Samozadostna hiška

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 07. 2019 05:42:00, Kategorija:

Tale hiška na kolesih je čisto nekaj drugega kot teste, ki smo jih vajeni.

Samozadostna hiška

Zadnja leta se veliko govori o tako imenovanih majhnih hiškah (tiny house). Gre za majhne a popolnoma funkcionalne hiške, ki so lahko stacionarne ali mobilne. Večina takšnih hišk je posledica entuziastične samogradnje, obstaja pa tudi kar nekaj podjetij, ki jih izdelujejo komercialno. Eno takšnih je novozelandsko podjetje Build Tiny, ki je z arhitekturni birojem First Light Studio razvilo mobilno hiško, ki so jo poimenovali First Light Tiny House.

First Light Tiny House je dolga 7,2 metra, široka 2,4 metre, po potrebi pa lahko »sedi« tudi na dvoosni prikolici. Uporabnik najprej skozi udobno široka zastekljena vrata vstopi v dnevno sobo, opremljeno s pohištvom iz vezanega lesa topola in breze, v njej pa se nahaja tudi zofa, pod katero so predali za shranjevanje. Dnevna soba se nadaljuje v kuhinjo, v kateri je 3 metre dolg kuhinjski pult iz nerjaveče pločevine s štedilnikom, pomivalnim koritom, pečico, hladilnikom in vsem drugim, kar pričakujemo od kuhinje, kuhinjska miza pa je shranjena ob pult in se jo po potrebi dvigne. Kuhinja se nadaljuje v kopalnico, v kateri je WC-školjka, kabina za tuširanje in umivalnik z ogledalom. Do spalnice je mogoče priti po stopnicah, pod katerimi so seveda omare za shranjevanje, prostor za pralni stroj in polica za televizijo. V spalnici je velika postelja in veliko strešno okno.

Hišica se napaja preko običajnega priključka, kot smo ga navajeni pri počitniških prikolicah ali pa preko solarnih celic, priključenih na baterijo in inverter. Kuhanje in ogrevanje je plinsko.

Kaj pa cena? Okoli 150.000 novozelandskih dolarjev oziroma 89.000 €. Ni malo, je pa simpatično. Več v spodnjem videu in slikah v galeriji.


Vir: Build Tiny