(Spet) nov Cannonball rekord

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 22. 08. 2020 08:43:00, Kategorija:

Od New Yorka do Los Angelesa v 25 urah in 39 minutah.

(Spet) nov Cannonball rekord

Ste že slišali za dirko Cannonball? Gre za nelegalno dirko oziroma izziv, kdo bo hitreje prevozil 4500 kilometrsko razdaljo med omenjenima mrestoma, točneje med parkirno hišo Red Ball Garage na Manhattnu in hotelom Portofino v Los Angelesu.

Dirka je dobila ime po Erwinu Bakerju, ki je med leti 1910 in 1930 postavil cel kup motorističnih in avtomobilskih hitrostnih rekordov in se ga je zato prijel vzdevek Cannon Ball. A Baker ni dirkal med omenjenima mestoma. Ideja se je porodila avtomobilskemu novinarju Brocku Yatesu, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja organiziral pet dirk, imenovanih Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash, ki se je sčasoma preimenovala v Cannonball Run. Leta 1981 je na temo dirke nastala komedija The Cannonball Run, v kateri so nastopali Burt Reynolds, Roger Moore, Farrah Fawcett, Dom DeLuise, Dean Martin in druge zvezde tistega časa, tri leta kasneje pa še Cannonball Run II. In kar sta oba filma požela kar precej uspeha ni čudno, da se je izziv nadaljeval in je aktualen še danes.

Kot smo zapisali, gre za nelegalno dirko, saj ta poteka po navadnih cestah in avtocestah, kjer se vozijo tudi »civilisti«. In ker hitrosti, ki jih dosegajo dirkači, znašajo tudi krepko več kot 250 km/h, je seveda takšna vožnja nevarna tako za dirkače kot tudi za druge udeležence v prometu, zato na »Cannonballerje« preži tudi policija. A je ta pogosto precej neuspešna, saj imajo dirkači pa poti pomagače, ki jih obvestijo, če vidijo policijo. Če dirkač policijske zasede ne more zaobiti, mu pomagači pomagajo tako, da sami pred njim prehitro peljejo mimo policije, ki jim prične slediti, »prave« krivce pa pusti pri miru.

Dirke seveda niso masovne ampak posamične, jih je pa vsako leto nekaj in tudi rekordi kar pogosto padajo. Najnovejšega sta postavila Cannonball veterana Arne Toman in Doug Tabbutt, ki sta v svojem predelanem Audiju S6 (dodali so mu dodaten 170-litrski rezervoar, odstranili nepotrebno opremo, prilagodili elektroniko in še kaj), zamaskiranem tako, da je bil videti kot Ford Taurus in spominjal na policijski avto, za omenjenih 4500 kilometrov potrebovala 25 ur 39 minut. Za boljšo predstavo – povprečna hitrost brez upoštevanega časa za dolivanje goriva, je znašala 180 km/h, z upoštevanjem 177 km/h, največja zabeležena hitrost pa 281 km/h.

Vse o pripravah na dirko in njenem poteku, si lahko ogeldate v spodnrem videu.


Vir: Road & Track