Samsung Galaxy Z Flip

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10. 04. 2020 05:10:00, Kategorija:

Verjetno najbolj seksi telefon na trgu...

Samsung Galaxy Z Flip

Pred leti, ko telefoni še niso bili »pametni«, je bilo preklopnih modelov na trgu kar nekaj. V tistem odpiranju pred uporabo je bilo nekaj frajerskega, nekaj v slogu komunikatorjev iz Zvezdnih stez, nekaj, kar je navdajalo z zadovoljstvom... In potem nam je bilo s tem, ko so telefoni dobili »pamet«, vse skupaj odvzeto. To, da smo s telefonom lahko počeli precej več kot le telefonirali in si pisali SMS-e, je zahtevalo večji zaslon, večji zaslon pa je seveda pomenil vedno večje naprave. Takšne, da jih sčasoma ni bilo več mogoče nositi v žepu ali pa so morali ti biti res veliki. Je tak kompromis res nujen? Bil je, odkar je na trgu Samsung Galaxy Z Flip, pa ne več.

Marsikdo ob pogledu na zaprt Samsung Galaxy Z Flip pomisli, da je podoben škatlici za make-up, kar ni daleč od resnice. Navdih za takšno obliko so snovalci menda dobili iz škatlice za ličila podjetja Lancome, kar z zornega kota prenosnosti vsekakor ni slaba ideja, saj je telefon mogoče brez težav spraviti tudi v nekoliko manjši žep. Da o ženskih torbicah ne govorimo. In pri tem tudi ni treba skrbeti, da bi se zaslon opraskal ali kako drugače poškodoval, saj je varno skrit, vidna je le 2,7-centimetrska super AMOLED zunanja različica ločljivosti 300 x 110 točk, na kateri se izpisujejo obvestila.

A prava vrednost aparata se pokaže, ko ga vzamemo iz žepa in s frajersko gesto odpremo. Prikaže se 17-centimetrski (6,7 palca) zaslon AMOLED s podporo HDR10+, ločljivostjo 2636x1080 točk in razmerjem stranic 22:9, prekrit s tanko stekleno zaščitno plastjo, ki nudi boljšo zaščito kot Galaxy Fold. Galaxy Z Flip poganja osemjedrni procesor oziroma mobilna platforma Qualcomm Snapdragon 855+, pomnilnika pa je 8/256 GB. Telefon ima dvojno zadnjo kamero (12 MP 78 stopinj + 12 MP 123 stopinj), 10 MP prednjo kamero (80 stopinj), baterija je 3300 mAh in podpira tudi 15-vatno hitro polnjenje ter 9-vatno brezžično polnjenje Qi. Sliši se dobro… In tudi je…


Kaj pa zamere? Teh pravzapravni. Senzor prstnih odtisov ni postavljen pod zaslon, kot je sedaj moda, ampak na stranski rob telefona, kar v primeru prepogljivega telefona ni slaba ideja. Mogoče bi bil lažje dosegljiv, če bi bil postavljen na spodnji in ne na zgornji del naprave, a tudi tako je čisto uporaben. Tudi to, da je zvočnik na spodnejm in ne na zgornjem ali stranskem robu ni moteče, saj od sebe daje kakovosten in glasen zvok tudi v priemru, če je med igranjem ali gledanjem filmov malce prekrit.

Se moramo novega načina dolgo privajati? Sploh ne. Uporaba Galaxy Z Flip se od uporabe drugih pametnih telefonov ne razlikuje, ima pa nekatere funkcije, ki jih drugi nimajo. Ena najzanimivejših je vsekakor način Flex (Flex Mode), uporaben pri fotografiranju, videokomuniciranju in drugih nalogah, povezanih s kamero. Ko začnemo telefon upogibati, se gornji del zaslona samodejno spremeni v iskalo kamere, na spodnjem pa so prikazane nastavitve. Uporabno. In če k temu dodamo, da lahko telefon brez posebnega držala položimo na mizo ali kaj podobnega in se pogovarjamo prostoročno ugotovimo, da je Galaxy Z Flip za videopogovore precej bolj priročen od »klasike«.

In komu je namenjen Galaxy Z Flip? Samsung ima seveda v svoji ponudbi tudi telefone, ki so bolj zmogljivi… A gigabajti, gigahertzi in milijoni točk niso vse. Če hočete izstopati iz »sivega povprečja« ali biti eden od nosilcev tehnologij prihodnosti, potem boste v telefonu Galaxy Z Flip našli točno to. Da o tem, da je idealen za v elegantno žensko torbico niti ne govorimo.

Kaj pa cena? Za telefon je potrebno odšteti okoli 1550 €, odvisno od prodajalca, ponujajo pa ga tudi nekateri mobilno operaterji, kjer ga je mogoče preko vezave dobiti ceneje ali na obroke.

Vir: Samsung

preberite še to

Mobilno
Huaweijevo poletje

Huaweijevo poletje

Promocijska vsebina
Huawei z novimi napravami in odličnimi poslovnimi rezultati napoveduje vroče poletje

Mobilno
Reklama, ki je malce…

Reklama, ki je malce…

LG se je na Poljskem odločil za dokaj »pohoten« oglas…

Mobilno
Escobarjev telefon res obstaja…

Escobarjev telefon res obstaja…

Gre za Samsungov Galaxy Fold, ki pa ga… ne kupujte…

Mobilno
Prihaja Motorola Razr 2

Prihaja Motorola Razr 2

Boljša kamera, več pomnilnika in zmogljivejša baterija.

Mobilno
Takle bo Surface Duo

Takle bo Surface Duo

Microsoftu so »pobegnile« nekatere tehnične informacije o njegovem Androidnem telefonu

Mobilno
Boljši komentarji

Boljši komentarji

Instagram bo v kratkem dobil bolj prijazen način upravljanja komentarjev in komentatorjev.

Mobilno
5G in koronavirus le povezana…

5G in koronavirus le povezana…

…a ne tako, kot si nekateri mislijo.

Mobilno
iPhone 12 bo zamujal

iPhone 12 bo zamujal

Koronavirus bo posledice pustil tudi pri Applu.

Mobilno
Quick Charge 3+

Quick Charge 3+

Qualcomm nadgrajuje tudi svojo »zastarelo« tehnologijo hitrega polnjenja.

Mobilno
Izskočni Galaxy

Izskočni Galaxy

Samsung menda razvija model telefona Galaxy z izskočno kamero.

Mobilno
Polar Grit X

Polar Grit X

Športna ura, ki z vključenimi vsemi senzorji deluje 40 ur.

Mobilno
Drugi »plebejski« iPhone

Drugi »plebejski« iPhone

Apple od jutri naprej sprejema prednaročila za drugo generacijo modela iPhone SE.