Je obupal?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 12. 2018 04:43:00, Kategorija:

Microsoft naj bi v kratkem jedro svojega brskalnika Edge nadomestil z enakim, kot ga uporablja Chrome.

Je obupal?

Ko je Microsoft nekaj let nazaj v Windows zamenjal Internet Explorer z brskalnikom Edge, je imel z njim velike načrte. Upal je namreč, da ga bo ta ponesel na pot stare slave in v čase, ko je pometel z Netscapovim Navigatorjem in imel preko 90-odstotni tržni delež. A se to ni zgodilo. Za razliko od konca devetdesetih je sedaj na sceni Google s svojim Chromom. In temu gre odlično.

Microsoft je s prehodom na Edge hotel izdelati brskalnik, ki ne bo več tako povezan in odvisen od operacijskega sistema kot je bil Internet Explorer, saj je to s seboj prinašalo celo vrsto težav z združljivostjo, varnostjo in stabilnostjo delovanja. A jim to, kljub temu, da je brskalnik na voljo že nekaj let, nekako ne uspe najbolj. V Redmondu so se zato očitno odločili izvesti potezo v slogu »če jih ne moreš premagati, se jim pa pridruži«. Windows Central poroča, da Microsoft dela na novem brskalniku, kodno imenovanem Anaheim, v katerem ne bo več njihovega upodobitvenega mehanizma (rendering engine) EdgeHTML ampak odprtokodni Chromiumov, ki ga najdemo v brskalnikih Chrome in Opera.

Za marsikoga je novica mogoče presenetljiva, za poznavalce dogajanja pa ne. Da se nekaj dogaja na to temo je dala sklepati že novica, da Google in Microsoft skupaj razvijata Chrome za Windows 10 za procesorje ARM.

In kdaj bo Anaheim postal resnični brskalnik? Govori se, da naj bi ga Microsoft uradno napovedal v nekaj dneh, na naše računalnika pa naj bi prišel v prvi polovici prihodnjega leta.

Vir: Windows Central