Ima toaletni papir res srčni utrip?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 10. 2018 04:38:00, Kategorija: Trendi

Zakaj ljudje svoje sledilnike aktivnosti in pametne ure na veliko pritrjujejo na toaletni papir?

Ima toaletni papir res srčni utrip?

Začelo se je na Kitajskem, ko je nekdo za zabavo svoj sledilnik aktivnosti Xiaomi Mi Band 3 nataknil na rolico toaletnega papirja in ugotovil, da je ura javila 81 utripov v sekundi. Video, je seveda takoj postal viralen, kot pravijo, in ljudje so začeli sledilnike aktivnosti in pametne ure natikati na vse mogoče okrogle objekte – steklenice, pločevinke in celo okončine plišastih igrač. In vsi ti objekti so pokazali nek rezultat. Skodelica za kavo recimo 72 utripov v sekundi, banana 77 in tako naprej. In to ne le Xiaomijevi sledilniki pač pa tudi drugi in tudi pametne ure z Androidom in novo Appleovo uro četrte generacije.


Ali imajo ti predmeti res srčni utrip? So ure našle »življenje v njih«? Seveda ne. Gre za posledico načina, kako pametne ure merijo srčni utrip. Za merjenje se izkorišča pojav, imenovan fotopletismografija (photoplethysmography – PPG), njegovo bistvo pa je v merjenju količine svetlobe, ki se odbije od kože. Ure uporabnikovo zapestje osvetljujejo s pulzi zelene svetlobe. Kri zeleno svetlobo in ker je količina vpite svetlobe odvisna od hitrosti pretoka krvi, je na osnovi merjenja odbite svetlobe mogoče izračunati srčni utrip – manjša je količina odbite svetlobe, večji je utrip.

Seveda pa koža ni edina, ki absorbira zeleno svetlobo. Absorbirajo jo tudi drugi predmeti zato ni čudno, da se uram »zmeša«. Seveda pa se postavlja logično vprašanje, kako točne so. Brez skrbi, precej točne, saj to, da zaznajo pulz pri toaletnem papirju ne pomeni, da svojega dela na zapestju ne opravljajo korektno.

Vir: Abacus News