Prišel je Chrome 71

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 12. 2018 04:03:00, Kategorija: Trendi

Nova različica vas bo med drugim tudi varovala pred zlonamernimi oglasi in sumljivimi nakupi.

Prišel je Chrome 71

Vsi, ki že nekaj časa uporabljamo internet vemo, da mnoge spletne strani živijo od oglasov, pa tudi to da vsi oglasi niso vedno nedolžni. Zato uporabniki v brskalnike pogosto dodamo kakšno razširitev, ki jih blokira. A te razširitve niso vsemogoče in lahko se zgodi, da se kak nemarnež prikrade mimo zaščite in uporabnike odpelje na kakšno problematično spletno stran ali pa postreže z lažnimi opozorili, ki jih ni mogoče preskočiti. Malce bolj izkušeni uporabniki vedo, kako se spopasti s temi nadlogami, vsi pa ne. Zato je Google nekaj tovrstnih  varnostnih funkcij vgradil kar v brskalnik sam, točenje v novo različico Chroma z oznako 71.

Novosti, ki jih ta prinaša, je kar nekaj, najpomembnejši pa sta dve. Prva je preprečevalnik zlorabe oglasov (anti-abusive ads feature), ki deluje tako, da če ugotovi, da neka spletna stran prikazuje kak zlonameren oglas, prepreči pojav vseh oglasov na njej, torej tudi tistih »noramalnih«. Seveda tega ne bodo naredili kar takoj. Najprej bodo lastnike strani opozorili in če ti sumljive rabote ne bodo prekinili, bo nastopila blokada.

Druga novost je opozarjanje na obisk spletnih strani, znanih po tem, da vam hočejo kaj na skrivaj zaračunati. Najpogosteje gre za strani, ki za tovrstno početje uporabljajo vašo mobilno številko in poskušajo kaj »pokasirati« preko vašega računa pri mobilnem operaterju. Praksa pri nas ni tako pogosta, v tujini, predvsem v ZDA, pa.