Huaweijev odziv na potezo slovenske vlade

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 15. 08. 2020 07:43:00, Kategorija:

Promocijska vsebina
Huawei: Močna regulacija ter pregleden in tehničen pristop so najučinkovitejši način za zaščito omrežij pete generacije

Huaweijev odziv na potezo slovenske vlade

Huawei Technologies, vodilni globalni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) ter lastnik največjega števila patentov za 5G omrežja na svetu je izrazil zaskrbljenost glede včeraj podpisane skupne izjave Slovenije in ZDA. »Za reševanje resničnih problemov kibernetske varnosti moramo delovati širše, dvostranske izjave teh vprašanj ne rešujejo,« je na današnji novinarski konferenci poudaril Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huawei Technologies za srednjo in vzhodno Evropo ter nordijsko regijo.

Huawei zagotavlja storitve 40 odstotkom Slovencev
Histro Zhangqin, generalni direktor za Slovenijo je predstavil trenutno sliko družbe Huawei Technologies na globalni ravni in v Sloveniji. Huawei Technologies je danes prisoten v 170 državah in zaposluje več kot 194.000 ljudi, ki so tudi lastniki družbe. »Huawei je last njegovih zaposlenih. Nobena vlada ali druge zunanje organizacije niso vključene v lastniško strukturo družbe,« je poudaril Zhangqin.

»Naš glavni poudarek je na razvoju in rasti. V oddelku za raziskave in razvoj zaposlujemo več kot 96.000 ljudi, kar je več kot polovica vseh zaposlenih. Vsako leto v raziskave in razvoj vložimo med 10 in 15 odstotkov vseh prihodkov, zato smo se v letih 2018 in 2020 na lestvici TOP 50 podjetij, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, uvrstili na 5. mesto, na seznamu Fortune Global 500 pa se nahajamo na 49. mestu,« je poudaril Zhangqin. Huawei ima tudi največ 5G patentov na svetu.

Huawei v Evropi in po svetu še naprej povečuje tudi svoj tržni delež na področju 5G. Doslej je bilo po vsem svetu vzpostavljenih 87 komercialnih 5G omrežij, od tega jih kar 55 poganja Huaweijeva tehnologija. V Evropi pa je trenutno vzpostavljenih 39 komercialnih 5G omrežij, od katerih jih 28 deluje na osnovi Huaweijeve tehnologije.

»V zadnjih 15 letih, odkar je Huawei vstopil na slovenski trg, je postal ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk in do danes oskrbel približno 40% slovenskih uporabnikov,« je dejal Histro Zhangqin. Huawei je v Sloveniji v lanskem letu ustvaril 53,4 milijona EUR prihodkov.

Strokovnost in učinkovitost zagotavljajo skupni pristop in visoki standardi
»Informacijsko komunikacijska tehnologija in digitalizacija sta ključna za našo prihodnost. Zato moramo skrbno pristopiti k reševanju varnostnih vidikov in verjeti, da je skupni pristop, ki temelji na tehnološki in strokovni podlagi, najučinkovitejši za kibernetsko varnost,« je poudaril Rado Kedzia, regionalni podpredsednik podjetja Huawei Technologies. »Skupni pristop EU, ki temelji na tehnologiji, objektivnemu ocenjevanju, dejstvih, preteklih varnostnih zapisih, standardih in nenehnih tehničnih pregledih in velja za vse dobavitelje enako, bi bil najbolj učinkovit pristop za Evropo.«

Kot primer takšnega pristopa je Kedzia izpostavil Nemčijo, ki je ravno ta teden postavila zelo jasne tehnične kategorije ocene varnosti in nadaljnjega preverjanja v petih korakih, ki vključuje tudi Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI), Urad zveznega kanclerja, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za notranje zadeve ter Ministrstvo za gospodarstvo.

Ena izmed dobrih praks kibernetske varnosti je tudi tako imenovana »več-dobaviteljska« strategija, ki je vključena tudi v nedavni predstavljen »EU 5G Security Toolbox«. Obstaja nov standard kibernetske varnosti, ki so ga postavila svetovna in evropska združenja telekomunikacijske industrije GSMA in 3GPP, imenovan NESAS. NESAS ima namreč zelo podroben mehanizem preverjanja ter številne prednosti, ki jih operaterji, regulatorji, varnostni strokovnjaki in prodajalci s pridom uporabljajo kot orodje za zagotavljanje kibernetske varnosti.

Poleg tega je Kedzia izpostavil nedavno odločitev Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC), ki je pozval Evropsko komisijo, naj sprejme ukrepe za zagotovitev neodvisnosti nacionalnih regulatorjev za telekomunikacije, zlasti za preprečitev kakršnihkoli političnih vmešavanj pri dražbah 5G frekvenc. "Odločitev in napoved BEREC-a samo pritrjuje dejstvu, da je potrebno vprašanje 5G reševati tehnično in ne politično," je dejal Kedzia.

V nasprotju z EU in STO pravili
Če pogledamo podobne skupne izjave, ki so jih z ZDA podpisale nekatere druge države in sedaj še Slovenija, so le te subjektivne, netransparentne in vprašljive. Zahtev opredeljenih v skupnih izjavah ni mogoče objektivno izmeriti in oceniti, zato obstaja veliko tveganje, da bodo uporabljene nepošteno in pristransko. Prav tako ne vključujejo številnih varnostnih elementov, ki so ključni za zagotavljanje varnosti 5G omrežij. Tovrstne izjave ne določajo niti pregleda stanja kibernetske varnosti dobavitelja kot posebnega ocenjevalnega elementa, niti ne priznavajo pomena strogih zahtev za varnostno preverjanje. Takšen pristop odraža in spodbuja pristranskost do dobaviteljev 5G iz določenih držav in je v nasprotju z zakonodajo EU in predpisi Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Huawei Technologies poudarja, da podpisovanje dvostranskih izjav z namenom izključevanja posameznih dobaviteljev 5G opreme, ne bo izboljšalo kibernetske varnosti nobene države na svetu. »Omejevanje v procesu uvajanja 5G, kot je vnaprejšnja prepoved nekaterih ponudnikov 5G opreme brez konkretnih dokazov, samo zmanjša konkurenčnost trga ter poveča stroške,« je dejal Radoslaw Kedzia in dodal, da se je s kibernetsko kriminaliteto mogoče učinkovito spoprijeti le s skupnimi močmi vsakega posameznega deležnika v panogi. »Takšni delni pristopi pa predvsem upočasnjujejo gospodarsko okrevanje in razvoj države, ki je zaradi krize Covid-19 danes pomembnejši kot kdaj koli prej,« je dodal Kedzia.

V 30 letih brez večjega incidenta na področju kibernetske varnosti
V 30 letih, odkar je bila ustanovljena družba Huawei, je le ta služila več kot trem milijardam ljudi v 170 državah ter ohranila brezhibno zgodovino kibernetske varnosti.

»Ponosni smo na brezhibno evidenco varnosti naše opreme, saj v preteklih 30 letih ni bilo nobenega večjega incidenta na področju kibernetske varnosti. Več kot 20 let, odkar smo stopili na evropski trg, upoštevamo vse nacionalne in mednarodne zakone ter druge predpise,« je poudaril Kedzia. Obtožb, s katerimi se Huawei spopada zaradi kitajskega porekla, doslej niso podprli nobeni dokazi, naše naprave in omrežja pa ne predstavljajo grožnje nobeni državi, saj ne obstaja zakonodaja, ki bi Huawei lahko prisilila v škodovanje interesom katere koli države.

»Kljub temu, da vsakemu partnerju zagotovimo, da je naša tehnologija varna, smo pripravljeni podpisati tudi dodatna zavarovanja, kot je »no-spy agreement«, ki smo ga ponudili tudi slovenski vladi. Upamo, da se bomo s slovensko vlado in drugimi zainteresiranimi deležniki tudi srečali in jim predstavili svoja stališča, poglede in strokovne izkušnje, ki smo jih pridobili kot eno vodilnih podjetij na področju 5G tehnologije,« je dejal Radoslaw Kedzia.

Poročilo Oxford Economics kaže zaskrbljujoče rezultate
Radoslaw Kedzia je predstavil tudi rezultate nedavnega poročila Oxford Economics »RESTRICTING COMPETITION IN 5G NETWORK EQUIPMENT THROUGHOUT EUROPE«, ki kaže, da bi izključitev Huaweija pri naložbah v 5G infrastrukturo pomenila bistveno večji strošek EU, uporabniki (zasebni in poslovni) pa bi 5G pričeli uporabljati z veliko zamudo.

Kar 56 milijonov državljanov EU bi občutilo zamudo pri uporabi 5G do leta 2023. Oxford Economics v poročilu tudi ocenjuje, da bi izguba BDP leta 2035, vključno s preteklimi leti, znašala 40 milijard EUR. Tudi za Slovenijo poročilo kaže podobno sliko. Če bi država Huaweiju prepovedala udeležbo pri uvajanju 5G, bi naložbe v 5G omrežje v naslednjih 10 letih Slovenijo stale 150 milijonov EUR več, okoli 120.000 državljanov Slovenije pa bi do leta 2023 z zamudo pričelo uporabljati 5G.

preberite še to

Povedali so nam
Samsung Galaxy Z Fold2 5G sedaj v Sloveniji

Samsung Galaxy Z Fold2 5G sedaj v Sloveniji

Promocijska vsebina
Z Galaxy Z Fold2 5G odkrijte izkušnje, ki do sedaj niso bile mogoče.

Povedali so nam
Zvok, dizajn in funkcija

Zvok, dizajn in funkcija

Promocijska vsebina
Novi razvijajoči se all-in-one glasbeni sistem OTTAVA f SC-C70MK2

Povedali so nam
HDC.Together 2020

HDC.Together 2020

Promocijska vsebina
Huawei z novimi tehnologijami do pametnejših rešitev

Povedali so nam
Najbolj zanesljive so Toyote

Najbolj zanesljive so Toyote

Promocijska vsebina
Britansko združenje Which? je avtomobile znamke Toyota razglasilo za najbolj zanesljive.

Povedali so nam
Več prostora, več Golfa

Več prostora, več Golfa

Promocijska vsebina
Svetovna premiera novega Golfa Varianta in Golfa Alltrack.

Povedali so nam
Samsung predstavil 4K laserski projektor

Samsung predstavil 4K laserski projektor

Promocijska vsebina
The Premiere LSP9T in LSP7T bosta poskrbela za izjemno izkušnjo domačega kina

Povedali so nam
Uživaj v brezplačni Coca-Coli v svojem najljubšem lokalu!

Uživaj v brezplačni Coca-Coli v svojem najljubšem lokalu!

Promocijska vsebina
Vsem, ki smo žel...

Povedali so nam
Odpravite stres…

Odpravite stres…

Promocijska vsebina
…in zaživite lagodnejše življenje.

Povedali so nam
Samsung The Sero tudi v Sloveniji

Samsung The Sero tudi v Sloveniji

Promocijska vsebina
Televizor z možnostjo vrtenja zaslona,

Povedali so nam
Philipsov televizor OLED+935

Philipsov televizor OLED+935

Promocijska vsebina
Z uporabo umetne inteligence (AI) dosega izboljšano funkcionalnost.

Povedali so nam
»Kot bi ga oblikoval veter«

»Kot bi ga oblikoval veter«

Promocijska vsebina
Zunanji dizajn prvega Volkswagnovega popolnoma električnega SUV ID.4.

Povedali so nam
Visoka energetska učinkovitost za trajnostno rabo

Visoka energetska učinkovitost za trajnostno rabo

Promocijska vsebina
Samsung predstavil nove energetsko učinkovite gospodinjske aparate z umetno inteligenco.