Windows 10X (spet) zamaknjen

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 04. 2020 09:21:00, Kategorija:

Surface Duo z Androidom naj bi izšel po načrtih, Neo z Windows 10X pa…

Windows 10X (spet) zamaknjen
Microsoft je lani oktobra na svojem dogodku, namenjenemu napravam Surface, med drugim prikazal tudi dvozaslonski telefon Surface Duo. Zanimivo je že to, da gre (ponovno) za telefon, nastal v Microsoftu, še bolj pa zato, ker ga bo poganja Android. Zakaj zanimivo? Seveda zato, ker bo na njej mogoče uporabljati aplikacije iz Googlove Trgovine Play, Microsoft pa bo zagotovo dodal še cel kup svojih, za Duo optimiziranih aplikacij.

Microsoft Surface Duo nima enega preklopnega ampak dva 14,2-centimetrska (5,6 palca) zaslona, povezana s 360-stopinjskim tečajem. Zaslona lahko delujeta tako, da je na vsakem odprta druga aplikacija ali pa v »prenosniškem« načinu, kjer eden služi kot tipkovnica, drugi pa kot zaslon, lahko pa tako, da oba skupaj eno samo tvorita veliko sliko. Telefon je v zaprtem stanju podoben majhnemu prenosniku, kjer sta oba zaslona zaščitena, zaradi 360-stopinjskih tečajev pa se lahko odpre tako, da sta zaslona na zunanji strani. Več v videu.

Microsoft je hkrati s Surface Duo predstavil tudi Surface Neo, nekakšno vmesno različico med telefonom in prenosnikom. Na pogled je naprava videti kot povečan Duo, ki ima na spodnjem zaslonu še en 360-stopinjski tečaj, na njem pa tipkovnico. Ta se lahko zavrti tako, da sede na zaslon, kjer je en del zaseden s tipkovnico drugi pa še vedno uporaben kot manjši zaslon, tipkovnico pa je mogoče potisniti naprej, pri čemer se del zaslona pod njo spremeni v sledilno ploščico. Posebnost modela Neo je v tem, da ga ne bo poganjal Android ampak Windows 10X, Microsoftova »okleščena« različica Windows 10, namenjena dvozaslonskim napravam. Več v spodnjem videu.

Kaj pa dostopnost? Najnovejši podatki kažejo na to, da bi Surface Duo lahko izšel po načrtih, torej konec letošnjega leta, model Neo z Windows 10X pa… ta se bo (tudi) zaradi koronavirusa zavlekel in mu grozi, da bo postal eden od najbolj »prestavljanih« Microsoftovih izdelkov do sedaj. Windows 10X zamuja že dobri dve leti, kar precej jezi proizvajalce strojne opreme, ki so morali naprave, ki so jih razvijali za Windows 10X opremiti z Windows 10 in jih s tem narediti za »nič posebnega«…

Vir: MSPoweruser, ZDNet