Varnost vse bolj pomembna

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 24. 10. 2023 12:02:00, Kategorija: Mobilno

Promocijska vsebina
Najsodobnejši pametni telefoni, kot je Samsung Galaxy Z Fold5, nudijo bistveno širšo uporabnost, ta pa s seboj prinese nove varnostne izzive, ki jih je potrebno nasloviti.

Varnost vse bolj pomembna

Pametni preklopni telefon Samsung Galaxy Z Fold5 ni le telefon, s katerim se pogovarjamo, pošiljamo sporočila in fotografiramo. Njegov preklopni zaslon nudi še nekaj, kar uporabnikom vedno pogosteje pride prav, to je večopravilnost. Zaslon AMOLED 2X telefona Galaxy Z Fold5 nudi v razprtem stanju zaslon diagonale 19,3 cm (7,6 palca), na katerem je mogoče prikazati do tri aplikacije hkrati in jih seveda tudi istočasno uporabljati. Tako lahko recimo na enem zaslonu brskamo po internetu, na drugem imamo prikazana e-poštna sporočila, na tretjem pa kak dokument. To pa, v kombinaciji z zmogljivo 4400 mAh baterijo in S Pen pisalom pomeni, da je telefon izredno zanimiv tudi za poslovno uporabo. In ker ga je mogoče preklopiti in preprosto spraviti v vsak žep ali torbico. In če k temu dodamo še funkcijo Multi control večkratni nadzor, ki omogoča sočasno uporabo tipkovnice in miške na različnih napravah, lahko govorimo kar o majhni mobilni pisarni, ki lahko nadomesti tablico ali celo prenosni računalnik.


Vse to pa seveda pomeni, da imamo v telefonu shranjene ne le pomembne osebne ampak tudi poslovne podatke, ki jih je potrebno ustrezno varovati. Nevarnosti, ki prežijo na uporabnike, je namreč veliko – od čisto mehanskih, kot so padci, izpostavljenost vlagi in prahu ter izguba ali kraja naprave, pa do programskih, kjer lahko pride do kraje osebnih ali poslovnih podatkov, kar ima lahko precej bolj resne posledice kot poškodba naprave. Podjetja, ki se ukvarjajo z varnostno problematiko opozarjajo, da obstaja cela vrsta načinov, kako lahko nepridipravi pridejo do podatkov z vašega telefona. Podatki lahko odtekajo preko prijave v nezavarovana brezžična omrežja, lažnih spletnih strani, lažnih elektronskih sporočil, vohunske programske opreme, virusov, nameščanja nepreverjenih aplikacijnezadostnega šifriranja in še česa. 

Pametni telefon Galaxy Z Fold5 naslavlja vse naštete težave. Ponaša s trpežnim aluminijastim okvirjem, vodoodpornostjo, močnejšim in trpežnejšim tečajem z dvojnim vodilom ter ojačenimi robovi, ki preprečujejo poškodbe ob padcih ali pritisku, kar pomeni, da je telefon robusten in uporaben v najrazličnejših okoljskih razmerah. Kar zadeva zaščito podatkov, pa ima Galaxy Z Fold5 vgrajeno celo vrsto naprednih varnostnih funkcij, ki zagotavljajo, da bodo vaši podatki vedno le vaši. Poleg klasičnih zaklepnih metod, kot so gesla in PIN kode, uporablja tudi prepoznavo obraza in prstnih odtisov za odklepanje, kar povečuje tako varnost kot tudi enostavnost uporabe. A varna prijava je le začetek.

Uporabniki običajno uporabljamo telefone tako v poslovne kot zasebne namene in kaj lahko se zgodi, da se eni in drugi podatki med seboj pomešajo. V ta namen je Samsung razvil funkcijo Secure Folder, ki omogoča ločevanje osebnih in poslovnih podatkov in preprosto organizacijo aplikacije in datotek tako, da zasebni podatki postanejo zasebni, poslovni pa poslovni.

Kar zadeva varnost pa je paradni konj pametnega telefona Samsung Galaxy Z Fold5 varnostna platforma Knox. Gre za kombinacijo strojne in programske opreme, ki nudi varnost vojaškega razreda in ji zaupajo mnoge vlade po svetu. Knox varuje podatke v realnem času in to ne le pred izgubo ali vdori, ampak tudi pred virusi in drugimi grožnjami takoj, ko uporabnik vključi telefon. Zaščitna programska oprema je vgrajena v elektronka vezja telefona in ni izpostavljena zunanjemu svetu, dosegljiva pa je le omejenemu naboru aplikacij. To v praksi pomeni, da aplikacije za recimo predvajanje videoposnetkov, preverjanje pristnosti uporabnikov in izvajanje plačil, delujejo v izoliranem okolju izvajanja, kjer se s pomočjo preverjanja pristnosti uporabnikov blokira nepooblaščen dostop do občutljivih biometričnih podatkov, pri aplikacijah za izvajanje plačil pa zagotavlja varno obdelava transakcij. Platforma Knox poleg tega preprečuje nepreverjeno nameščanje posodobitev programske opreme, kar je v sodobnem času eden najbolj akutnih varnostnih problemov.

Občutljivi podatki, kot so PIN-i, vzorci za odklepanje, gesla, prstni odtisi, prepoznavanje šarenice in podobni biometrični podatki so shranjeni v popolnoma izoliranem pomnilniku, ki je zaščiten tudi pred fizičnimi napadi. In če k temu dodamo še dejstvo, da so vsi podatki uporabnika shranjeni v kriptirani obliki.

Samsung Galaxy Z Fold5 navdušuje s svojo vrhunsko varnostjo, predvsem z uporabo sistema Knox. Kljub svoji napredni tehnologiji je preprost za uporabo in zagotavlja brezskrbno izkušnjo. Obenem pa njegov zložljiv zaslon in izjemna zmogljivost naredita ta telefon za pravo napravo za tehnološke navdušence. Če iščete vrhunsko varno in zmogljivo pametno napravo, je Galaxy Z Fold5 zagotovo vreden razmisleka. Posebej sedaj, ko je Samsung pripravil posebno promocijo, v okviru katere lahko kupci ob nakupu pametnega telefona Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip5 ali Galaxy S23 serije prejmete brezplačno še telefon Galaxy S21 FE. V jesenski posebni promociji pa je tudi Galaxy Watch6 serija, kjer lahko za darilo prejmete tablico Galaxy Tab A8. Akcija traja od 12. oktobra do 12. novembra 2023 ali do porabe zalog daril. Vse informacije in pogoje najdete na spletni strani Samsung.


preberite še to

Mobilno
Preklopna novost poletja: Samsung novi prepogljivi telefoni

Preklopna novost poletja: Samsung novi prepogljivi telefoni

Promocijska v sebina
Spoznajte najnovejša prepogljiva telefona Galaxy Z Fold6 in Galaxy Z Flip6.

Mobilno
Stresite zoprne navade

Stresite zoprne navade

Zapestnica, ki vas bo krepko stresla vedno, ko boste hoteli narediti kaj, kar ne bi smeli. Baje pomaga pri odv...

Mobilno
Predstavljamo NOVO pametno uro Samsung! Imenuje se Watch Galaxy ULTRA.
Mobilno
Galaxy A serija: Nakup, ki prinaša darila

Galaxy A serija: Nakup, ki prinaša darila

Promocijska vsebina
Galaxy A serija...

Mobilno
Odprite svojo zgodbo z Galaxy AI

Odprite svojo zgodbo z Galaxy AI

Promocijska vsebina
Samsung je pred ...

Mobilno
Preprosto deljenje gesla

Preprosto deljenje gesla

Kako v Androidu deliti geslo za dostop do brezžičnega omrežja.

Mobilno
Brezplačni mobilni internet za navijače

Brezplačni mobilni internet za navijače

Promocijska vsebina
Telekom Slovenij...

Mobilno
Umetna inteligenca na počitnicah? Seveda...

Umetna inteligenca na počitnicah? Seveda...

Promocijska vsebina
Nam lahko umetna...