Najbolj uporaben e-papir

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26. 03. 2020 05:53:00, Kategorija:

Zakaj bi nosili s seboj zvezke, beležnice, učbenike, če pa je dovolj reMarkable 2

Najbolj uporaben e-papir

Kakšni dve leti nazaj so se na trgu začeli pojavljati bralniki elektronskih knjig, ki so imeli na dotik občutljive zaslone in so uporabniku poleg branja omogočali tudi pisanje in risanje. Ta tako imenovani e-papir je na prvi pogled dokaj dobra ideja, saj uporabniku omogoča, da ima s seboj vedno svoj »bralni material«, ki je hkrati tudi beležka. Idealno tako za študente in dijake kot tudi za poslovno uporabo. A se stvar nekako ni prijela. Razlogov je verjetno več, največji pa so verjetno cene, ki so za to, kar naprave nudijo, precej zasoljene. Lahko reMarkable 2 to spremeni?

reMarkable 2 je v svojem bistvu 187 x 246 x 4,7 mm velika in 403,5 g težka tablica s 26,2-centimetrskim (10,3 palca) črno-belim zaslonom ločljivosti 1872 x 1404 (226 DPI), ki nudi kapacitivno večtočkovno občutljivost na dotik. Poganja jo dvojedrni procesor ARM 1,2 GHz, vgrajeno pa ima 1 GB LPDDR3 SDRAM in 8 GB internega pomnilnika.

Sliši se skromno, toda vedeti je treba, da gre za napravo, na kateri ne boste igrali iger ampak boste na njej brali knjige in delali zapiske. Za boljšo orientacijo – 8 GB je dovolj za okoli 100.000 strani zapiskov in risb. In če to ni dovolj, je reMarkable mogoče preko Wi-Fi ali priključka USB-C sinhronizirati z osebnim računalnikom (Windows 7 ali novejši, MacOS) in/ali kakšno mobilno napravo (iOS, Android) ter podatke, ki jih ne potrebujete, shraniti tja. Napravo poganja 3000 mAh Li-ionska baterija, skupaj z njo dobimo pisalo s 4096 stopnjami pritiska in ima na vrhu tudi radirko, vse skupaj pa poganja na Linuxu temelječ operacijski sistem Codex.


Ena od najbolj zanimivih funkcij reMarkable 2 je prepoznava rokopisa, ki podpira 33 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. Sicer ne vemo, kako uspešna je tablica pri tem, a ideja je vsekakor dobra, saj omogoča, da besedilo pišemo z roko, nato pa se spremeni v obliko, ki jo je mogoče digitalno urejati in pošiljati po elektronski pošti.


Ena od potencialno slabih lastnosti naprave je ta, da podpira le dva formata e-knjig, PDF in ePub. To pomeni, da vseh elektronskih knjig, recimo Amazonovih, ni mogoče kar tako brati. A k sreči obstajajo programi, eden od njih je recimo Calibre, s katerim je mogoče formate kakovostno pretvarjati iz enega v drugega…

reMarkable 2 bo na voljo junija, že sedaj pa ga je mogoče prednaročiti za 399 USD (okoli 365 €). Še vedno veliko, res pa je, da tudi nudi precej več od prejšnjega modela in tudi konkurence.

Vir: reMarkable