Nad plastiko z mutiranim encimom

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10. 04. 2020 06:37:00, Kategorija:

Bakterijski encim iz komposta bi lahko pomagal k hitrejši in učinkovitejši reciklaži plastenk.

Nad plastiko z mutiranim encimom

Recikliranje plastične embalaže PET se sliši dobro, ni pa brez slabih strani. Ena največjih je ta, da se z obstoječimi postopki uporabnoi predela le 30 odstotkov zbrane plastike, pa še ta je potem slabše kakovosti oziroma šibkejša od prvotne, zato se ne more uporabiti za izdelavo novih plastenk ampak za preproge, oblačila in podobne izdelke. A kmalu mogoče več ne bo tako.

Francosko podjetje Carbios, ki je del konzorcija, v katerem so še L’Oréal, Nestlé Waters, PepsiCo in Suntory Beverage & Food Europe, je namreč razvilo postopek, ki omogoča predelavo kar 90 odstotkov PET in to tako, da je novonastala plastika enake kakovosti kot originalna. Metoda temelji na mutiranem encimu, ki ga je razvilo omenjeno podjetje in ki je sposoben zbrane odpadne plastenke PET v nekaj urah razgraditi na njene osnovne »gradnike« iz katerih je potem mogoče izdelati enako kakovostno maso in jo ponovno uporabiti za izdelavo plastenk. Za pravo recikliranje torej.

In od kod ta encim? Pravzaprav ni nič novega, saj so ga znanstveniki v razpadajočem listju našli že zdavnaj, a so ga nekako »pozabili«. Ekipa znanstvenikov pod vodstvom profesorja Alaina Martyja iz univerze v Toulousu je bakterijski encim obudila in ga nato »izboljšala« z umetno mutacijo bakterije, ki ga izloča. Rezultat je zelo obetajoč – v testih, ki so jih izvedli, se je v uporabno maso razgradilo kar 90 odstotkov plastike PET, encim pa je za razgradnjo ene tono potreboval le deset ur.

In kdaj bo metoda uporabna v praksi? Martin Stephan, pomočnik izvršnega direktorja podjetja pravi, da bi lahko na industrijsko raven prišli v treh do štirih letih.

Raziskava je bila objavljena v reviji Nature.

Vir: Nature