Brezplačno do Windows 10

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 2. 12. 2019 04:43:00, Kategorija: Računalništvo

Če imate starejšo različico Windows, jo lahko še vedno brezplačno nadgradite.

Brezplačno do Windows 10

Microsoft bo z 20. januarjem ukinil podporo za Windows 7. To teoretično pomeni, da bodo uporabniki, ki se še vedno držijo te različice, morali plačati 145 € ali več za nadgradnjo na novo različico. A eno je teorija, drugo praksa, saj je Microsoft v sistemu nadgradnje »pustil« luknjo, preko katere je mogoče do nadgradnje na Windows 10 priti brezplačno. Kako? Z orodjem Media Creation Tool (MCT).

MCT je orodje, ki v prvi vrsti omogoča uporabniku izdelavo namestitvenega medija za Windows, preko njega pa je mogoče izvršiti tudi neposredno nadgradnjo (in-place upgrade). Ta je, za razliko od »čiste« nastavitve, še vedno brezplačna. Če imate torej še vedno Windows 7 (ali kasnejši), lahko iz Microsoftove spletne strani prenesete orodje za namestitev, ga zaženete, v njem pa ne izberete ustvarjanja namestitvenega medija ampak nadgradnjo računalnika. Ko bo postopek zaključen, boste brez težav aktivirali Windows 10. In ko imate svojo kopijo enkrat aktivirano, lahko, če so pojavi potreba, kasneje brez težav izvedete tudi »čisto« namestitev.

Hmm, a si je Microsoft res privoščil takšno napako? So v Redmondu »pozabili« na to, da se je obdobje brezplačne nadgradnje končalo že leta 2016? Seveda ne. Zadeva je povsem namerna. Zakaj? Ker Microsoft ne želi ponoviti stanja z Windows XP in Windows 7, ki ju uporabniki nikakor niso hoteli zamenjati za nove različice. In ker je bilo takšnih uporabnikov veliko, so pač morali za te sisteme »vleči« tudi tehnično podporo. Kar pa stane… Če bodo vsi oziroma vsaj velika večina uporabnikov uporabljali najnovejšo različico, bodo stroški podore in vzdrževanja seveda nižji.

O vsem skupaj je na Redditu pisal tudi Microsoftov uslužbenec z vzdevkom CokeRobot, preberete pa si ga lahko na tem naslovu.

Vir: Windows Latest