Prvi otrok iz »robotske maternice«

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12. 04. 2019 04:28:00, Kategorija:

Robot, ki je pomagal pri presaditvi maternice, je svoje delo očitno dobo opravil…

Prvi otrok iz »robotske maternice«

Na švedskem se je ta ponedeljek s carskim rezom rodil deček, težak 2900 gramov in velik 48 centimetrov, tako mati kot otrok pa se menda počutita odlično.  Novica ne bi bila nič posebnega, če ne bi šlo za prvo rojstvo otroka, katerega mati je dobila presajeno maternico, del presaditve, točneje odstranjevanje darovalkine maternice,  pa je bila opravljena s pomočjo – robota oziroma robotsko podprte operacije.

Odstranitev maternice darovalke je potekalo s pomočjo laparoskopske metode, ki je minimalno invazivna, saj se celoten poseg izvede preko le 1 cm dolgega reza na abdomnu, skozi katerega robotske roke opravijo vse potrebno. Tega seveda ne delajo samostojno ampak jih krmili kirurg, ki sedi nekaj metrov stran. Po odstranitvi so maternico takoj presadili prejemnici, kjer so uporabili tradicionalno metodo. Niclas Kvarnström, zdravnik, ki je vodil celoten postopek meni, da bi v prihodnje lahko robote uporabili tudi pri prejemnicah.

Švedski novorojenček je šele petnajsti otrok, ki se je rodil materi s presajeno maternico in prvi, kjer je pri presaditvi pomagal robot. Devet od omenjenih otrok se je rodilo na Švedskem, dva v ZDA, po eden pa v Braziliji, Srbiji, Indiji in na Kitajskem, pri čemer pri materi brazilskega otroka šlo za maternico preminule darovalke, o čemer smo pisali konec lanskega leta.

Vir: University of Gothenburg