Nad diabetes s tabletami proti pritisku?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 22. 02. 2018 06:09:00, Kategorija:

Znanstveniki so ugotovili, da lahko navadne tablete za uravnavanje krvnega tlaka zmanjšajo tveganje ali celo preprečijo pojav diabetesa tipa 1.

Nad diabetes s tabletami proti pritisku?
Okoli 60 odstotkov ljudi, pri katerih obstaja tveganje za diabetesom tipa 1, ima v svoji krvi molekulo z imenom DQ8. Znanstveniki univerze v Koloradu in univerze na Floridi so začeli raziskovati ali bi lahko blokiranje te molekule zavrlo ali celo preprečilo pojav omenjenega tipa sladkorne bolezni in ali že mogoče obstaja kakšno zdravilo, ki ima tak učinek.

Raziskave seveda niso izvajali na živih organizmih, saj je zdravil preprosto preveč in testiranje vseh je iz cele vrsta razlogov neizvedljivo, neučinkovito in tudi nepremišljeno. Zato so raje uporabili računalnik, točneje superračunalnik. Na njem so analizirali na tisoče zdravil, ki jih priznava ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA), iskali pa so molekule zdravil, k bi imele takšno strukturo oziroma obliko, da bi se lahko povezale z molekulo DQ8.

In so jo našli, pri tem pa bili dokaj presenečeni. Gre namreč za zdravilo oziroma učinkovino, imenovano metildopa (methyldopa), ki se že več kot 50 let predpisuje tako odraslim kot otrokom, ki imajo težave s hipertenzijo, torej povišanim krvnim tlakom. Zadevo so potem testirali na laboratorijskih miših in ugotovili, da zdravilo dejansko blokira omenjeno molekulo. In zato je sedaj že v teku prva faza testiranja pri ljudeh. Vse skupaj gre prej hitro zato, ker ne gre za neko novo zdravilo ampak nekaj, kar poznamo še dolgo in poznamo vse morebitne stranske učinke. In tudi prvi testi na ljudeh kažejo zelo obetajoče rezultate. Izkazalo se je, da metildopa pri pacientih v začetni fazi diabetesa tipa 1 dejansko znižuje odziv T-celic, povezanih z inzulinom kar kaže na to, da bi lahko bilo zdravilo učinkovito pri zaviranju razvoja te bolezni. Obširnejša klinična študija bo izvedena še letos, tako da bo že prihodnje leto znano kaj več.

Pri vsem skupaj pa ni zanimivo le to, da so našli zdravilo, zanimiva je tudi način njegovega iskanja. Ta namreč daje sklepati, da je enaka metoda uporabna tudi pri iskanju zdravil  za druge bolezni, tudi avtoimune, kot so revmatoidni artritis, celiakija, multipla skleroza, sistemski eritemski lupus in podobne.

Raziskava je bila objavljena v reviji Journal of Clinical Investigation.

Vir: University of Colorado Anschutz Medical Campus