonov Xiaomi 13 nudi stopnjo zaščite IP68, kar pomeni, da je odporen na vodo in zaščiten pred prahom.

Tako kot njegov predhodnik je tudi Xiaomi 13 opremljen s priključkom USB-C, ki sicer ne podpira video izhoda prek kabla, nudi pa možnost uporabe vmesnika OTG (On The Go adapter), ki uporabnikom omogoča priključitev zunanjih perifernih naprav in naprav za shranjevanje podatkov.

Xiaomi 13 lahko dostopa do lokalnega podatkovnega omrežja prek hitrega omrežja Wi-Fi 6E in tako uporablja tudi frekvenčni pas 6 GHz, podprte so brezžične funkcije, kot sta VoLTE in Wi-Fi. Obe reži za kartici nano-SIM podpirata 5G. Kakovost pogovornega zvoka je na zelo visoki ravni, saj glasovi pri prenosu zvenijo naravno, manjši šumi iz ozadja pa so dokaj dobro odpravljeni, v načinu zvočnika pa ima naprava spodoben domet mikrofona in razmeroma majhen učinek odmeva. Optični bralnik prstnih odtisov, vgrajen v zaslon, se lahko uporablja za biometrično preverjanje pristnosti.

Naprava je opremljena z najnovejšim Qualcommovim procesorjem Snapdragon 8 Gen 2, ki mu lahko stoji ob strani 8 ali 12 GB pomnilnika LPDDR5x. Po hitrosti procesorja je naprava v primerjavi z Xiaomi 12 (Snapdragon 8 Gen 1) precej boljša. V enojedrnem testu Geekbench je dosegla 19 % višjo oceno, v večjedrnem testu pa se je prednost povečala na 42 %. Za grafični pospešek v telefonu skrbi Adreno 740, s katerim je mogoče »brez kolcanja« igrati tudi zahtevnejše igre.

Zaslon telefona Xiaomi 13 meri 16,15 cm (6,36 palca) in ima ločljivost Full HD, kar ustreza gostoti slikovnih pik 400 PPI. Pametni telefon podpira vse sodobne standarde HDR, vključno s HDR10+ in Dolby Vision, frekvenca osveževanja zaslona pa se lahko dinamično preklaplja med 60, 90 in 120 Hz.

Kapacitivni zaslon na dotik v telefonu Xiaomi 13 lahko prepozna do deset hkratnih dotikov in ima hitrost vzorčenja do 240 Hz, kar je sicer polovico manj od predhodnika, a tega pri vsakdanji uporabi, tudi če ste še tako zahteven uporabnik, ne boste opazili. Telefon se na vnose odziva hitro in natančno, steklena površina zaslona je izjemno gladka in omogoča, da po njej brez težav drsite s prstom, vibracijski motor pa ustvarja prijetne otipljive haptične povratne informacije in se med delovanjem skoraj ne sliši. Način za enoročno uporabo se zgleduje po iPhonu in deluje zelo dobro.

Medtem ko je imel Xiaomi 12 med našim stresnim testom težave s pregrevanjem, se zdi, da je Xiaomi 13 to težavo pustil v preteklosti. Telefon se je v stresnih testih 3DMark odrezal zelo spodobno, pri čemer se je zmogljivost zaradi dušenja zmanjšala le za nekaj več kot 20 %. To je velik korak naprej v primerjavi s telefonom Xiaomi 12, katerega zmogljivost je med stresnimi testi padla za 50 %. Xiaomi 13 z zmogljivejšim procesorjem Snapdragon 8 Gen 2 ponuja boljšo zmogljivost kot iPhone 14 Pro v daljšem časovnem obdobju in ustvari dvakrat več posnetkov kot njegov predhodnik.

Xiaomi 13 uporablja enako tehnologijo polnjenja kot njegov predhodnik in se s priloženim 67-vatnim hitrim napajalnikom popolnoma napolni v 50 minutah. Med našim testiranjem je bila 80-odstotna meja dosežena v slabe pol ure. Poleg tega naprava podpira brezžično polnjenje z močjo do 50 vatov in povratno brezžično polnjenje z močjo do 10 vatov. Glede porabe testi kažejo, da je telefon izredno varčen. Kljub temu, da ima baterijo kapacitete 4500 mAh je bil za 35 odstotkov boljši od Google Pixel 7 Pro, za 25 odstotkov Oppo Find X5 Pro (oba 5000 mAh), za 17 odstotkov od Motorole Edge 30 Ultra (4610 mAh).

Kamera
Pri napravi najbolj pade v oči prenovljena kamera. Pa ne le zaradi sodelovanja z Leico ampak tudi zaradi nadgrajenih senzorjev. Poleg novega glavnega senzorja je namreč modul kamere zdaj opremljen z objektivom z optično povečavo in ne z namenskim makro objektivom. Oblikovno se modul kamere zdaj še bolj razlikuje od modulov na drugih telefonih Xiaomi in je vidno nameščen na hrbtni strani, saj od ohišja štrli precej daleč - 2,25 mm.

Sprednja kamera je zelo podobna tisti na telefonu Xiaomi 12. Ponovno ima ločljivost 32 MP, kar je za prednjo kamero veliko, tokrat pa je opremljena še s širšo zaslonko f/2,0. Omogoča snemanje videoposnetkov ločljivosti Full HD pri 30 sličicah na sekundo. Prednja kamera ustvarja prijetno kakovostne slike, posebej pri dobri osvetlitvi, fotografije pa so na voljo v polni ločljivosti, saj tipalo ne uporablja združevanja slikovnih pik.

Xiaomi je kot enega od vrhuncev telefona izpostavlja trojno zadnjo kamero, ki je bila razvita v sodelovanju z družbo Leica. Glavna kamera ima senzor Sony IMX800 s 54 MP in nosi oznako Leica Vario-Summicron 1:18-2,2/15-75 ASPH, družbo pa ji delata še ultraširoka kamera in teleobjektiv s 3,2-kratno optično povečavo. Zdi se, da partnerstvo z družbo Leica presega zgolj programsko opremo in vključuje tudi premaz ALD na objektivih, ki naj bi izboljšal njihovo kakovost. Leica v programski opremi ponuja dva načina: Vibrant in Authentic. V prvem so barve videti svetlejše in bolj nasičene, v drugem pa posnema originalne barve ter omogočia živo svetlobo in nasičene sence.

Slike, posnete z glavno kamero, se odlikujejo z zelo visokim kontrastom in visoko stopnjo podrobnosti, ultraširokokotna kamera zelo spodobno globinsko ostrino, kamera z zoomom pa presenetljivo dobro kakovost tudi pri 5-kratni povečavi. Zadnja kamera lahko snema videoposnetke Ultra HD s hitrostjo do 60 sličic na sekundo ali videoposnetke 8K s hitrostjo 24 sličic na sekundo.

Pod črto
Xiaomi 13 je v primerjavi s predhodnikom izboljšan v skoraj vseh pogledih, hkrati pa ostaja razmeroma kompakten za pametni telefon višjega razreda. Poleg naštetega velja med njegovimi značilnostmi izpostaviti še optimizirano toplotno upravljanje, izjemno življenjsko dobo baterije in nadgradnjo sekundarnih objektivov na sistemu trojne kamere, ki je zdaj končno dobila možnost optične povečave.

Cene
Xiaomi 13 Pro bo na voljo v dveh barvah, keramično črni in keramično beli, z dvema možnostma pomnilnika. 12 GB + 256 GB – 1.299€
Xiaomi 13 bo na voljo v treh barvah, črni, beli in cvetlično zeleni, z dvema možnostma pomnilnika. 8 GB + 256 GB – 1.049 €
Xiaomi 13 Lite bo na voljo v treh barvah, modri, roza in črni, z dvema možnostma pomnilnika. 8 GB + 256 GB – 519 €.

preberite še to

Mobilno
Preprosto deljenje gesla

Preprosto deljenje gesla

Kako v Androidu deliti geslo za dostop do brezžičnega omrežja.

Mobilno
Brezplačni mobilni internet za navijače

Brezplačni mobilni internet za navijače

Promocijska vsebina
Telekom Slovenij...

Mobilno
Umetna inteligenca na počitnicah? Seveda...

Umetna inteligenca na počitnicah? Seveda...

Promocijska vsebina
Nam lahko umetna...

Mobilno
HONOR Magic 6 Pro – umetna inteligenca v službi uporabnosti
Mobilno
Galaxy AI v rokah 8,8 milijona ljudi

Galaxy AI v rokah 8,8 milijona ljudi

Promocijska vsebina
Revolucija umetne inteligence se zdaj resnično začenja

Mobilno
Katera pesem je to?

Katera pesem je to?

Imate v ušesu pesem, za katero ne veste naslova in/ali izvajalca? Zapojte jo v telefon…

Mobilno
Knox dnevniki: Ste naveličani radovednih pogledov na svoje osebne podatke? Tukaj je način, kako to preprečiti.

Knox dnevniki: Ste naveličani radovednih pogledov na svoje osebne podatke? Tukaj je način, kako to preprečiti.

Promocijska vsebina
Kako funkcije za varnost in zasebnost telefona Galaxy poskrbijo za vašo varnost

Mobilno
Nepogrešljivi poslovni pomočniki

Nepogrešljivi poslovni pomočniki

Promocijska vsebina
Pomoč za zapiske...

Mobilno
ZADNJA PRILOŽNOST: Prejmite čudovit darilni paket

ZADNJA PRILOŽNOST: Prejmite čudovit darilni paket

Promocijska vsebina
Pametne naprave, pametnejše poslovanje: Kako Samsung Galaxy AI spreminja igro

Mobilno
Umetna inteligenca v središču pozornosti

Umetna inteligenca v središču pozornosti

Promocijska vsebina
Samsung premiern...

Mobilno
Poglobljen pogled v prihodnost pametnih telefonov

Poglobljen pogled v prihodnost pametnih telefonov

Promocijska vsebina
Pomladna ponudba prinaša čudovit darilni paket