Telefoni Mate so vedno sloveli zaradi odlične makro fotografije

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 27. 10. 2022 04:01:00, Kategorija: Mobilno

Promocijska vsebina
Bližinska (makro) fotografija odkriva tančice skrivnosti sveta, ki ga s prostim očesom komaj zaznamo. Je najbolj vznemirljiv način fotografiranja, še posebej s pametnimi telefoni, ki se v tem fotografskem načinu odlično znajdejo. Glede tega je eden boljših novi Huaweiev vodilni pametni telefon Mate 50 Pro.

Telefoni Mate so vedno sloveli zaradi odlične makro fotografije
Več kamer pametnega telefona Huawei Mate 50 Pro pomeni bolj vsestransko izkušnjo mobilne fotografije. 50-milijonska glavna kamera je zadolžena za kakovostne fotografije v vseh svetlobnih razmerah, kamera s širokim objektivom pa da prizor ni okrnjen, kadar se ne moremo od njega oddaljiti. Je predmet, ki vas zanima predaleč, da bi bil na fotografiji opazen? V tem primeru vam pomaga 64-milijonska kamera s 3,5-kratno optično povečavo, pa tudi digitalna ni odveč, saj je tipalo glavne kamere zelo visoke ločljivosti. S tem pa še nismo izčrpali vsega. Ponaša se še z makro fotografskim načinom za izjemno ostrino tudi najmanjših podrobnosti. Vse od mikroskopskih dlačic na nogah žuželk do skrivnega sveta v osrčju cvetne čaše.

Katero kamero uporabiti?
Odgovor je kakopak odvisen od razmer. Predvsem od svetlobe, ki v povezavi s fizično velikostjo in ločljivostjo tipala vpliva na kakovost bližinske fotografije. Toda ne spreglejte naslednjega. Če se vam zdi prizor zanimiv in obeta odlično fotografijo po vseh kazalnikih kakovosti, se ne splača truditi, kadar svetloba preprosto ni prava. Objekt ne bo primerno osvetljen in na fotografiji ne bo dovolj podrobnosti, ki poleg kadriranja najbolj pritegnejo poglede opazovalcev. Dodatno težavo povzroča premikanje, saj moramo takrat fotografirati s kratkimi časi osvetlitve. Dober recept za zmazek, kadar svetloba ni popolna, samodejno ostrenje ni dovolj zmogljivo ali tipalo kamere ni dovolj občutljivo na svetlobe. Glavna kamera Mate 50 Pro glede tega nima težav, kajti z izredno široko zaslonko f/1,4 se bo obnesla tudi v svetlobnih razmerah, v katerih drugi telefoni pri fotografiranju od blizu preprosto odpovedo.

Težko je vnaprej reči, katera kamera telefona Mate 50 Pro se bo bolje obnesla, kajti to je odvisno od prizora in tega, kaj pravzaprav želite doseči. Objektiv kamere, kolikor je le mogoče, približajte prizoru. Opazili boste, kdaj je kamera preblizu: ko slika na zaslonu ne bo ostra. Kadar želite, da je več ozadja okoli objekta fotografiranja, tedaj uporabite kamero s širokim kotom, medtem ko je kamera z optično povečavo primerna za fotografiranje zares majhnih podrobnosti, ki so marsikdaj celo skrite prostemu očesu.

Priložnosti za odlično fotografijo so povsod
Nekateri boste po travnikih in grmovju iskali majhne živalce, ki jih večina ne opazi, drugi podrobnosti cvetov, plodov ali listov, medtem ko bo tretje pritegnila neživa narava. Struktura ledu, rje, od suše razbrazdane zemlje. Pomembno je, da je fotografija lepa po vseh estetskih merilih in da pritegne pogled. Če bo pritegnila vas, bo verjetno še koga. Prizor zato fotografirajte večkrat, iz različnih oddaljenosti, iz različnih kotov in perspektiv ter z vsemi tremi kamerami! Kasneje si vzemite čas, preverite nastale fotografije in ohranite tiste, ki so že za vaš okus popolne ali bodo takšne postale po preprostem postopku popravljanja. Ne ozirajte se preveč na teorijo zlatega reza, pravilo tretjin in podobno, a hkrati jih tudi ne popolnoma zanemarite, zaupajte predvsem svojemu »očesu«.

Roka naj ves čas ostane mirna
Tudi če je prizor statičen, brez potrpežljivosti in predvsem mirne roke ni dobre bližinske fotografije. Stativ pomaga, če je pri roki in ga imate kam postaviti, a največkrat boste fotografirali iz roke in s kratkim časom osvetlitve. Takrat že najmanjši premik telefona povzroči zamegljeno fotografijo ali preskok fokusa na nekaj drugega, kar bo (skoraj) zagotovo pokvarilo izdelek. Pomaga, če pred fotografiranjem globoko zajamete sapo in se umirite. Predvsem pa si vzemite dovolj časa, še posebej, če fotografirate živo naravo. Žuželke ne čakajo, da prilagodite kader, perspektivo, fokusno točko in pritisnete na sprožilec. Morda boste morali uganiti vzorec gibanja in počakati, da se prizor ponovi, medtem ko čakate s telefonom v roki. Tovrstno fotografiranje preprosto ni hitro in občasno lahko preteče ura, preden boste zadovoljni zgolj z eno samo fotografijo. Vsekakor pa bo fotografski način »Super Makro« s katerim se ponaša pametni telefon Huawei Mate 50 Pro, v izredno veliko pomoč.

Obdelava fotografij
Za tiste, ki bi radi dosegli še bolj popolno bližinsko fotografijo, pa je ena od uporabnih možnosti tudi dodatna obdelava fotografije, ki jo dosežete z različnimi aplikacijami. Telefoni nova 10, nova 10 Pro in Mate 50 Pro imajo že vdelan odličen lasten urejevalnik, dodatno pa lahko aplikacije poiščete prek trgovine AppGallery. Tam med drugim najdete tudi neodvisno aplikacijo Gspace, prek katere se vam odprejo vrata do še več aplikacij, vključno z Googlovimi. Tako boste dostopali do različnih filtrov, prilagajanja svetlosti, kontrasta, nasičenosti, ostrine in celo odstranjevanja neželenih elementov.

Vodilni pametni telefoni Huawei so poleg drugih fotografskih načinov velik poudarek dajali bližinski fotografiji, ki jo nekateri tekmeci zapostavljajo. Zaradi tega in izredne kombinacije strojne in programske opreme v tej vlogi izstopa tudi pametni telefon Huawei Mate 50 Pro. Z malo truda vam bo namreč uspela izredna fotografija, ki jo bodo vsi občudovali. Huawei nova 10 in nova 10 Pro se na drugi strani ponašata z impresivno ultra širokokotno sprednjo kamero s kar 60-milijonskim slikovnim tipalom, samodejnim ostrenjem in 100-stopinjskim kotom, ki lahko zajema posnetke v ločljivosti 4K.

preberite še to

Mobilno
Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Včasih sporočila dosežejo ravno nasprotni učinek od želenega. In eden takšnih je najverjetneje tudi ta.

Mobilno
Huawei Watch GT 3 SE

Huawei Watch GT 3 SE

Promocijska vsebina
Na potepanjih vam zlepa ne bo zmanjkalo baterije

Mobilno
Hitri USB-C samo v »ta dragih«

Hitri USB-C samo v »ta dragih«

Apple naj bi s hitrim USB-C opremil samo nekatere modele iPhone 15, pravijo poznavalci

Mobilno
WebSummit 2022: Outfit7 med največjimi zmagovalci nagrad AppGallery
Mobilno
Bo Apple res ubogal? Ni nujno…

Bo Apple res ubogal? Ni nujno…

Apple ima teoretično še tri leta časa, da ugodi zahtevam EU… Toda kaj pomeni ugoditi?

Mobilno
Samsung se s pomočjo projekta YOUniversity povezuje z mladimi
Mobilno
Poslavlja se »gospod Windows Phone«

Poslavlja se »gospod Windows Phone«

Poleti leta 2023 bo Joe Belfiore, ki je pomembno prispeval k razvoju sistemov Windows in Windows Phone, potegn...

Mobilno
Revolucionarni Huawei Mate 50 Pro že v Sloveniji

Revolucionarni Huawei Mate 50 Pro že v Sloveniji

Promocijska vsebina
Pametni telefon...

Mobilno
Telefoni Mate so vedno sloveli zaradi odlične makro fotografije
Mobilno
Izjemne naprave za povezano in še bolj poglobljeno izkušnjo

Izjemne naprave za povezano in še bolj poglobljeno izkušnjo

Promocijska vsebina
Pametni telefoni...

Mobilno
Končno »pisalni« Kindle

Končno »pisalni« Kindle

Amazon je izdal e-bralnik, na katerega je mogoče tudi pisati. Je pa cena precej zasoljena…

Mobilno
Najbolj vzdržljive pametne naprave za delo na terenu

Najbolj vzdržljive pametne naprave za delo na terenu

Promocijska vsebina
Delovna mesta s...