YouTubove na »pogorišču« TikToka

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 09. 2020 04:51:00, Kategorija: Zvok in slika

YouTube je v Indiji napovedal storitev Shorts, alternativo prepovedanemu TikToku.

YouTubove na »pogorišču« TikToka

TikTok ni na tnalu le v ZDA ampak tudi v Indiji. Konec junija je vlada v New Delhiju zaradi obmejnega spora (in spopada) s Kitajsko prepovedala uporabo TikToka. In ker razen Reels druge pametne alternative ni bilo, je bilo pač treba nekaj časa počakati, da nastane. In razvija jo Google oziroma YouTube. Storitev, imenovana Shorts, bo izredno podobna TokToku, saj bo prav tako omogočala nalaganje kratkih posnetkov (do 15 sekund), omogočala njihovo urejanje, vsebovala večsegmentno kamero za združevanje več posnetkov v enega, nadzor nad hitrostjo predvajanja, navpično listanje med posnetki in podobno.

Je Shorts torej kopija TikToka? Je in ni. Ena je recimo ta, da bodo lahko uporabniki svojim posnetkom dodajali glasbo iz ogromne knjižnice YouTubovih posnetkov, druga pa, da bo Shorts na voljo kar znotraj aplikacije YouTube za Android kar pomeni, da bodo uporabniki dobili možnost svoje izdelke že v štartu predstaviti večjemu občinstvu. YouTube ima namreč več kot dve milijardi ogledov mesečno…

Kot smo zapisali, bo Shorts zaenkrat na voljo le v Indiji, a če se stvari s TikTokom zapletejo tudi drugod, bo verjetno kmalu na voljo tudi pri nas.

Vir: YouTube blog