Napaka menda odpravljena

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 10. 2018 04:00:00, Kategorija:

Microsoft naj bi našel vzrok za težave oktobrske nadgradnje Windows 10 in popravek se že testira.

Napaka menda odpravljena

Če niste hoteli čakati in ste preko vikenad hoteli »ročno« nadgraditi Windows 10, ste ostali praznih rok. Microsoft je namreč nadgradnjo umaknil, saj je nekaj uporabnikov poročalo, da jim je zbrisala nekatere ali kar vse osebne dokumente, glasbo, videoposnetke in še kaj. Iz Redmonda so sporočili, da so našli napako, izdelali popravek in ta se preko programa Windows Insiders tudi že testira.

In kaj je šlo narobe? Pravzaprav se je sfižil popravek popravka. Po izidu aprilske nadgradnje Windows 10 so nekateri uporabniki sporočili, da so se jim na disku podvojile mape osebnih dokumentov (Dokumenti, Namizje, Slike…), s tem da so bile nove mape prazne. Microsoft je ugotovil, da je podvojevanje posledica hrošča v funkciji KFR (Known Folder Redirection), ki nadzira spremembo mesta omenjenih map, zaradi katerega so se mape podvojile. A popravek jim ni najbolj uspel, saj je nadgradnja nekaterim uporabnikom (po Microsoftovih navedbah le stotinki odstotka tistih, ki so izvedli nadgradnjo), ki so sistemsko mapo c:\users\Up_Ime\documents prenesli v recimo D:\Documenti in o tem sistem tudi »obvestili«, staro mapo zbrisal, ohranil pa le novo.

Popravljena nadgradnja se testira in verjetno bo kmalu nared. Kdaj bo to, ne vemo, predlagamo pa, da v nadgradnjo ne greste ročno ampak počakate, da vas bo sistem sam opozoril nanjo. Razen če res tako nujno potrebujete Odložišče v oblaku in zrcaljenje telefona v Windows.

Vir: Microsoft

[Originalna novica, 9.10.2018]
Konec septembra smo pisali o tem, da naj bi Microsoft pohitel z jesensko nadgradnjo Windows 10 (October 2018 Update) in prejšnji teden, točneje v torek, je ta res izšla. A tudi tokrat očitno ne bo šlo brez težav. In to kar na dveh frontah.

Nekateri uporabniki so začeli poročati, da jim je nadgradnja izbrisala večjo količino podatkov, nekaterim tudi nekaj sto gigabajtov, drugi pa, da jim nadgradnja nenormalno »pije« baterijo. Zato so se v Redmondu odločili, da oktobrsko nadgradnjo začasno zaustavijo in odpravijo omenjene težave.

Je škode veliko? Zaenkrat ne. Resda je oktobrska nadgradnja že bila v sistemu samodejne nadgradnje Windows, a še ni dosegla velikega števila uporabnikov – več ali manj tiste, ki s(m)o nadgradnjo zagnali ročno. Mi smo jo, a omenjenih težav nismo zasledili. Če ste eni tistih, ki ste pohiteli z nadgradnjo in potem ugotovili, da v mapi Moji dokumenti pogrešate svoje datoteke, pokličite na Microsoftovo tehnično podporo (01 585 34 49) in pomagali vam jih bodo dobiti nazaj. Menda imajo na voljo orodja za to.

Vir: Business Insider, Microsoft, Twitter