Saj je dober, ampak…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 09. 2019 04:17:00, Kategorija:

Huawei je predstavil Mate 30, prvo serijo »prepovedanih« telefonov.

Saj je dober, ampak…

Kot vsako leto je Huawei tudi letošnjo jesen predstavil novo serijo telefonov Mate. Gre za dva telefona, Mate 30 in Mate 30 Pro, ki sta polna najnovejših telefonskih tehnologij in verjetno ena najboljših telefonov letošnjega leta, če… Če ne bi bila brez Googlovih aplikacij in trgovine Play. A lepo po vrsti.

Oba telefona poganja zmogljiv Huaweijev procesor Kirin 990, imata 8 GB delovnega pomnilnika ter 128 oziroma 256 GB skladiščnega prostora. Kot običajno je kamera tudi tokrat ena od stvari, s katero se proizvajalec najbolj hvali. Model Mate 30 ima trojno zadnjo kamero  ločljivosti 40 MP + 16 MP + 8 MP in trikratnim optičnim približevanjem, trojna z enako povečavo je tudi pri modelu Mate 30 Pro, le da je pri njem ločljivost dvignjena na 40 MP + 40 MP + 8 MP, dodan pa ji je tudi 3D globinski senzor.

Pri novi seriji je zanimiva tudi velikost zaslona. Pri modelu Mate 30 je ta 16,8 cm (6,62 palca) in ločljivosti 2340 x 1080 točk, pri modelu Mate 30 Pro Pro pa 16,67 cm (6,53 palca) in ločljivosti 2400 x 1176 točk – model Pro je torej manjši od »navadnega«, a ima višjo ločljivost. Kar zadeva baterije sta ti 4200 (Mate 30) oziroma 4500 mAh (Mate 30 Pro), obe pa je mogoče polniti žično ali brezžično, pri čemer je slednje menda najhitrejše med androidnimi telefoni. Oba modela sta na voljo v štirih barvah, obstajata pa tudi dve barvi »veganskega usnja«. Poleg omenjenih dveh modelov bo na voljo tudi model 5G, manjkala pa ne bo tudi prestižna Porsche-izvedba.

Vse skupaj se sliši zelo dobro in tudi je, če ne bi bilo ene precej velike težave. In ta je, da serijo sicer poganja operacijski sistem Android 10, a zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko v njem ni nobene Googlove aplikacije (Gmail, YouTube…) še bolj zoprno pa je, da ni trgovine Play, preko katere bi si uporabniki lahko nameščali aplikacije. Huawei je sicer objavil, da je vložil kar milijardo dolarjev v razvoj lastne trgovine androidnih aplikacij, a Mate 30 je na voljo sedaj, trgovina pa… kdo ve kdaj in kaj bo v njej. Sicer obstaja možnost, da bo Google enkrat v prihodnosti dobil dovoljenje za poslovanje s Huaweijem, do takrat pa je veliko vprašanje, kako uspešna bo prodaja izven Azije. Uporabniki so Googlovih aplikacij navajeni, še bolj pa nameščanja aplikacij in nadgradenj preko trgovine Play in vprašanje je, če se bodo tega, kljub nesporni kakovosti serije Mate 30, pripravljeni odpovedati. Če bi šlo za telefone nižjega cenovnega razreda še mogoče, pri dragih modelih pa kupci običajno niso pripravljeni na takšne kompromise in se bodo verjetno raje odločali za Samsungove ali Applove modele.

Ko smo že pri cenah - te so bile objavljene le v evrih, kar dodatno kaže na to, da je Huawei izven Azije skoncentriran predvsem na evropski trg. Model Mate 30 bi na voljo za 799 €, Mate 30 Pro 4G za 1.099 €, 5G-različica modela Mate 30 Pro bo na voljo za 1.325 €, prestižna različica Porsche pa za 2.095 €.

Vir: Huawei

preberite še to

Mobilno
LG-jeva alternativa prepogljivežem

LG-jeva alternativa prepogljivežem

LG je predstavil letošnjega zastavonošo, ki je, kot običajno, malce drugačen od konkurence.

Mobilno
Sony Xperia 1 II

Sony Xperia 1 II

Telefon z dobro kamero, 5G in čudnim imenom…

Mobilno
Čistunski telefon

Čistunski telefon

Telefon, ki ne pusti snemanja žgečkljive vsebine.

Mobilno
Galaxy Z Flip je v ZDA hit

Galaxy Z Flip je v ZDA hit

Kljub nekaterim slabim kritikam je telefon razprodan...

Mobilno
Stadia še na 19 telefonih

Stadia še na 19 telefonih

Pretočna igralna platforma bo od jutri na voljo na telefonih Samsung, Razer in Asus.

Mobilno
Igre za šibke in počasne

Igre za šibke in počasne

Googleve igre Gamesnacks je mogoče igrati tudi pri slabih internetnih povezavah in na šibkih napravah.

Mobilno
Večji zasloni za telefone?

Večji zasloni za telefone?

Samsung in LG naj bi delala na prenosnih zunanjih zaslonih za mobilne telefone.

Mobilno
Najpomembnejši Galaxy do sedaj?

Najpomembnejši Galaxy do sedaj?

Samsungova družina Galaxy S20 prinaša kar nekaj korenitih sprememb.

Mobilno
iPhone 11 Pro preveč seva?

iPhone 11 Pro preveč seva?

Neustrezen test ali telefon res za skoraj dvakrat presega dovoljene vrednosti?

Mobilno
MWC odpovedan

MWC odpovedan

Koronavirus je odnesel celotno prireditev Mobile World Congress v Barceloni

Mobilno
Escobarjev telefon? Ne, hvala!

Escobarjev telefon? Ne, hvala!

Nakup tegale telefona vam močno odsvetujemo.

Mobilno
Suunto 7

Suunto 7

Promocijska vsebina
Šport in življenje, združena.