Otrok po izbiri

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 11. 2019 07:05:00, Kategorija:

Izberite najboljši zarodek in imejte zdravega in pametnega otroka?

Otrok po izbiri

Če bi lahko, bi si izbrali, kakšen bo vaš otrok? Visok, pameten, zabaven, brez genetsko pogojenih bolezni, skratka otrok, ki bi od vas in vašega partnerja/partnerice  pobral le tisti najboljše? Nekaj podobnega kot v filmu Gattaca? Ameriško podjetje Genomic Prediction pravi, da boste v kratkem, če se boste odločili za umetno oploditev, lahko. Kako?

Podjetje naj bi razvilo metodo, pri kateri lahko testirajo zarodke, pripravljene za umetno oploditev in ugotovijo, kateri od njih ima najmanjšo možnost za razvoj ene do enajstih pogostih bolezni, kot so diabetes, povišan krvni tlak, povišan holesterol, nagnjenost k infarktu, nekatere vrste raka, test pa menda lahko ugotovi tudi, ali se bo iz zarodka razvil človek, ki bo sodil med dva odstotka najnižjih ali med dva odstotka tistih z najnižjim IQ-jem v populaciji.

Če bo šlo pa načrtih oziroma se bo uresničila ideja omenjenega podjetja, bi lahko vsak zarodek, pripravljen na umetno oploditev, dobil svoje »spričevalo«, starši pa bi se potem lahko odločili, katerega oziroma katere uporabiti.

Genomic Prediction naj bi prve rezultate svoje raziskave ob javilo v kratkem, kljub temu pa je bilo deležnih kar nekaj kritik genetiko. Graham Coop, vodilni genetik na kalifornijski univerzi Davis, je v svojem komentarju povedal: »Neodgovorno je trditi, da je znanost tako daleč, da bi lahko zanesljivo predvideli, kateri zarodek bomo izbrali, da bi tveganje za nastanek bolezni zmanjšali. Tega preprosto še ne znamo.«

Vir: MIT Technology Review