Samsung Galaxy Z Flip5 ali Galaxy Z Fold5

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 29. 11. 2023 15:17:00, Kategorija: Mobilno

Promocijska vsebina
Obe napravi uporabljata inovativni koncept zložljivega telefona, vendar zadovoljujeta različne potrebe in želje uporabnikov. Kateri je za vas?

Samsung Galaxy Z Flip5 ali Galaxy Z Fold5
V svetu nenehnega tehnološkega napredka tudi pametni telefoni dobivajo vedno nove in nove funkcionalnosti, s katerimi se prilagajajo potrebam in željam uporabnikov.  Samsung v svoji paleti pametnih naprav ponuja dva vrhunska modela preklopno-zložljivih telefonov: Galaxy Z Flip5 in Galaxy Z Fold5. Obe napravi se na zunaj krepko razlikujeta med seboj in na prvi pogled bi rekli, da je eden namenjen resnemu delu, drugi pa bolj zabavi. A ni čisto tako…

Galaxy Z Fold5 in Galaxy Z Flip5 - kaj imata skupnega?
Kljub temu, da sta modela Galaxy Z Fold5 in Galaxy Z Flip5 videti povsem različna, imata nekaj skupnih lastnosti. Oba poganja s strani Samsunga prilagojena mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 2, oba imata zaslone AMOLED 2X s frekvenco osveževanja 120 Hz, oba pa sta tudi opremljena z novim in krepko izboljšanim preklopnim tečajem. Ta na eni strani omogoča, da se telefon zapre s tesnim oprijemom, torej brez vrzeli, tako da se uporabnikom ni potrebno bati, da bi med prenašanjem v odprtino zašla kakšna ostra smet, ki bi poškodovala zaslon, na drugi pa, da je telefon mogoče uporabiti v različnih položajih oziroma pod različnimi koti in s tem prilagoditi različnim opravilom.

Galaxy Z Fold5 in Galaxy Z Flip5 - oblika, velikost in uporabnost
Galaxy Z Fold5 ima obliko, podobno knjigi, z navpično zložljivim tečajem. Njegova zasnova uporabnikom omogoča, da napravo razgrnejo in razkrijejo velik notranji zaslon s katerim jo v bistvu spremenijo v tablični računalnik diagonale zaslona 19,3 cm in ločljivosti 2176 x 1812 točk. Telefon seveda ni uporaben le v razprti obliki. Ko ga zložite, lahko uporabljate njegov zunanji zaslon. Ta je diagonale 15,75 cm torej velikosti in oblike običajnih modelov.

Velik zaslon odprtega telefona je idealen za delovna opravila, kot so pisanje e-poštnih sporočil, branje in urejanje dokumentov, pa tudi za videokonference in gledanje filmov, vsa ta opravila pa je zaradi podpore večopravilnosti mogoče izvajati tudi hkrati. Samsung je temu primerno izboljšal opravilno vrstico, ki omogoča preprosto in hitro preklapljanje med odprtimi aplikacijami v ozadju, operacijskemu sistemu pa je dodal tudi možnost dvoročne funkcionalnosti povleci-in-spusti med aplikacijami. Če potrebujete še večji zaslon, lahko preko podpore Samsung Dex na Galaxy Z Fold5 priključite zunanji zaslon in ga s tem še povečate.

Za razliko od modela Galaxy Z Fold5 se Galaxy Z Flip5 ne prepogiba po navpični ampak po vodoravni osi. S tem se zloži v veliko bolj kompaktno obliko, primerno za dobesedno vsak žep. Glavni zaslon Galaxy Z Flip5 nudi diagonalo 17 cm in ločljivost 2640 x 1080 točk, v zaprtem oziroma zloženem načinu pa je na voljo napram prejšnjemu modelu povečan zaslon diagonale 8,6 cm in ločljivosti 720 x 748 točk. Izboljšan tečaj in večji zunanji zaslon sta pomembna aduta modela Galaxy Z Flip5. Zlaganje pod različnimi koti namreč nudi celo vrsto prednosti. Telefon je namreč mogoče postaviti tako, da je na zgornji polovici prikazana vsebina, na spodnji pa tipkovnica, podobno kot pri prenosnem računalniku, zaprtje pod različnimi koti omogoča postavitev telefona na mizo ali kakšno drugo podlago in s tem prostoročno snemanje, fotografiranje in komunikacijo brez uporabe stativa.

Nov, večji zunanji zaslon telefona Galaxy Z Flip5 omogoča uporabniku, da večino najpogostejših opravil, kot je recimo klicanje ali odgovarjanje na klice, pisanje in branje sporočil in podobno, izvede pri zaprtem telefonu. Preko zunanjega zaslona je mogoče zagnati aplikacijo kamere in takoj pričeti snemati s funkcijo FlexCam.


Galaxy Z Fold5 in Galaxy Z Flip5: kamere
Galaxy Z Fold5 ima na hrbtni strani vgrajen trojni fotoaparat, ki vključuje širokokotni senzor 50 MP f/1,8, širokokotni senzor 12 MP f/2,2 in teleobjektiv 10 MP f/2,4, na pokrovu pa je nameščena tudi kamera za selfije 10 MP, medtem ko se pod zaslonom nahaja dodatna kamera 4 MP. Vsi objektivi in senzorji omogočajo zajem visokokakovostnih fotografij in videoposnetkov tudi v šibkejših svetlobnih pogojih, velja pa omeniti tudi zelo zanimivo lastnost dvojnega predogleda - ko je telefon razprt, snemalec vidi sliko na glavnem zaslonu, objekt snemanja pa na zunanjem zaslonu. To pomeni, da lahko nekdo, ki ga snemamo, sliko sproti vidi in po potrebi prilagodi svojo »pozo«.

Fotografiranje s telefonom Galaxy Z Flip5 je izredno zabavno. Kamera ima na zadnji strani dva senzorja ločljivosti 12 MP senzorja - enega s stabiliziranim širokokotnim objektivom f/1,8 in drugega z izjemno širokim objektivom f/2,2, dodan pa je tudi objektiv za selfije ločljivosti 10 MP in zaslonko f/2,2. Kar jo naredi zabavno je funkcionalnost FlexCam, ki omogoča prostoročno zajemanje fotografij in videoposnetkov. Funkcija izkorišča novo zasnovo tečaja pri Samsungovih zložljivih napravah in služi kot nadomestek za stativ. Uporabnikom namreč omogoča, da kamero postavijo na različne površine in tako zajemajo selfije in skupinske fotografije brez da bi za to morali prositi prijatelje ali neznance, da to storijo namesto njih. Pri tovrstnem snemanju je zelo dobrodošel tudi nov 8,6-centimetrski zunanji zaslon, ki je uporaben za predogled, s pomočjo upravljanja fotoaparata z gestami pa je mogoče aktivirati časovni zamik posnetka. FlexCam deluje tudi neposredno s storitvami Facebook, Instagram in WhatsApp, tako da lahko uporabniki svoje izdelke posnemajo in objavijo neposredno iz aplikacije. Z modelom Galaxy Z Flip 5 je to vsekakor bolj privlačna možnost, saj je novi 8,6-cetimetrski zaslon na pokrovu podvojen kot predogled fotoaparata, s katerim lahko pred fotografiranjem izpopolnjujete poze. Upravljanje z gestami, na primer z dlanjo za aktiviranje časovnika fotoaparata, prav tako poenostavi postopek fotografiranja selfijev.


Kateri je pravi?
Oba preklopna modela ponujata vrhunsko inovativno tehnologijo, ki lahko zadovolji različnim življenjskim slogom in uporabniškim potrebam. Če je ključnega pomena kompaktnost, slog in prenosnost, je odlična izbira Galaxy Z Flip5, za uporabnike, ki zahtevajo večjo produktivnost, večopravilnost in zmožnost nadomeščanja tablice, pa bo odlično uporabniško izkušnjo zagotovil Galaxy Z Fold5.


Kako do Galaxy Z Flip5 ali Galaxy Z Fold5
Pametni telefon Galaxy Z Fold5 je na voljo v ledeno modri, fantomsko črni in kremni barvi, telefon Galaxy Z Flip5 pa v mentol zeleni, grafitni in kremni barvi ter v barvi sivke.

Kupci boste do konca letošnjega leta ob nakupu telefonov Galaxy Z Flip5 ali Galaxy Z Fold5 dobili tudi šestmesečno brezplačno preizkusno različico Microsoft 365 Basic OneDrive s 100 GB prostora za shranjevanje v oblaku, ter štirimesečno brezplačno naročnino na YouTube Premium.

preberite še to

Mobilno
S24 Ultra postavlja nove standarde v svetu mobilne umetne inteligence
Mobilno
Stranišče je čistejše od telefona

Stranišče je čistejše od telefona

Raziskava je pokazala, da je povprečen zaslon pametnega telefona trikrat bolj umazan od povprečnega strani&sca...

Mobilno
Nova Samsung Galaxy S24 serija je dostopna v Sloveniji

Nova Samsung Galaxy S24 serija je dostopna v Sloveniji

Promocijska vsebina
Galaxy S24 odpir...

Mobilno
Nova era mobilne tehnologije

Nova era mobilne tehnologije

Promocijska vsebina
Galaxy S24 serija z umetno inteligenco.

Mobilno
Predstavljamo Galaxy XCover7 in Galaxy Tab Active5

Predstavljamo Galaxy XCover7 in Galaxy Tab Active5

Promocijska vsebina
Popolna me&scaro...

Mobilno

"No ja" rešitev vsakdanje težave

Verjetno najbolj nenavaden kos nosljive elektronike, ki pa pomaga rešiti težavo, na katero ste skoraj z...

Mobilno
Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Včasih sporočila dosežejo ravno nasprotni učinek od želenega. In eden takšnih je najverjetneje tudi ta.

Mobilno
Čarobnost božiča s Huaweiem

Čarobnost božiča s Huaweiem

Promocijska vsebina
Ves december se ...

Mobilno
Tri besede, ki vam bodo morda rešile življenje

Tri besede, ki vam bodo morda rešile življenje

Ideja, ki na čudovito preprost način rešuje življenja. Kako? Z besedami. In to le tremi...