Prvi test motorjev največjega letala

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 22. 09. 2017 04:10:00, Kategorija:

Imenuje se Stratolaunch, gre za največje letalo na svetu, namenjeno pa bo prevozu drugih zračnih plovil v stratosfero. Res je zver.

Prvi test motorjev največjega letala

Junija letos, ko je zverina prvič prišla iz hangarja, so bile prve reakcije vse od »to pa je čuden ptič« pa do »to pa je impresivno letalo«. Sedaj je projekt v drugi fazi, v kateri bodo testirali motorje in če bo vse po sreči, bo zverina, ki naj bi bila največje letalo na svetu, prvič poletela že čez dve leti.

Stratolaunch gradi istoimensko podjetje in je le eden od tekmecev, kdo bo naredil boljše in bolj funkcionalno letalo, ki bo sposobno prepeljati druga zračna plovila do višine, od koder bo te mogoče izstreliti v orbito. Stratolaunch svojo idejo razvija že skoraj sedem let in velja za enega najresnejših kandidatov za zmago. Letalo je res ogromno, saj je razpon njegovih kril kar 117 metrov, ki so vpeta na kar dva trupa, med katerima je prostor za pritrditev tovora.

Kot smo zapisali, je projekt v fazi testiranja motorjev. V ta namen so nanj pritrdili kar šest turbin Pratt & Whitney, ki so jih pobrali iz dveh rabljenih letal Boeing 747-400s. Sedaj sledijo najprej testi s pomočjo zunanjega napajanja, nato »mokri« testi z letalskim gorivom, testi prostega teka vsakega motorja posebej in ko bo vse tako, kot mora biti, bo letalo prvič poletelo. Predvidoma leta 2019.

Vir: Stratolaunch