Električni VW kombi za Severno Ameriko in Evropo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 8. 06. 2023 04:45:00, Kategorija:

Promocijska vsebina
Svetovna premiera ID. Buzza z dolgo medosno razdaljo

Električni VW kombi za Severno Ameriko in Evropo
Avtomobil kot rockovska skladba. Good Vibrations. Kjerkoli se pojavi, se mu ljudje nasmehnejo – ID. Buzz. Je ikona med električni avtomobili. Sedaj pa prihaja najnovejša izvedba: ID. Buzz z dolgo medosno razdaljo. 'Made in Germany' za Evropo –ter za Kanado in ZDA. Volkswagen namreč z velikim ID. Buzzom pričenja vrnitev Volkswagnovega kombija na severnoameriška tla. Tam bo 2. junija potekala svetovna premiera – na priljubljeni surferski plaži Huntington Beach ob obalni cesti Pacific Coast Highway v bližini Los Angelesa. Vozilo bo predstavljeno v okviru največjega srečanja Volkswagnovih kombijev v ZDA, kot poklon navdušencem in državi. Hkrati pa Amerika ID. Buzz pozdravlja z velikodušno gesto: med New Yorkom in San Franciscom bo 2. junij odslej praznik z imenom Dan Volkswagnovega kombija. Že čez tri tedne pa se bo turneja Volkswagnovih kombijev nadaljevala v Nemčiji – z evropsko premiero dolgega ID. Buzza. Tudi tam bosta datum in lokacija popolna za dogodek – predstavitev bo potekala med 23. in 25. junijem na mednarodnem Festivalu VW Bus v Hannovru, največjem evropskem srečanju Volkswagnovih kombijev.

Volkswagnov kombi se je pred 20 leti z generacijo T4 poslovil od ZDA in Kanade. Kljub temu je med New Yorkom in San Franciscom do danes ostal legendaren. Predvsem generacije T1, T2 in T3 z motorjem zadaj v Kaliforniji, na Floridi in na Long Islandu tudi leta 2023 ostajajo znan prizor na obalnih parkiriščih. Sedaj Volkswagen s podaljšanim ID. Buzzom sklepa krog in v Severno Ameriko spet prinaša Volkswagnov kombi – tokrat z električnim pogonom. Thomas Schäfer, član uprave koncerna Volkswagen AG, odgovoren za volumenske znamke, je o tem povedal: »Volkswagen je izjemno močna globalna znamka z veliko zgodovino, milijoni zvestih oboževalcev in legendarnimi produkti. To se kaže prav tukaj na največjem zboru Volkswagnovih kombijev v ZDA. Zato me zelo veseli, da ekipa podjetja Volkswagen Group of America v okviru tega slavi premiero ID. Buzza z dolgo medosno razdaljo. S tem modelom opravljamo velik korak na poti, da znova postanemo prava (pri-)ljubljena znamka.« Pablo Di Si, predsednik in izvršni direktor družbe Volkswagen Group of America, je še poudaril pomen električnega kombija za ameriški trg: »ID. Buzz in ZDA – to je popolna kombinacija! VW kombi ima v ZDA dolgo zgodovino in uživa pravi kultni status. Naš današnji cilj je, da še dodatno okrepimo znamko Volkswagen v Ameriki, in veliki ID. Buzz je ravno pravi model za to.« Lars Krause, direktor prodaje in marketinga pri Volkswagen Gospodarska vozila, pa je ponazoril, da je ameriška premiera ID. Buzza poleg tega vrnitev nekega avtomobilskega življenjskega sloga: »VW kombi – tako v ZDA kot v Evropi – že desetletja uteleša edinstven življenjski slog. Nepozabne so slike legendarnega kombija T1 v Woodstocku. DNK tega simbola svobode še naprej živi v našem ID. Buzzu. Za nas je zelo pomembno, da lahko z ikonično zasnovanim ID. Buzzom strankam v Severni Ameriki sedaj ponudimo novo, popolnoma električno različico tega vozila

Z dolžino 4.962 mm in do sedmimi sedeži je veliki ID. Buzz popolno pripravljen na začetek prodaje v Severni Ameriki. Hkrati pa tudi v Evropi razširja nabor možnosti uporabe. Dodatna dolžina zaradi 250 mm daljše medosne razdalje omogoča dodaten prostor za tretjo sedežno vrsto, do 2.469 litrov prtljažnega prostora, za novo, večjo baterijo s kapaciteto 85 kWh (neto) in s tem še daljši doseg. Pozimi bo za boljšo učinkovitost skrbela nova toplotna črpalka. Poleg tega bo veliki ID. Buzz na trg prišel opremljen s prav tako novim elektromotorjem z močjo 210 kW (286 KM). S tem električnim agregatom se je najvišja hitrost povečala na elektronsko omejenih 160 km/h (pri evropskem ID. Buzzu z močjo 150 kW: 145 km/h). Veliki ID. Buzz hitrost 100 km/h doseže v 7,9 sekunde. To pa še ni vse: leta 2024 je napovedana še štirikolesna različica (GTX) z močjo 250 kW (339 KM). ID. Buzz GTX bo sprint od 0 do 100 in s tem tudi hitro vključevanje na avtocesto opravil v 6,4 sekunde.

Med dodatne novosti velikega električnega VW kombija sodijo projicirni sistem, izpopolnjeni infotainment sistem naslednje generacije in daljinsko upravljano parkiranje s pametnim telefonom. Nov koncept visokotehnološkega panoramskega strešnega okna (Smart Glas) medtem obuja spomine na legendarni 'Samba bus' iz 50. let prejšnjega stoletja. S površino, ki meri 1,5 kvadratnega metra, predstavlja največje stekleno strešno okno, kar so jih kdajkoli izdelali pri Volkswagnu. Z drsnikom na dotik ali glasovno asistenco je okno Smart Glas mogoče električno preklopiti iz prosojnega stanja v neprosojno in obratno. Različice za Severno Ameriko bodo poleg tega imele tudi klimatizirane sedeže in osvetljen logotip VW na sprednjem delu vozila.

Predaja prvih vozil ID. Buzz kupcem v Ameriki se bo začela v letu 2024. Skorajda sočasno z začetkom prodaje v Severni Ameriki pa bo ID. Buzz z dolgo medosno razdaljo na trg prišel tudi v Evropi. Vsi ID. Buzzi – tako kot tudi Multivan in Bulli T6.1 – bodo izdelani v matični tovarni znamke Volkswagen Gospodarska vozila v Hannovru. To je ena najsodobnejših avtomobilskih tovarn na svetu in domovina družine Volkswagnovega kombija.

Svetovno premiero ID. Buzz z dolgo medosno razdaljo si lahko ogledate v spodnjem videu.


preberite še to

Povedali so nam
Mladi, pokažite svetu svojo edinstvenost!

Mladi, pokažite svetu svojo edinstvenost!

Promocijska vsebina
Samsung predstavlja novo navdihujočo kampanjo Odpri se za, zapri se za

Povedali so nam
Huawei navdušil z najnovejšo pametno uro Watch GT 4. Si jo želite?
Povedali so nam
Ford razkriva naslednjo generacijo avtodoma Nugget

Ford razkriva naslednjo generacijo avtodoma Nugget

Promocijska vsebina
Nova generacija...

Povedali so nam
Nazaj h koreninam

Nazaj h koreninam

Promocijska vsebina
Svetovna premiera povsem novega legendarnega terenca Toyota Land Cruiser

Povedali so nam
Novi Passat Variant na zaključnih preizkusnih vožnjah

Novi Passat Variant na zaključnih preizkusnih vožnjah

Promocijska vsebina
Deveta generacija Passata bo večja, udobnejša in kakovostnejša...

Povedali so nam
Samsung razkriva ViewFinity S9, nov osupljiv monitor z ločljivostjo 5K
Povedali so nam
Vroče nogometno poletje na Areni Sport

Vroče nogometno poletje na Areni Sport

Promocijska vsebina
Po poletnem premoru se na Areno Sport vračajo najbolj gledane nogometne lige.

Povedali so nam
Telefon HONOR 90 Lite končno tudi v Sloveniji

Telefon HONOR 90 Lite končno tudi v Sloveniji

Promocijska vsebina
Novi HONOR 90 Li...

Povedali so nam
Električna vznemirljivost z navdihom relija

Električna vznemirljivost z navdihom relija

Promocijska vsebina
V hitrostni vož...

Povedali so nam
Proaktivni nasveti za zaščito podatkov, ko delate na poti

Proaktivni nasveti za zaščito podatkov, ko delate na poti

Promocijska vsebina
Ne dovolite, da bi sumljivo omrežje Wi-Fi vplivalo na varnost vaših podatkov