Barvni e-papir, ki obvlada video

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 4. 09. 2020 05:02:00, Kategorija:

Korak bližje do uporabnega barvnega e-črnila. Upajmo, da zadeva res deluje.

Barvni e-papir, ki obvlada video

E-črnilni zasloni so znani po tem, da so odlični za naprave, kot so elektronske knjige ali celo elektronski stripi, saj vanje lahko, podobno kot v »prave« knjige, brez posebnega napora gledamo tudi več ur, zorni kot je prav tako enak kot pri papirnatih knjigah, zaradi narave tehnologije pa so tovrstne naprave tudi energetsko izredno učinkovite. Zato bi si seveda želeli, da tovrstni zasloni najdejo pot tudi v telefone in tablice, pa tudi v televizorjih se jih ne bi branili. A kar je za nekaj dobro, je za nekaj drugega slabo. E-črnilni9 zasloni imajo že sami po sebi nižjo ločljivost in osveževalno frekvenco od tistih, ki jih poznamo v telefonih, tablicah in televizorjih, še bolj zoprno pa je, da obstajajo le črno beli, kar je za knjige seveda čisto uporabno, za kaj več pa ne. Tega se seveda zavedajo tudi razvijalci tehnologije e-črnila, predvsem E-ink, zato se že leta trudijo v e-papirni svet vključiti barve, hkrati pa nasloviti tudi vprašanje ločljivosti in osveževanja. Stvari sicer gredo naprej, a zelo počasi. Osveževanje je še vedno dokaj počasno in je za na primer prikaz videa tehnologija še vedno več ali manj neuporabna, barve pa so tudi še »v povojih«. Pri stoječi sliki je še nekako prebavljiva, za gibljive pa neuporabna. A če velja to, kar trdi TCL, bi se stvari v bližnji prihodnosti lahko precej spremenile.

Podjetje TCL, pri nas poznamo predvsem po televizorjih, zvočnih sistemih, slušalkah in pametnih telefonih je objavilo, da njihov NXTPAPER nudi »vizualno izkušnjo, podobna papirju, a v barvah ter brez utripanja in brez škodljive modre svetlobe«. Objava za javnost, ki so jo izdali včeraj, je malce konfuzna, saj NXTPAPER primerja malo z E-Inkovimi zasloni, malo pa s tradicionalnimi zasloni LCD, a iz besedila gre sklepati, da gre za e-črnilo, a krepko boljše od tistega, kar ta trenutek nudi E Ink. V sporočilu navajajo, da bodo zasloni, izdelani s to tehnologijo, nudili ločljivost HD, bodo 25 odstotkov bolj kontrastni od tradicionalnega e-črnila, za 36 odstotkov tanjši od LCD in od njega 65 odstotkov bolj energetsko učinkoviti (malo se primerjajo z E Ink, malo z LCD).

Iz zapisanega lahko sklepamo, da bi lahko v kratkem dobili zaslone, ki bodo zelo podobni e-papirju, le da bodo barvni, da bo na njih mogoče kakovostno gledati tudi gibljive slike, baterija pa bo držala 65 odstotkov dlje od tiste v mobilnih telefonih. Upajmo, da bo res tako. Če ne drugega bo vsaj E Ink dobil konkurenco in ga vzpodbudil, da še bolj napne moči.

Vir: Yahoo! news