Slika? Sedi, 5!

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26. 04. 2023 11:33:00, Kategorija: Mobilno

Promocijska vsebina
Česa ste se uporabniki pametnih telefonov Galaxy S23 serije najbolj razveselili? Najpogosteje omenjate kamero... Upravičeno...

Slika? Sedi, 5!
Družba Samsung je šla z novo S serijo telefonov Galaxy spet korak dlje. Kot je bilo pričakovano, je največ pomembnih izboljšav prejel najzmogljivejši model Galaxy S23 Ultra, a tudi modela Galaxy S23 in Galaxy S23+ skrivata celo vrsto novosti in izboljšav.

Samsungov oblikovalski jezik je v Galaxy S23 seriji bolj poenoten kot kdaj koli prej. Najzmogljivejši model Galaxy S23 Ultra nekoliko izstopa s svojimi ostrejšimi robovi in pisalom S Pen, druga dva modela pa sta bolj zaobljena in z manjšo izboklino za kamere na hrbtni strani. Največji zaslon ima seveda model Galaxy S23 Ultra, ki meri 17,3 centimetra, zaslon na Galaxy S23+ meri 16,8 centimetra, najmanjši, a še vedno priročno velik, pa je pri modelu Galaxy S23 in meri 15,5 centimetra. Zaslona Galaxy S23 in Galaxy S23+ imata seveda ločljivost 1080p, medtem ko ima Galaxy S23 Ultra zaslon QHD 1440p. Vsi zasloni so izdelani s tehnologijo AMOLED, delujejo s frekvenco osveževanja 120 Hz in lahko na prostem dosežejo svetlost 1750 cd/m2. Zasloni vseh treh modelov so, poleg visoke svetilnosti, opremljeni z algoritmom Vision Booster, ki izboljša vidljivost zaslona in reprodukcijo barv v pogojih visoke svetlosti, česar boste veseli tako tisti, ki se s telefonom radi igrate kot tudi tisti, ki z njim predvsem fotografirate.

Specifikacije vseh treh telefonov so takšne, kot bi jih pričakovali za paradnega konja v letu 2023. Serijo Galaxy S23 poganja Qualcommova mobilna platforma Snapdragon druge generacije, ki so ga pri podjetju TSMC optimizirali posebej za modele Galaxy S23, tako da omogoča višji takt tako primarnega procesorja kot tudi grafične enote. Tudi pri pomnilniku niso varčevali. Model Galaxy S23 je na voljo z 8/128 GB ali 8/256 GB pomnilnika UFS 3.1, Galaxy S23+ z 8/256 ali 8/512 GB pomnilnika UFS 4.0, Galaxy S23 Ultra pa z 8/256 GB, 12/512 GB ali 12 GB/1 TB pomnilnika UFS 4.0. S telefoni Galaxy S23 serije boste lahko brez skrbi ves dan delali in se igrali. Galaxy S23 je opremljen z baterijo zmogljivosti 3900 mAh, Galaxy S23+ 4700 mAh, najzmogljivejši model, model Galaxy S23 Ultra, pa s 5000 mAh, vsi modeli pa podpirajo tudi brezžično in povratno polnjenje.

Vse več uporabnikov se zaveda vplivov človekovega obnašanja na okolje  in zato od proizvajalcev zahteva izdelke, ki so izdelani tudi z mislijo na naš planet. Serija S23 vsebuje skupno kar 12 komponent, izdelanih iz recikliranih materialov – od stekla in aluminija do plastike. Slednja je pridobljena iz zavrženih ribiških mrež in plastenk za pijače, iz 100-odstotno recikliranega papirja je izdelana celotna embalaža, zaščitno steklo Corning Gorilla Glass Victus 2, ki ščiti telefon in povečuje njegovo vzdržljivost za dolgotrajno uporabo, pa je izdelano s povprečno 22 odstotki recikliranih materialov.

Zdaj pa h komponenti, ki jo naši bralci pri najzmogljivejših telefonih najpogosteje omenjate. Govorimo seveda o kameri oziroma kamerah.

Kamere z veliko začetnico
Kamere so pri sodobnih pametnih telefonih komponenta, ki je za uporabnike ena najpomembnejših. V novi seriji S je bil največje spremembe po pričakovanju deležen Galaxy S23 Ultra, a tudi modela Galaxy S23 in Galaxy S23+ skrivata prenekaterega asa v rokavu. Pa lepo počasi.

Največja novost modela Galaxy S23 Ultra je vsekakor novi senzor glavne kamere ISOCELL HP2, ki nudi ločljivost 200 milijonov točk. Glede na prejšnji model, ki je imel senzor ločljivosti 108 MP, se preskok zdi kar velik in tudi je, a ločljivost oziroma število točk ni vse. Vsaj enako težo pomeni naknadna obdelava slikovnih podatkov. In tu nastopi tehnologija Nightography, o kateri Samsung upravičeno s ponosom govori. Za kaj gre?

Večanje ločljivosti senzorja seveda pomeni več podrobnosti na fotografijah. A ker je senzor fizično enako velik, so točke na njem seveda manjše, manjše točke pa nosijo manj svetlobnih informacij. In tu je uporabljen »trik«.

Glavni objektiv združi podatke iz 16 sosednjih slikovnih pik v eno samo, s čemer se ločljivost celotne slike – zmanjša na 12 milijonov točk. Iz 200 na 12? Ni to malce malo? Sliši se tako, a je teh 12 MP za človeško oko še vedno izredno ostro. Za primerjavo, Galaxy S22 Ultra sliko prav tako pretvarja v ločljivost 12 MP, le da podatke svojega senzorja ločljivosti 108 MP združuje v razmerju 9 proti 1. Končna razlika je ta, da je pri modelu Galaxy S23 Ultra velikost slikovnih pik po združevanju 2,4 μm, pri Galaxy S22 Utra pa 2,0 μm. A ker je v njej »skritih« za 16 pik informacij, je slika svetlejša, jasnejša, čistejša, podrobnosti so bolje vidne, barve pa bolj naravne in nasičene. In zelo pomembno je, da to velja skozi celotno 10-kratno optično povečavo, s čemer se konkurenca ne more ravno pohvaliti. Kaj pa programska povečava? Te se uporabniki načeloma radi izogibamo, saj slika zaradi nje izgubi na ostrini oziroma podrobnostih. A pri 100-kratnem Space Zoom, kot Samsung imenuje svojo rešitev, se to ne pozna, kar je lepo vidno v spodnjem posnetku, nastalem v okviru kampanje »Vidi več kot le barve«, kjer družba Samsung, v povezavi s tremi slovenskimi zavetišči za živali, pomaga kužkom najti nov dom. Se boste »digitalnega zuma« še izogibali?


Ostra slika in kakovosten sistem optične in digitalne povečave sta seveda odličen pripomoček, a tej družini manjkata še vsaj dva člana – kakovosten sistem stabilizacije slike ter hitro samodejno ostrenje. In tudi tu nas Galaxy S23 Ultra ne pusti na cedilu. Samodejno ostrenje je izredno odzivno tako pri zunanjih kot notranjih posnetkih, izredno dobro pa se obnese tudi pri posnetkih v slabših svetlobnih pogojih, kjer imajo konkurenti pogosto težave, Samsung pa je krepko izboljšal sistem optične stabilizacije slike, ki je bila pri prejšnjih modelih pogosto deležna kritik.

Z Galaxy S23 Ultra boste torej igraje posneli ostre in svetle slike ne glede na pogoje. Kaj pa bolj zahtevni fotografi in snemalci? Ti bodo zelo veseli magične besede ExpertRAW. Ta omogoča ročni nadzor vseh nastavitev fotoaparata in fotografiranje v formatu RAW in je pri modelu Galaxy S23 Ultra implementiran neposredno v aplikacijo kamere, uporabniki pa lahko v načinu ExpertRAW fotografirajo tudi v ločljivosti 50 MP, kar je zelo uporabna srednja pot med kakovostjo slike in velikostjo datoteke.

Model Galaxy S23 Ultra na področju fotografije nudi celo vrsto novih in izboljšanih tehnologij, ki pa se najbolj nazorno kažejo na končnih izdelkih. Recimo na obrazih kužkov, posnetih v okviru kampanje »Vidi več kot le barve«.

Kaj pa modela Samsung Galaxy S23 in S23+Podatek, da imata vgrajen slikovni senzor ločljivosti 50 milijonov točk, nikakor ne pomeni, da ju je Samsung »pustil zadaj«. Oba modela sta deležna kopice nadgradenj, povezanih predvsem s snemanjem fotografij in videoposnetkov ponoči oziroma v slabših svetlobnih pogojih. Glavna kamera pri modelih Galaxy S23 in Galaxy S23+ lahko, enako kot pri modelu Galaxy S23 Ultra, snema videoposnetke ločljivosti 8K s hitrostjo 30 sličic na sekundo, kar je v primerjavi 24 sličicami na sekundo, ki jih zmore predhodnik, velik napredek, povečan pa je tudi kot snemanja, ki je zdaj 80 stopinj. V posnetek boste torej lahko zajeli več, v najnovejši programski nadgradnji, ki jo je Samsung izdal konec marca, pa je najti še nekaj novosti in izboljšav – izboljšan algoritem samodejnega ostrenja, izboljšana stabilizacija slike pri ločljivosti Full HD pri 60 fps, ostrejša slika pri obeh slikovnih senzorjih in še kaj.

Kaj bi kamera brez selfijev... Nekako je treba zabeležiti, kje in s kom smo se imeli lepo, mar ne? Nova serija pametnih telefonov Galaxy S23 je opremljena s sprednjo kamero ločljivostjo 12 MP, ki nudi izboljšano zajemanje nočnih portretov. Telefon namreč z uporabo umetne inteligence ločeno upošteva oči, lase in kožo osebe v kadru in jih lažje loči od ozadja, to pa pomeni, da bo na selfijih bolj poudarjeno to, kar mora biti. Bolj kakovostni pa bodo tudi videoposnetki s prednjo kamero, saj ta podpira ločljivost Super HDR pri ločljivosti 4K in 60 sličicah na sekundo.

Pohitite in si do konca meseca zagotovite čudovito darilo
Samsung je za kupce telefonov iz serije Galaxy S23 pripravil še prav posebno ponudbo. Do 30. 4. 2023 boste ob morebitnem nakupu telefona iz serije Samsung Galaxy S23 kot darilo dobili tudi pametno uro Samsung Galaxy Watch5 44 mm v grafitni barvi ali Samsung Galaxy Watch5 40 mm v roza-zlati barvi. Več informacij vas čaka na naslovu www.samsung.com/si/offer/epic-offer-2023/.

Bi si jih radi ogledali v živo?
Samsung je v Galaxy S23 seriji združil več ali manj vse, kar ta trenutek ponuja sodobna tehnologija in na trg poslal pametne telefone, ki bodo svojo nalogo odlično opravili ne glede na to ali jih uporabljate v poslovne namene, za klepet in brskanje po spletu, klepetanje s prijatelji, fotografiranje in snemanje videoposnetkov ali igro. Bi jih želeli preizkusiti in se prepričati sami?

V sklopu omenjene kampanje »Vidi več kot le barve«, je Samsung pripravil potujoči paviljon Studio S23, ki bo obiskal več lokacij po Sloveniji. Paviljon je okrašen s prekrasnimi fotografijami psov, ki iščejo dom, hkrati pa bo postal tudi središče druženja za obiskovalce, ki že imajo svoje štirinožne prijatelje. Studio S23 bo ponujal številne aktivnosti - od območja za fotografiranje psov, območja za igro pa vse do območja z veliko sočnimi poslasticami in vodo. Seveda pa boste na njem lahko tudi preizkusili telefone Galaxy S23 serije. Vabimo vas, da jih obiščete in s seboj pripeljete tudi vašega štirinožnega prijatelja.

Mobilni paviljon bo v naslednjih dneh obiskal naslednje kraje:
27.04. - 01.05., Promenada Žusterna – Semedela
03.05. - 07.05., Kavarna Lokus pri Koseškem bajerju
19.05. - 20.05., Mr.Pet – poslovalnica BTC Ljubljana
02.06. - 04.06., Mednarodna razstava psov v Postojni 2023
10.06. - Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici
12.06. – 24.06., INSTADOG photo EXPO, fotografska razstava, Citypark Ljubljana

preberite še to

Mobilno
Preprosto deljenje gesla

Preprosto deljenje gesla

Kako v Androidu deliti geslo za dostop do brezžičnega omrežja.

Mobilno
Brezplačni mobilni internet za navijače

Brezplačni mobilni internet za navijače

Promocijska vsebina
Telekom Slovenij...

Mobilno
Umetna inteligenca na počitnicah? Seveda...

Umetna inteligenca na počitnicah? Seveda...

Promocijska vsebina
Nam lahko umetna...

Mobilno
HONOR Magic 6 Pro – umetna inteligenca v službi uporabnosti
Mobilno
Galaxy AI v rokah 8,8 milijona ljudi

Galaxy AI v rokah 8,8 milijona ljudi

Promocijska vsebina
Revolucija umetne inteligence se zdaj resnično začenja

Mobilno
Katera pesem je to?

Katera pesem je to?

Imate v ušesu pesem, za katero ne veste naslova in/ali izvajalca? Zapojte jo v telefon…

Mobilno
Knox dnevniki: Ste naveličani radovednih pogledov na svoje osebne podatke? Tukaj je način, kako to preprečiti.

Knox dnevniki: Ste naveličani radovednih pogledov na svoje osebne podatke? Tukaj je način, kako to preprečiti.

Promocijska vsebina
Kako funkcije za varnost in zasebnost telefona Galaxy poskrbijo za vašo varnost

Mobilno
Nepogrešljivi poslovni pomočniki

Nepogrešljivi poslovni pomočniki

Promocijska vsebina
Pomoč za zapiske...

Mobilno
ZADNJA PRILOŽNOST: Prejmite čudovit darilni paket

ZADNJA PRILOŽNOST: Prejmite čudovit darilni paket

Promocijska vsebina
Pametne naprave, pametnejše poslovanje: Kako Samsung Galaxy AI spreminja igro

Mobilno
Umetna inteligenca v središču pozornosti

Umetna inteligenca v središču pozornosti

Promocijska vsebina
Samsung premiern...

Mobilno
Poglobljen pogled v prihodnost pametnih telefonov

Poglobljen pogled v prihodnost pametnih telefonov

Promocijska vsebina
Pomladna ponudba prinaša čudovit darilni paket