Evropa zapušča Intel?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 2. 12. 2019 05:16:00, Kategorija:

Raziskava je pokazala, da imamo Evropejci raje AMD kot Intel.

Evropa zapušča Intel?

To, da AMD-jevi procesorji zadnje čase pridobivajo na priljubljenost, potrjuje tudi tržna raziskava, ki so jo izvedli pri združenju EHA (European Hardware Association). Svoje člane in bralce so vprašali, za kateri procesor bi se odločili ob nakupu naslednjega namiznega računalnika in 60% se jih je menda odločilo za AMD. S tem Intelu seveda ostane le 40%.

Glede na to, da za EHA večina ljudi še nikoli ni slišala bi lahko rekli, da gre za nepomembno raziskavo, ki ne kaže dejanskega stanja na trgu. A ni čisto tako. Raziskave, ki so jih izvajali prejšnja leta, so pokazale veliko podobnost z dejanskim stanjem na evropskem trgu. Lanska je tako pokazala razmerje 60:40 v korist Intela in takšno je bilo tudi dejansko »razmerje sil«…

Raziskava EHA pa ni edina, ki kaže na to, da je AMD z Ryzen 3000 naredil velik skok naprej. Nemški prodajalec Mindfactory poroča, da je bilo avgusta razmerje med Intelovimi in AMD-jevimi procesorji kar 78:22, septembra pa kar 81:19 v korist slednjega. In podobne rezultate beleži tudi Amazon.

Se je AMD-ju končno uspelo zriniti na enakovredno mesto z Intelom? Na področju namiznih procesorjev očitno je, sedaj pa jih čaka bolj trd prenosni trg.

Vir: EHA, TechRadar