18 TB je šele začetek

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 30. 07. 2020 08:48:00, Kategorija: Računalništvo

Seagatov trdi disk Exos 18 TB je že na voljo, a pravi orjaki šele prihajajo…

18 TB je šele začetek

Seagate je izbranim kupcem že pričel dobavljati svoje trde diske Exos kapacitete kar 18 TB, širšo dostopnost pa napovedujejo v prihodnjih mesecih. Novica o disku tako velika kapacitete je za upravljavce podatkovnih centrov vsekakor dobra novica, še bolj pa se veselijo tega, kar Seagate napoveduje za prihodnje mesece. Gre seveda diske, ki podpirajo tehnologijo HAMR.

In kaj je HAMR? Je kratica za heat-assisted magnetic recording oziroma toplotno podprt magnetni zapis, ki ga tehnološka podjetja raziskujejo že od leta 1954, Seagate pa je, po lastnih besedah, prvi, ki mu je to dejansko uspelo. Prednost tehnologije je v tem, da gre v toplotno podprt konvencionalen magnetni zapis, ki naj bi omogočal izdelavo magnetnih trdih diskov kapacitet do 80 TB in to brez prekrivanja blokov (skodlanja – shigling).

Seagate je testne modele diskov HMAR kapacitete 16 TB pred časom že poslal nekaterim uporabnikom in ker so bili odzivi menda zelo vzpodbudni napovedujejo, da bodo 20-terabajtni diski HAMR na trgu še letos, v relativno kratkem času pa naj bi jim sledili tudi diski kapacitet 30, 40, 50 TB in več.

V spodnjem videu iz leta 2018 si lahko ogledate nekaj podrobnosti o tehnologiji HAMR.


Vir: Seagate