Maščobni mehurčki proti artritisu

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 09. 2019 04:19:00, Kategorija:

»Resetiran« imunski sistem - težave zaradi artritisa bi lahko omilili maščobni mehurčki.

Maščobni mehurčki proti artritisu

Imunski sistem je izredno pomembne za naše zdravje, saj telesu omogoča, da se to samo brani pred nevarnimi infekcijami. A včasih temu sistemu malce »zmeša« in začne, poleg nezdravih, napadati tudi zdrave celice. Znanstveniki avstralske univerze v Queenslandu so sedaj našli način, kako »resetirati« imunski sistem in mu s tem omogočiti,d a se uspešno spopada s težavami,  kot sta recimo revmatoidni artritis ali vaskulitis.

Imunski sistem se z bakterijami in toksini  spopada s pomočjo tako imenovanih T-celic, ki so sposobne prepoznati določene vrste molekul. Molekule, ki sprožijo imunske reakcije, se imenujejo antigeni. Težave nastanejo, ko T-celice napačno »ugotovijo«, katere celice so napadene in napadejo zdrave celice. V tem primeru govorimo o avtoimunskih boleznih kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis, vaskulitis, lupus, diabetes tipa 1 in celi vrsti drugih. Za te vrste bolezni zdravil še ni, obstajajo pa imunoterapije, ki lajšajo težave, povezane z njimi.

Iz zapisanega gre sklepati, da je rešitev za težave z avtoimunskimi boleznimi potrebno iskati v načinu, kako T-celice »naučiti«, da prepoznajo pravega in ne navideznega sovražnika. Vlogo »učitelja« T-celic v telesu nosijo tako imenovane dendritne celice. Znanstvenikom omenjene univerze je uspelo spremeniti »učni načrt« tem celicam tako, da so v telo vbrizgali maščobne mehurčke imenovane liposomi, ki so jih pred tem »opremili« z ustreznimi antigeni.

»Dendritne celice običajno »jedo« majhne lipidne/maščobne delce. Ko liposome vbrizgamo v telo, ti, podobno kot cepiva, potujejo proti limfnim vozlom, kjer jih »pojedo« dendritne celice. Antigeni v teh liposomih spremenijo dendritne celice tako, da te, namesto da bi jih poslale v boj, pomirijo napadalne T-celice,« pravi Ranjeny Thomas, vodilni avtor študije. Metoda torej na nek način »resetira« imunski sistem in ga vrne na prava pota.

Metoda veliko obeta, vsekakor pa je vbrizgavanje lipidnih celic manj zoprno od obstoječih metod, ki vključujejo kemoterapijo, s katero se uniči obstoječi imunski sistem in se ga ponovno vzpostavi s pomočjo predhodno iz krvi odvzetih matičnih celic bolnika.

Raziskava je bila objavljena v publikaciji JCI Insight.

Vir: Univerza v Queenslandu, slika vampy1/Depositphotos