Čudežna hrana

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 07. 2019 04:57:00, Kategorija:

Beljakovine, narejene s pomočjo vode, zraka in elektrike… in nekaj mikrobi…

Čudežna hrana

Kaj se zgodi, če v »reaktor«, podoben petrolejki, vlijemo vodo z nekaj mikrobi, skoznjo »spustimo« elektriko, da se pričnejo tvoriti mehurčki ogljikovega dioksida in vodika, ki služijo kot hrana mikrobom in malce počakamo? Nastane Solein, snov, ki vsebuje preko 50 odstotkov beljakovin, ko se posuši pa je videti in okusiti kot moka. Solein je uporaben kot prehransko dopolnilo, mogoče pa ga je tudi 3D-tiskati, da je videti bolj privlačno. Celoten proces nekoliko spominja na varjenje piva, s tem da vsebuje manj sestavin.

Solein je izdelalo finsko zagonsko podjetje Solar Foods, dr. Pasi Vainikka, izvršni direktor podjetja pa zanj pravi, da Solein »ponuja edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke, hkrati pa ustvarja priložnosti za popolnoma nove jedi jutrišnjega dne.« Poleg tega je proces skoraj neomejeno razširljiv, po hektarju desetkrat bolj učinkovit od fotosinteze, kar zadeva vodo pa 10 do 100-krat bolj prijazen do okolja kot proizvodnja beljakovin živalskega ali rastlinskega izvora. »Eden od razlogov, da je meso postalo tako pomembno za našo prehrano je, da je odličen vir visoko kakovostnih beljakovin. Solein - beljakovina, ki jo proizvaja Solar Foods - vsebuje tudi vse esencialne aminokisline, a zato, ker je proizveden z uporabo ogljikovega dioksida in električne energije, ne zahteva velikih količin zemlje,« nadaljuje dr. Vainikka.

Odgovorni pri Solar Foods menijo, da Solein ne bo zamenjal tradicionalnih načinov proizvodnje oziroma pridelave beljakovin, bo pa vsekakor dal svoj delež pri varovanju okolja. Če bo šlo vse po načrtih, bo prva tovarna Soleina pričela obratovati leta 2021, do leta 2022 pa naj bi proizvedla že za dve milijardi obrokov Soleina.


Vir: Solar Foods