Googlova pomoč

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 01. 2019 03:28:00, Kategorija:

Googlov Prevajalnik bo Wikipedii pomagal prevajati angleške strani v neangleške.

Googlova pomoč

Wikipedia je zanimiv fenomen, saj gre za neke vrste skupnostno enciklopedijo, ki bi po pravilih »velika babic, kilavo dete«, moral biti neuporabna, a je daleč od tega, saj se je izkazala za izredno natančno in vseobsežno. Seveda so v njej tudi neumnosti, a v splošnem gre za uporabno zadevo, h kateri lahko svoje znanje prispeva vsakdo. Tudi vi.

Ena od lastnosti je tudi ta, da so prispevki v Wikipedii na voljo v več jezikih. Wikimedia Foundation, ki stoji za vsem skupaj, omogoča in po svojih močeh pomaga k temu, da bi bili prispevki čim bolj prevajani. A sama jih prevajati ne more, saj za to nima ne denarja ne ljudi. Lahko pa ponudi orodja, ki bodo pomagala prevajanja željnim prostovoljcem. Tako je sedaj obstoječemu orodju za prevajanje dodala tudi možnost uporabe Google Prevajalnika, ki je namenjen prevajanju angleških besedil v neangleška.

Zakaj sta se Google in Wikimedia odločila za to potezo? Prostovoljci/uredniki Wikipedie so željo po integraciji Google Prevajalnika izrazili že večkrat. Menda so bili najbolj vztrajni Indonezijski in Google jim je ustregel. Stvar se je izkazala za uporabno in uspešno in zadevo so začeli širiti tudi na druge jezike.

In kaj si mislimo o tem? Googlov prevajalnik je pri nekaterih jezikih izredno uspešen in končni izdelek ne potrebuje veliko popravljanja, kar je vsekakor njegova dobra stran. A na žalost slovenščine ni med temi »uspešnimi« jeziki. Zelo dober dokaz so recimo prevodi opisov programov v trgovini Play… A majhna pomoč kljub temu je, če ne drugega zato, ker je dostopna neposredno iz Wikipedie in ni potrebno »skakanje« iz zavihka v zavihek…

Vir: VentureBeat