Od kod pa to?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 24. 01. 2020 08:40:00, Kategorija:

Znanstveniki so v našem krvnem obtoku odkrili novo, povsem nepričakovano komponento.

Od kod pa to?

Francoski znanstveniki inštituta za raziskavo raka v Montpellierju (IRCM) so v človeški krvi našli komponento, ki je do sedaj ni zaznal še nihče – mitohondrije. Mitohondriji so organeli (majhne edinstvene celične strukture, ki opravljajo specializirane naloge), ki igrajo pomembno vlog pri celičnem metabolizmu in medcelični signalizaciji, do sedaj pa je veljalo, da jih je zunaj celic najti zelo redko, pa še to običajno le v fragmentih.

Sedemletna raziskava IRCM je to dosedanjo domnevo postavila na glavo, saj so v krvni plazmi našli popolnoma funkcionalne mitohondrije, shranjene v izredno stabilnih strukturah. In to v nepričakovano velikih količinah. Z elektronskim mikroskopom so analizirali kri več kot 100 ljudi in ugotovili, da je teh struktur tudi do 3,7 milijona na mililiter plazme.

In kako so prišli do odkritja? Prejšnje raziskave so pokazale, da se v krvni plazni nahaja do 50.000-krat več mitohondrijske kot drugih vrst DNK. Iz tega so sklepali, da morajo mitohondriji po plazmi krožiti tudi samostojno oziroma v posebnih zaščitenih strukturah. Pričeli so jih iskati, jih tudi našli in bili presenečeni nad njihovim številom.

In kaj pomeni odkritje? Ti mitohondriji v plazmi niso kar tako ampak morajo imeti neko biološko nalogo. Kakšna je ta, znanstveniki še ne vedo, lahko pa bi bila povezana z aktivacijo imunskega in vnetnega odziva ter pomoči pri medcelični komunikaciji.

Raziskava je bila objavljena v publikaciji The FASEB Journal.

Vir: Inserm