Xiaomi 13T in Xiaomi 13T Pro

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 10. 2023 05:05:00, Kategorija: Mobilno

V praksi precej boljša kamera, zmogljivejši procesor, hitrejše polnjenje in zanimiva cena…

Xiaomi 13T in Xiaomi 13T Pro
Xiaomi je pred kratkim predstavil Xiaomi 13T in Xiaomi 13T Pro, pametna telefona naslednje generacije, ki po besedah proizvajalca nudita lastnosti paradnih naprav tudi brez visoke cene. Je res tako? Je.

Xiaomi 13T Pro je na voljo v različici pomnilnika 12+512 GB za 899 EUR, Xiaomi 13T v pomnilniški različici 8+256 GB pa za 649 EUR, za ta denar pa dejansko dobimo telefon, z vsemi sodobnimi pritiklinami, kot so hitro polnjenje, zmogljive kamere in visoke frekvence osveževanja.

Začnimo s 13T
Standardna različica modela 13T je, tako kot 13T Pro, pri nas na voljo od 27. septembra. Opremljen je s čipom MediaTek Dimensity 8200 Ultra (enakim kot v Xiaomi 12T Pro) in ima, kot smo že zapisali, 8 GB ali 12 GB RAM-a ter 256 GB prostora za shranjevanje. 16,94-centimetrski (6,67 palca) zaslon FHD+ ima prilagodljiv 144-herčni zaslon AMOLED z največjo svetlostjo 2600 cd/m2 in podporo za vsebine Dolby Vision in HDR10+, kar je kar opazna razlika napram zaslonu modela 12T, ki je imel frekvenco 120 Hz.

Pri zadnji kameri je Xiaomi 13T opustil glavno kamero s 108 MP iz predhodnika v korist kamere s 50 MP, ki je bila razvita v sodelovanju z družbo Leica in ima ekvivalentno goriščno razdaljo 24 mm ter asferično lečo 7P, za katero Xiaomi pravi, da je zasnovana tako, da zajame več svetlobe in podpira fotografiranje z visokim dinamičnim razponom. Sliši se lepo, praksa pa je pokazala, da je res tako. Nova leča in izboljšana programska oprema dejansko omogočata zajem odličnih fotografij in videoposnetkov.

Ultraširokokotna kamera je z nekoliko šibkih 8 MP predhodnika poskočila na 12, kar je izredno dobrodošlo pri krajinski fotografiji, dokaj odvečno makro kamero 2 MP, ki je bila v modelu 12T, pa je zamenjal zanimiv in uporaben teleobjektiv s 50 MP. Na sprednji strani najdemo 20MP kamero za selfije s podporo za nočni in portretni način fotografiranja.

Druge ključne specifikacije vključujejo baterijo kapacitete 5000 mAh in 67-vatnim hitrim polnjenjem, odpornost na vodo in prah IP68 ter stereo zvočnike Dolby Atmos. Dejansko veliko za slabih 650 €.

Nadaljujmo s Pro
Xiaomi 13T Pro ima enake specifikacije kamere kot model 13T, kar se je izkazalo za dobro odločitev, kljub navidezni »degradaciji« iz 200 MP v modelu 12T Pro. Slednji se namreč ni najbolj izkazal, razen tega pa je za izdelavo posnetkov 12 MP tako ali tako uporabljal združevanje slikovnih pik. Še enkrat več se je izkazalo, da je velik senzor sicer zanimiv, saj lahko zajame več podrobnosti, vendar prava kakovost posnetkov leži v obdelavi slik oziroma kakovostnih algoritmih.

Kar zadeva procesor, ima 13T Pro nov MediaTekov Dimensity 9200+, ki se s svojo 4-nanometrsko tehnologijo več kot dovolj dobro kosa s platformo Snapdragon 8 Plus Gen 1 svojega predhodnika. Model je zaenkrat na voljo z 12 GB delovnega pomnilnika in 512 Gb shrambe, kmalu pa naj bi bile na voljo tudi različice s 16 GB RAM in 256 ali 1 Tb veliko shrambo. Poleg podpore za Xiaomijevo tehnologijo polnjenja 120 W HyperCharge ima 13T Pro enake specifikacije kot 13T, vendar je nekoliko težji - 200 g v primerjavi s 193 g 13T.

Povzetek
Sta Xiaomi 13T in Xiaomi 13T Pro velik skok naprej? Velik mogoče res ne, je pa vsekakor korak naprej. Odločitev o zamenjavi slikovnega senzorja in leč se je izkazala za dobro, saj so fotografije in videoposnetki napram predhodniku opazno kakovostnejši. Procesorski preskok pri modelu 13T je bil nekoliko predvidljiv, saj je dobil to, kar je imel do zdaj model 12T Pro, dokaj presenetljiva pa je bila odločitev za prehod iz platforme Snapdragon na Mediatek pri modelu 13T Pro. Bi se uporaba Snapdragona druge generacije obnesla bolje? Testi kažejo, da ne. Razlika med njima je namreč že v testnih okoljih minimalna, v praksi pa več ali manj nevidna. In enako velja tudi pri primerjavi s platformo Snapdragon 8 tretje generacije.

Precej boljša kamera, zmogljivejši procesor, hitrejše polnjenje … pravzaprav vse, kar bi človek pričakoval od nove različice. In če k temu dodamo še zanimivo ceno, sta Xiaomi 13T in Xiaomi 13T Pro vsekakor vredna temeljitega razmisleka. In do 31. oktobra dobite ob nakupu še cvrtnik na vroč zrak Mi Smart Air Fryer 3.5L, kar pa tudi ni kar tako, mar ne? ▪

preberite še to

Mobilno
S24 Ultra postavlja nove standarde v svetu mobilne umetne inteligence
Mobilno
Stranišče je čistejše od telefona

Stranišče je čistejše od telefona

Raziskava je pokazala, da je povprečen zaslon pametnega telefona trikrat bolj umazan od povprečnega strani&sca...

Mobilno
Nova Samsung Galaxy S24 serija je dostopna v Sloveniji

Nova Samsung Galaxy S24 serija je dostopna v Sloveniji

Promocijska vsebina
Galaxy S24 odpir...

Mobilno
Nova era mobilne tehnologije

Nova era mobilne tehnologije

Promocijska vsebina
Galaxy S24 serija z umetno inteligenco.

Mobilno
Predstavljamo Galaxy XCover7 in Galaxy Tab Active5

Predstavljamo Galaxy XCover7 in Galaxy Tab Active5

Promocijska vsebina
Popolna me&scaro...

Mobilno

"No ja" rešitev vsakdanje težave

Verjetno najbolj nenavaden kos nosljive elektronike, ki pa pomaga rešiti težavo, na katero ste skoraj z...

Mobilno
Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Včasih sporočila dosežejo ravno nasprotni učinek od želenega. In eden takšnih je najverjetneje tudi ta.

Mobilno
Čarobnost božiča s Huaweiem

Čarobnost božiča s Huaweiem

Promocijska vsebina
Ves december se ...

Mobilno
Tri besede, ki vam bodo morda rešile življenje

Tri besede, ki vam bodo morda rešile življenje

Ideja, ki na čudovito preprost način rešuje življenja. Kako? Z besedami. In to le tremi...