Saj je dober, ampak…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 09. 2019 04:17:00, Kategorija: Mobilno

Huawei je predstavil Mate 30, prvo serijo »prepovedanih« telefonov.

Saj je dober, ampak…

Kot vsako leto je Huawei tudi letošnjo jesen predstavil novo serijo telefonov Mate. Gre za dva telefona, Mate 30 in Mate 30 Pro, ki sta polna najnovejših telefonskih tehnologij in verjetno ena najboljših telefonov letošnjega leta, če… Če ne bi bila brez Googlovih aplikacij in trgovine Play. A lepo po vrsti.

Oba telefona poganja zmogljiv Huaweijev procesor Kirin 990, imata 8 GB delovnega pomnilnika ter 128 oziroma 256 GB skladiščnega prostora. Kot običajno je kamera tudi tokrat ena od stvari, s katero se proizvajalec najbolj hvali. Model Mate 30 ima trojno zadnjo kamero  ločljivosti 40 MP + 16 MP + 8 MP in trikratnim optičnim približevanjem, trojna z enako povečavo je tudi pri modelu Mate 30 Pro, le da je pri njem ločljivost dvignjena na 40 MP + 40 MP + 8 MP, dodan pa ji je tudi 3D globinski senzor.

Pri novi seriji je zanimiva tudi velikost zaslona. Pri modelu Mate 30 je ta 16,8 cm (6,62 palca) in ločljivosti 2340 x 1080 točk, pri modelu Mate 30 Pro Pro pa 16,67 cm (6,53 palca) in ločljivosti 2400 x 1176 točk – model Pro je torej manjši od »navadnega«, a ima višjo ločljivost. Kar zadeva baterije sta ti 4200 (Mate 30) oziroma 4500 mAh (Mate 30 Pro), obe pa je mogoče polniti žično ali brezžično, pri čemer je slednje menda najhitrejše med androidnimi telefoni. Oba modela sta na voljo v štirih barvah, obstajata pa tudi dve barvi »veganskega usnja«. Poleg omenjenih dveh modelov bo na voljo tudi model 5G, manjkala pa ne bo tudi prestižna Porsche-izvedba.

Vse skupaj se sliši zelo dobro in tudi je, če ne bi bilo ene precej velike težave. In ta je, da serijo sicer poganja operacijski sistem Android 10, a zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko v njem ni nobene Googlove aplikacije (Gmail, YouTube…) še bolj zoprno pa je, da ni trgovine Play, preko katere bi si uporabniki lahko nameščali aplikacije. Huawei je sicer objavil, da je vložil kar milijardo dolarjev v razvoj lastne trgovine androidnih aplikacij, a Mate 30 je na voljo sedaj, trgovina pa… kdo ve kdaj in kaj bo v njej. Sicer obstaja možnost, da bo Google enkrat v prihodnosti dobil dovoljenje za poslovanje s Huaweijem, do takrat pa je veliko vprašanje, kako uspešna bo prodaja izven Azije. Uporabniki so Googlovih aplikacij navajeni, še bolj pa nameščanja aplikacij in nadgradenj preko trgovine Play in vprašanje je, če se bodo tega, kljub nesporni kakovosti serije Mate 30, pripravljeni odpovedati. Če bi šlo za telefone nižjega cenovnega razreda še mogoče, pri dragih modelih pa kupci običajno niso pripravljeni na takšne kompromise in se bodo verjetno raje odločali za Samsungove ali Applove modele.

Ko smo že pri cenah - te so bile objavljene le v evrih, kar dodatno kaže na to, da je Huawei izven Azije skoncentriran predvsem na evropski trg. Model Mate 30 bi na voljo za 799 €, Mate 30 Pro 4G za 1.099 €, 5G-različica modela Mate 30 Pro bo na voljo za 1.325 €, prestižna različica Porsche pa za 2.095 €.

Vir: Huawei

preberite še to

Mobilno
LG z dvema zaslonoma

LG z dvema zaslonoma

Upogljivo ali dvojno? LG meni stavi na dva, na trgu bo že čez dva tedna in po zelo zanimivi ceni.

Mobilno
Še ena poceni zver

Še ena poceni zver

Imenuje se Oppo Reno Ace ima pa skoraj vse, kar imajo »veliki«.

Mobilno
Je to novi OnePlus?

Je to novi OnePlus?

Realme X2 Pro - veliko telefona za manj malo denarja.

Mobilno
Težave z iPhonovimi zasloni

Težave z iPhonovimi zasloni

Je »najbolj trpežno steklo med mobilnimi telefoni« res takšno?

Mobilno
Konkurenčen v dveh letih

Konkurenčen v dveh letih

Huawei meni, da bi HarmonyOS lahko v dveh letih konkuriral Applovemu iOS.

Mobilno
Ne ravno to, kar je iskal…

Ne ravno to, kar je iskal…

Program za snemanje govora v snu je posnel vse prej kot govor…

Mobilno
Le en upornik

Le en upornik

Kakšna je razlika med iPhone 11 Pro in iPhone Pro 11 Max? Le en majhen uporček…

Mobilno
Potovanje skozi mobilni čas

Potovanje skozi mobilni čas

Simpatičen video, ki prikazuje dvajsetletno zgodovino mobilnih operacijskih sistemov.

Mobilno
OnePlus 7T

OnePlus 7T

Začetek prodaje »jesenskih« različic OnePlus 7. S cenami niso (preveč) pretiravali.

Mobilno
Sedaj tudi DxOMark Audio

Sedaj tudi DxOMark Audio

Do sedaj so testirali le sliko, sedaj pa tudi snemanje in predvajanje zvoka.

Mobilno
Marsikaj se je spremenilo

Marsikaj se je spremenilo

Zanimiv prikaz prodaje mobilnih telefonov od 1994 do danes

Mobilno
Vsaj deset razlogov…

Vsaj deset razlogov…

Promocijska vsebina
…zakaj izbrati Galaxy Note10.