Je zdržal?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 10. 2019 09:21:00, Kategorija:

Koliko preklopov zdrži Galaxy Fold? Preizkus je pokazal, da veliko…

Je zdržal?

Samsung Galaxy Fold je telefon, o katerem se je do sedaj že veliko govorilo. Prvič zato, ker gre za enega prvih komercialno dosegljivih s prepogljivim zaslonom, drugič pa zato, ker ga ker Samsung zaradi mehanskih težav moral za nekaj mesecev umakniti s trga. No, sedaj so težave menda odpravljene in čas je za resnično testiranje.

Glede zmogljivosti kaj dosti dvomov ni, saj so vanj vgradili vse, kar mora imeti »zastavonoša«. Bolj zanimivo je, kako se telefon obnese pri dolgotrajni uporabi oziroma kako zaslon prenese večkratno odpiranje iz zapiranje. Samsung trdi, da kar 200.000 odpiranj, kar v praksi pomeni, da tudi če ga uporabnik dnevno odpre 100-krat, bo zadeva držala več kot pet let. Pogumno. Toda ali je res tako?

Pri portalu Cnet so se odločili zadevo preveriti. Dali so izdelati pripravo, v katero so pritrdili Galaxy Fold, ta pa ga je samodejno odpirala in zapirala s hitrostjo 2,5 odpiranji v sekundi. Cilj je seveda biI ugotoviti ali Samsungove navedbe držijo. In kaj je test pokazal? Po 100.000 odpiranjih je bil zaslon še vedno kot nov, prve poškodbe pa so se pokazale pri 119.380 upogibih.

Kaj to pomeni? Najprej se je seveda potrebno vprašati, koliko realen je test oziroma jo podoben dejanski uporabi. Kot je videno v videu, je zapiranje dokaj grobo in hitro, kar verjetno ni najbolj podobno realni uporabi tako dragega telefona. A to nekako razumemo, saj test ne more trajati v nedogled, pripravo, ki bi bila hkrati hitra in nežna pa tudi ni prav preprosto izdelati. Kaj pa številke? Pri telefonu so se prve poškodbe pokazale pri slabih 120.000 preklopih. To v praksi pomeni, da telefon ne bo zdržal 100 odpiranj in zapiranj dnevno v obdobju 5,5 let, kot trdi Samsung, ampak »le« 3,2 leti. Toda ali uporabnik res odpre telefon tolikokrat? Malo računanja – če vzamemo, da »uporabni« dan traja 16 ur bi 100 odpiranj dnevno pomenilo, da uporabnik odpre in zapre telefon vsakih 9,6 minute. Je to realno? Pri mladostnikih mogoče, pri odraslih poslovnih uporabnikih, ki jim je telefon namenjen, pa... Med delovnim časom še mogoče, izven njega pa najverjetneje ne. Poleg tega pa uporabniki telefone, ne glede na znamo in cenovni razred, menjavajo precej hitreje kot na pet let in pol.

Torej – če ta en test vzamemo za pravi indikator mehanske kakovosti tečajev in zaslona, potem se zanj ni treba bati. Vsaj kar zadeva odpiranje in zapiranje.


Vir: Cnet