Letenje po covidu

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 23. 04. 2020 06:48:00, Kategorija: Trendi

Higienske pregrade tudi v ekonomskem razredu?

Letenje po covidu

Eni od najbolj prizadetih zaradi koronavirusa so vsekakor letalski prevozniki, njihovo vračanje v  normalo pa bo izredno dolgotrajno. Letala so namreč po svoji naravi nekaj, kjer smo ljudje (pre)blizu eden drugemu, kar je dober način za širjenje bolezni.

Rešitev bi bila, če bo te stike lahko nekako preprečili ali vsaj omilili. Toda kako to izvesti v kabini, kjer so sedeži, posebej v ekonomskem razredu, tako tesno natlačeni med seboj? Nekateri predlagajo, da bi letalom odstranili vsak drugi sedež in tako ustvarili ustrezno razdaljo med potniki. Ideja je sicer izvedljiva, a bi hkrati pomenila velik izpad dohodka, po izračunih nekje za tretjino. Druga ideja je, da bi se vse potnike pred vkrcanjem testiralo na covid-19 s hitrimi testi, kar je tudi težko izvedljivo.

Italijansko oblikovalsko podjetje Aviointeriors meni, da ima rešitev. Izdelali so posebno pregrado imenovano Glassafe, ki potnike kolikor toliko loči med seboj, hkrati pa omogoča nagibanje sedeža, dostop do zabavnega sistema, mizice in žepa, zelo pomembno pa je tudi, da jo je mogoče namestiti na obstoječe sedeže. Pregrada naj bi uspešno varovala pred kapljičnimi okužbami, ker je prozorna pa ima potnik tudi nemoten razgled po okolici.

Je takšna rešitev smiselna? Bo varovala pred okužbami? Si jo bodo letalski prevozniki lahko privoščili? Vprašanj je kar nekaj, a vsaj dogaja se…

Vir: Aviointeriors