Ste že slišali za Speedgate?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 15. 04. 2019 03:38:00, Kategorija:

Gre za prvi šport, ki si ga je »izmislila« umetna inteligenca.

Ste že slišali za Speedgate?

Ste si kot otrok kdaj izmišljali nove igre? Zagotovo. Jaz se spomnim recimo »ponyballa«, kjer smo igrali neke vrste nogomet, pri katerem smo žogico za tenis udarjali s prednjim kolesom Ponyja, kolesa, ki smo ga takrat imeli več ali manj vsi. Pa pa »frizbiball«, kjer smo igrali neko kombinacijo rokometa in košarke, le da s frizbijem. Vse te igre so se nam takrat zdele neznansko zanimive, potem pa smo jih nekako prerasli in pozabili.

A časi se spreminjajo in sedaj si iger očitno več ne izmišlja le mularija ampak nastajajo tudi drugače. Pri ameriški reklamni agenciji AKQA so na primer za »nasvet« prosili sistem umetne inteligence. Vanj so najprej vpisali podatke o preko 400 različnih športih, nato pa sistemu ukazali, naj si na podlagi teh podatkov izmisli nekaj novega. Sistem je začel »bruhati« odgovore, od katerih večina ni imela ravno repa in glave, a z malo »selekcije in interpretacije« je nastalo nekaj, kar po poimenovali Speedgate.

Kathryn Webb, ena od sodelujočih v projektu, je povedala: »Naše ekipa kreativcev je večino časa pregledovala veliko elektronsko preglednico in iz nje poizkusila najti nekaj, kar bi bilo razumljivo in zanimivo tudi v praksi.« Kar pa ni bila ravno preprosta naloga, saj so bili »predlogi« dokaj nenavadni in so za razumevanje potrebovali precej domišljije. Glasili so namreč nekaj podobnega kot: »preskakovanje kroglaste žage na konju z ročaji, dva vzporedno, leže, najhitreje, visoko«, kar je ekipa prevedla kot »žaganje na konju z ročaji«, kjer »tekmovalca sedita vsak na svojem konju z ročaji, ki sta postavljena vsak na svojem koncu debla in se zibata naprej in nazaj z žago v roki«. To bi bilo vsekakor zabavno videti, kot šport pa… A po okoli 1000 čudaških kombinacijah so le naleteli na nekaj obetavnega, idejo izpilili in nastal je Speedgate.

Speedgate igrata dve ekipi po šest tekmovalcev. Igralci z roko ali nogo podajajo žogo, podobno tisti pri ragbiju, svojim sotekmovalcem, pri čemer pa z njo ne smejo teči. Cilj je podati žogo skozi središčna vrata, nato pa še skozi nasprotnikova vrata. Če ekipi uspe oboje, dobi dve točki, če pa igralec poda žogo soigralcu skozi vrata, ta pa jo takoj vrne istemu igralcu nazaj, dobi ekipa tri točke. In kakšna so ta vrata? Dve palici, zapičeni v tla. To so le osnovna pravila, obstaja jih pa še kar nekaj. Eno od njih je recimo tudi to, da če neka ekipa trdi, da je dala gol, pa to ni bilo res, dobi točke nasprotna ekipa.

A eno je igra na papirju, njena izvedba v praksi pa nekaj čisto drugega. Zato so pri AKQA preizkusili tudi top. Speedgate igrajo že nekaj sobot zapored, k sodelovanju pa povabili lokalne študente, dijake, otroke, starše in vsi igro menda obožujejo. Če vas zanimajo pdoprobnejša pravila Speedgata, kliknite na infografiki na koncu novice.


Vir: AKQA