Za dezinformacije kriv le ducat

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 27. 03. 2021 09:10:00, Kategorija:

Za razširjanje največjega dela proticepilskih dezinformacij je kriv le ducat posameznikov.

Za dezinformacije kriv le ducat
Ameriški Center za boj proti digitalnemu sovraštvu (Center for Countering Digital Hate ) in Center za spremljanje proticepilskih informacij (Anti-Vax Watch) sta izvedla raziskavo o izvoru dezinformacij o cepljenju proti Covid-19, ki se širijo po socialnih omrežjih. Ugotovili so, da kar 65 odstotkov proticepilske vsebine na Facebooku in Twitterju izvirajo od le ducata posameznikov, njihovi privrženci pa jih potem zvesto širijo naprej. »Dezinfomacijski ducat« je samo na Facebooku odgovoren za 73 odstotkov proticepilske vsebine, objavljena v zadnjih dveh mesecih. Podatki, ki so jih objavili v raziskavi kažejo, da je bilo konec preteklega leta na socialnih omrežjih v svetu aktivnih okoli 425 proticepilskih računov,  spremljalo pa jih je okoli 59 milijonov ljudi.

In kdo so ti dezinformatorji? Največji je vsekakor Joseph Mercola. Gre za pristaša in alternativnih metod zdravljenja, ki hkrati vodi večmilijonski posel spletne prodaje dietetičnih izdelkov in prehranskih dopolnil. Mercola je s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila pred kratkim prejel opozorilo, da mora prenehati s prodajo lažnih zdravil proti Covidu-19.

Druga največja »zvezda« je Robert F. Kennedy Junior, nečak pokojnega slavnega ameriškega predsednika. Kennedyju je Instagram zaradi objavljanja lažnih informacij o cepivih proti Covidu-19 preprečil dostop do platforme, na Facebooku in Twitterju pa je, kljub njuni zavezanosti k preprečevanju širjenja proticepilskih dezinformacij in pozivom, da mu je treba tudi tu ukiniti račune, še vedno aktiven.

Kaj pa ostali? Če naletite na informacije, ki so jih objavili Ty in Charlene Bollinger, Sherri Tenpenny, Rizza Islam, Rashid Buttar, Erin Elizabeth, Sayer Ji, Kelly Brogan, Christiane Northrup, Ben Tapper ali Kevin Jenkins, gre za člane omenjenega ducata.

Vir: Mashable