Ne tleh se že dobro obnese

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 22. 04. 2018 07:27:00, Kategorija:

Stratolaunch, največje letalo na svetu, počasi prestaja prve teste. Vožnja po tleh mu že dobro uspeva.

Ne tleh se že dobro obnese

Stratolaunch  je vsekakor eno najbolj nenavadnih letal, kar ste jih videli. To, da je 87 metrov dolgo227 ton težko in da ima razpon kril 110 metrov, mogoče komu ne pove pove kaj dosti, to, da ima dva trupa, pa je dokaj nenavadno. In čemu bo namenjen ta 300 milijonov dolarjev vreden »leteči katamaran«?

Letalo naj bi služilo kot cenejši in zanesljivejši vir pošiljanja različnih plovil v vesolje. Namesto da se rakete pošilja s tal, kot se to počne sedaj, se jih bo pripelo na del kril med obema trupoma, Stratolaunch pa jih bo popeljal do neke ustrezne višine (govori se o 35.000 čevljih oziroma 10.700 metrih) in jih od tam lansiral v vesolje. Na ta način bi dobili večkrat uporaben, cenejši in varnejši način pošiljanja različnih polovil v vesolje, pa naj bodo to takšna s človeško posadko ali brez nje.

Ko bo Stratolaunch pripravljen za uporabo, naj bi bil sposoben na ustrezno višino odnesti kar tri rakete hkrati. A do takrat bo treba še nekoliko počakati. Letalo je ta trenutek v fazi testiranja vožnje po tleh. Do sedaj je uspešno opravil dva testa – vožnjo s 45 km/h in 75 km/h. V naslednjih testih bodo letalo moralo uspešno drveti s 130 km/h in nato še z 220 km/h, o testih višjih hitrostih pa zaenkrat snovalci še ne govorijo, tako da ne vemo ali je teh 220 km/h že ciljna hitrost. Običajna reaktivna potniška in tovorna letala za vzlet namreč potrebujejo hitrosti med 240 in 290 km/h (150 in 180 mph).

Projekt že sedaj zamuja dve leti, saj bi letalo po prvotnih načrtih moralo vzleteti že letos, a so vse skupaj prestavili na leto 2020. Glede na to, da ga čaka še nekaj testov na tleh, potem krstni let in šele nato opravljaje »izpita« pri ameriški Zvezni upravi za letalski promet, kar traja od 18 do 24 mesecev, je tudi leto 2020 vprašljivo.

Vir: Space News