Nazaj h koreninam

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 3. 08. 2023 04:07:00, Kategorija:

Promocijska vsebina
Svetovna premiera povsem novega legendarnega terenca Toyota Land Cruiser

Nazaj h koreninam
Toyota ponosno predstavlja povsem novega Land Cruiserja. Gre za legendarno terensko vozilo, ki je že več kot 70 let sinonim za moč in zanesljivost.

Novi model je zasnovan na podlagi Land Cruiserjevega ikoničnega DNK, ki je oplemeniten s številnimi novimi tehnologijami za zagotavljanje višje ravni zmogljivosti na terenu in pri vsakodnevni uporabi. Nova različica še utrjuje Land Cruiserjev sloves, ki velja za zaupanja vredno vsestransko prevozno sredstvo. To je vozilo, ki ne glede na težavnost razmer vedno varno pripelje do cilja in se zagotovo vedno vrne domov.

Predprodaja novega Land Cruiserja se bo za evropske stranke začela oktobra, prve dobave vozil pa pričakujejo v prvi polovici leta 2024.

Bogato izročilo
Land Cruiser se je pod imenom Toyota BJ rodil 1. avgusta 1951, kar pomeni, da je pravkar praznoval 72. rojstni dan. Že na začetku je pokazal svojo izjemno moč in zmogljivost, saj je postal prvo vozilo, ki se je uspešno povzpelo do šeste postaje (2400 m) japonske svete gore Fudži, ki se dviga 3776 metrov nad morjem.

Vse od takrat vestno in skrbno opravlja svoje poslanstvo in utrjuje sloves vozila, ki voznika in potnike tudi v najtežjih razmerah vedno varno pripelje do cilja. V vseh teh letih se je na različnih koncih sveta nabralo nešteto izkušenj, ki so bile neprecenljive pri izboljšavah naslednjih generacij vozila, poleg tega pa so soustvarjale sloves Land Cruiserja kot vozila, ki ga odlikujejo zanesljivost, vzdržljivost in sposobnost spoprijemanja s težkimi cestnimi razmerami.

Prav zaradi tega sploh ni presenetljivo, da je Land Cruiser eden najbolje prodajanih modelov znamke Toyota. Do zdaj je bilo namreč v več kot 170 državah sveta prodanih že več kot 11,3 milijona primerkov.

Nova platforma GA-F omogoča še boljšo zmogljivost.
Novi Land Cruiser ohranja svojo klasično robustno konstrukcijo karoserije na okvirju in po vzoru večjega Land Cruiserja 300, ki ni na voljo v zahodni Evropi, povzema platformo GA-F, ki ji pripada ključna vloga pri izrazitem izboljšanju terenskih zmogljivosti.

Manevriranje novega modela je preprosto, hkrati pa ponuja več udobja pri vožnji po običajni cesti. S tem izpolnjuje zavezo znamke Toyota, da bo Land Cruiser postal vozilo, ki bo ob vsej svoji zmogljivosti tudi praktično in prilagojeno vsakodnevnim potrebam strank.

Novi okvir je za 50 odstotkov bolj tog, skupna togost karoserije in okvirja pa je večja za 30 odstotkov. Vse to pripomore k boljši odzivnosti, vodljivosti in udobju v vožnji. Izboljšana je bila tudi osnovna zmogljivost vzmetenja, zlasti zaradi zagotavljanja povečane artikulacije koles, kar je ključni dejavnik pri terenski vožnji.

Novi električni servovolan
Novi model je sploh prvi Land Cruiser s sistemom električnega servovolana (EPS), ki zmanjšuje učinek povratnega udarca, ki lahko nastane pri vožnji po grobi površini. Hkrati pa zagotavlja bolj neposredno in bolj tekoče krmiljenje ter preprostejše manevriranje pri vseh hitrostih. Sistem EPS omogoča, da je novi Land Cruiser lahko opremljen tudi s sistemom za sledenje voznemu pasu, ki je sestavni del paketa aktivne varnosti Toyota Safety Sense.

Možnost odklopa sprednjega stabilizatorja, ki je prvič na voljo pri terenskem vozilu znamke Toyota.
Novi odklopni sprednji stabilizator zagotavlja še boljše terenske zmogljivosti. Tehnologija SDM (stabilizator z mehanizmom za odklop) je Toyotina novost in vozniku omogoča spreminjanje statusa stabilizatorja prek stikala na armaturni plošči. Tovrstna prilagodljivost omogoča boljše vozne lastnosti na slabih cestah ter več udobja in lažje upravljanje pri vožnji po običajni cesti.

Multi-Terrain Monitor in Multi-Terrain Select nudita dodatno podporo pri vožnji po brezpotjih.
Multi-Terrain Monitor s kamero in zaslonom visoke ločljivosti omogoča jasen pogled na območje okoli vozilom in pod njim. Sistem Multi-Terrain Select pa samodejno prilagaja zmogljivost vozila različnim terenskim voznim razmeram.

Novi pogonski sklopi
Sodoben, zmogljiv in vzdržljiv pogonski sklop s svojo inženirsko zasnovo podpira različne življenjske sloge in preživetje ljudi v najtežjih razmerah. S tem ohranja Land Criuserjev sloves zanesljivega in vzdržljivega vozila ne glede na zahtevnost razmer, po katerih vozi.

V zahodni Evropi bo novi Land Cruiser predstavljen z 2,8-litrskim turbodizelskim pogonskim sklopom, ki temelji na ravnovesju med učinkovitostjo in zmogljivostjo. Proizvede 204 konjskih moč (150 kW) in je usklajen z novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom Direct Shift, kar mu zagotavlja dovolj moči za vleko 3500-kilogramskega tovora. Pozneje, v začetku leta 2025 bo na voljo elektrificirani pogonski sklop, ki združuje močan in učinkovit dizelski motor z 48-voltno blago hibridno tehnologijo.

Oblika: unikatna kombinacija tradicije in sodobnosti
Tradicija v kombinaciji s sodobnostjo ustvarja brezčasen videz, ki hkrati izžareva zmogljivost, trpežnost in sposobnost premagovanja najtežjih razmer. Poleg tega pa oblika vozila izkazuje funkcionalno lepoto, ki je značilna za najboljša profesionalna orodja.

Robusten videz se na nek način vrača k izvoru, hkrati pa novega Land Cruiserja odlikuje tudi izrazita praktičnost, ki deluje vedno in povsod. K terenskim zmogljivostim pripomorejo tudi krajši previsi, izklesani vogali in zožen spodnji del karoserije. Številni deli karoserije so zasnovani tako, da jih je mogoče v primeru poškodb preprosto zamenjati.

Profil vozila izžareva klasično silhueto z izrazitimi vodoravnimi linijami. Skupna dolžina znaša 4920 mm, širina 1980 mm, višina 1870 mm, medosna razdalja pa 2850 mm.

Notranjost ponuja konfiguraciji s petimi ali sedmimi sedeži. Kabina pa je zasnovana skladno s funkcionalnostjo pristnega terenskega vozila. To izžareva tudi armaturna plošča z vodoravno razporeditvijo stikal, ki so oblikovana za preprosto upravljanje tudi pri vožnji po zahtevnem terenu. Voznik bo užival v odlični vidljivosti in preglednosti, saj je pokrov motorja nameščen razmeroma nizko, kar omogoča nižjo namestitev armaturne plošče. Spuščena stranska linija pa omogoča namestitev globljih stranskih oken.

Napredni varnostni sistemi
Novi Land Cruiser je opremljen s številnimi sodobnimi sistemi Toyota Safety Sense, ki kot sestavni del paketa Toyota T-Mate vsebujejo napredne varnostne funkcije in tehnologije, ki skrbijo za pomoč pri vožnji in razbremenitev voznika.

Land Cruiser First Edition
Povsem novi Land Cruiser bo v Evropi na začetku predstavljen kot posebna različica First Edition. Na voljo bo izključno strankam, ki si bodo vozilo rezervirale v začetnem predprodajnem obdobju.

Omejena serija – za Evropo bo izdelanih približno 3000 primerkov – temelji na bogatem izročilu Land Cruiserja in vsebuje posebne slogovne značilnosti, ki poudarjajo njegov terenski značaj. Detajli vključujejo klasične okrogle žaromete in dve dvobarvni kombinaciji zunanjosti – Sand in Smoky Blue. Vse druge podrobnosti bodo znane na začetku predprodaje, ki se bo predvidoma začela oktobra 2023. ▪

preberite še to

Povedali so nam
Mladi, pokažite svetu svojo edinstvenost!

Mladi, pokažite svetu svojo edinstvenost!

Promocijska vsebina
Samsung predstavlja novo navdihujočo kampanjo Odpri se za, zapri se za

Povedali so nam
Huawei navdušil z najnovejšo pametno uro Watch GT 4. Si jo želite?
Povedali so nam
Ford razkriva naslednjo generacijo avtodoma Nugget

Ford razkriva naslednjo generacijo avtodoma Nugget

Promocijska vsebina
Nova generacija...

Povedali so nam
Nazaj h koreninam

Nazaj h koreninam

Promocijska vsebina
Svetovna premiera povsem novega legendarnega terenca Toyota Land Cruiser

Povedali so nam
Novi Passat Variant na zaključnih preizkusnih vožnjah

Novi Passat Variant na zaključnih preizkusnih vožnjah

Promocijska vsebina
Deveta generacija Passata bo večja, udobnejša in kakovostnejša...

Povedali so nam
Samsung razkriva ViewFinity S9, nov osupljiv monitor z ločljivostjo 5K
Povedali so nam
Vroče nogometno poletje na Areni Sport

Vroče nogometno poletje na Areni Sport

Promocijska vsebina
Po poletnem premoru se na Areno Sport vračajo najbolj gledane nogometne lige.

Povedali so nam
Telefon HONOR 90 Lite končno tudi v Sloveniji

Telefon HONOR 90 Lite končno tudi v Sloveniji

Promocijska vsebina
Novi HONOR 90 Li...

Povedali so nam
Električna vznemirljivost z navdihom relija

Električna vznemirljivost z navdihom relija

Promocijska vsebina
V hitrostni vož...

Povedali so nam
Proaktivni nasveti za zaščito podatkov, ko delate na poti

Proaktivni nasveti za zaščito podatkov, ko delate na poti

Promocijska vsebina
Ne dovolite, da bi sumljivo omrežje Wi-Fi vplivalo na varnost vaših podatkov