Prvi dan dogodka, ki je bil nekakšno logično nadaljevanje lanskoletnega dogodka, je bil namenjen potrošniku in njegovemu razumevanju pitne vode v prihodnje. Vse bolj se namreč zavedamo, kako pomembno je, kakšno vodo pijemo, pa naj gre za vodo iz pipe ali ustekleničeno vodo. Vsak vodni vir ima različne elemente, ki jih vnašamo v telo in od tega je lahko na dolgi rok odvisno tudi naše zdravje. In prav strokovnjaki s tega področja nam lahko ponudijo prave informacije o sestavi in učinkih vode različnih blagovnih znamk in sestave.

Zavedati se moramo, da imamo v Evropi nekaj zelo zanimivih vodnih virov in tudi Slovenija ima izjemno kakovostne vodne vire. Za kakovost vod skrbijo nacionalni laboratoriji, ki so predstavili, kako skrbijo za monitoring voda v svojih državah in kako svoje izsledke predstavijo končnim uporabnikom.
Poleg monitoringa je zelo pomembna tudi distribucija voda. Na področju gostinstva in kulinarike so bila zanimiva predavanja južnokorejskega sommelierja, predstavitev enoletnih izkušenj prvih treh certificiranih slovenskih vodnih sommelierjev ter predstavitev prvega vodnega bara v Veliki Britaniji.

Udeleženci so lahko preizkusili tri brezalkoholne vodne koktajle in različne vode. Na ta način so spoznavali in prepoznavali po kakšnih kriterijih strokovnjaki z vodnega področja prepoznavajo in ločijo vode med seboj. " Prihodnost svetovnih trendov na področju voda je novo razumevanje in prepoznavanje vode ter trajnostno upravljanje z njo", je povedal organizator festivala Marko Gajič.
Prav trajnostno upravljanje z vodo je bila rdeča nit drugega dne festivala. Govorci so največ pozornosti namenili odgovornemu poslovanju na področju voda, pospeševanju poslovnih ukrepov za upravljanje voda in pravičnemu vodnemu odtisu. Dotaknili so se tudi teme, kako na čim boljši način izkoristiti deževnico in tako zmanjšati porabo pitne vode. ▪