Najdražja tekočina na svetu

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10. 01. 2021 08:45:00, Kategorija:

En liter stane slabih 8,5 milijona evrov, pa še hudo strupena je…

Najdražja tekočina na svetu
Leiurus quinquestriatus je škorpijon iz družine debelorepov, znan tudi pod imenom pakistanski rumeni škorpijon ali izraelski puščavski škorpijon. Spada med najbolj strupene škorpijone na svetu. Njegov pik je lahko smrten za otroke in starejše, odraslega človeka pa praviloma ne more ubiti. Je pa pik izredno boleč, pravijo, da okoli 100-krat bolj od pika čebele. In če vas je kdaj pičila čebela, si verjetno znate predstavljati, kaj to pomeni.

In zakaj bi si človek žele imeti liter ali dva tega strupa? Zato, ker vsebuje kar nekaj izredno koristnih sestavil. Ena je recimo peptidni klorotoksin, ki kaže veliko potenciala pri zdravljenju možganskih tumorjev, nekatere druge komponente pa je mogoče uporabiti za uravnavanje ravni krvnega sladkorja in zdravljenja diabetesa. In zato se farmacevtski laboratoriji seveda zelo zanimajo zanj. Tako, da so zanj pripravljeni plačati ogromne denarje. Kot smo zapisali – skoraj 8,5 milijona evrov za liter.

In zakaj je zadeva tako draga? Zato, ker pakistanski rumeni škorpijon ob piku odda le 2 mg strupa, kar je seveda zelo malo, po piku pa potrebuje dva do tri tedne, da se njegova strupna žleza spet napolni. In ker ne obstaja naprava, ki bi »molzla« škorpijone, je vse skupaj treba opraviti ročno.


Strup pakistanskega rumenega škorpijona je najdražja »serijsko pridelana« tekočina, pa ni najdražja tekočina, kadarkoli prodana. Rekord pripada konju z imenom Galileo, katerega sperma je, preračunano na liter, stala 10,6 milijona evrov.

Vir: Oddity Central