Še višja raven: prenovljeni Audi Q7

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 25. 07. 2019 04:34:00, Kategorija: Povedali so nam

Promocijska vsebina
Še mogočnejši: nov dizajn z izrazitimi značilnostmi SUV-ja in s pečatom prestiža.

Še višja raven: prenovljeni Audi Q7

Audi Q7 je temeljito prenovljen, in sicer tako vizualno kot tehnološko. Veliki SUV se predstavlja v novi preobleki družine Q ter se ponaša ne le z neprekosljivo, dinamično prostornostjo, temveč tudi z vrhunskim udobjem. Blaga hibridna tehnologija, digitalni koncept upravljanja in opcijski HD matrični LED-žarometi z laserskimi lučmi – to so le nekatere od njegovih posebnosti. Novi Audi Q7 na evropski trg prihaja sredi septembra.

Robustna podoba: dizajn zunanjosti
Audi Q7 izstopa po elementih, značilnih za športne terence, ki so umeščeni v sodoben obliko­valski okvir. Markantna je velika osmerokotna mreža hladilnika s šestimi pokončnimi lamelami; avtomobilu daje še mogočnejši videz. Dvodelne stranske odprtine za dovod zraka so začrtane precej drzneje; to velja tudi za predel pragov, ki poudarja odmik od tal in s tem terenske vozne lastnosti tega velikega SUV-ja. Žarometi, ki so opcijsko na voljo v HD matrični LED-tehnologiji z Audijevimi laserskimi lučmi, z linijami in svetlobno grafiko poudarjajo širino tega modela višjega razreda. Na zadku, ki je zasnovan na novo, svojstvena kromirana letev s tehnološko grafiko optično povezuje ploski zadnji luči in tako nadaljuje vodoravni potek linij. Prečiščeni videz avtomobila so oblikovalci dosegli s čvrstimi, ravnimi površinami, ki se predvsem v predelu registrske tablice raztezajo po vsej širini. Z zunanjostjo v opcijski izvedbi S line je Audi Q7 še posebno impresiven. Vodoravna obroba v sprednjem odbijaču, športno poudarjen ščitnik podvozja na zadku, enotno lakiranje in 19-palčna platišča so pri tej različici serijski.

Športno na cesti, močno na terenu: podvozje
Audi je dinamičnost modela Q7 občutno okrepil. Veliki SUV je lahko po želji opremljen z elektromehanskim sistemom za aktivno stabiliziranje nagibanja. Nastavljivi stabilizatorji pri vožnji naravnost zmanjšujejo nihanje karoserije na neravnih cestah. Med športno vožnjo je poudarek na optimalnem kompenziranju prečnega nagibanja karoserije – občutno se zmanjša bočno nagibanje v ovinkih. Prav tako opcijsko je na voljo tudi štirikolesno krmiljenje: zadnji kolesi se pri nizki hitrosti obrneta do 5 stopinj protismerno, zaradi česar je avto okretnejši. Na avtocesti se za boljšo stabilnost vozila kolesi obrneta rahlo istosmerno.

Zaradi kombinacije naprednih sistemov je Audi Q7 v mestnem prometu in tudi na ovinkastih cestah izjemno okreten, natančen in dinamičen. Po drugi strani pa se na hitrih cestah izkaže kot izjemno udoben, suveren potovalni SUV z odličnim kotalnim udobjem – predvsem v kombinaciji s prilagodljivim zračnim vzmetenjem, ki poskrbi tudi za prilagodljiv odmik od tal, zaradi česar je Audi Q7, ki je serijsko opremljen s pogonom quattro, dobro pripravljen za neutrjene terene. Prek sistema za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select s sedmimi profili je mogoče nastaviti ustrezni način za takšno vožnjo: offroad. Pri vseh sedemsedežnih modelih Q7 je zračno vzmetenje na voljo serijsko. K zunanjosti S line spada nekoliko čvrstejše prilagodljivo zračno vzmetenje sport, ki višino podvozja spusti za 15 mm niže od običajnega zračno vzmetenega podvozja.

Blaga hibridna tehnologija serijsko: pogon
Vsi motorji za Audi Q7 so kombinirani z 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic in stalnim štirikolesnim pogonom. Najprej bosta na voljo dva dizelska agregata. Kmalu po uvedbi na trg septembra bo sledil bencinski motor, pozneje tudi blagi priključno-hibridni model. Blaga hib­ridna tehnologija znatno prispeva k veliki učinkovitosti motorjev. V območju najpogostejše­ga delovanja lahko porabo zniža za do 0,7 litra na 100 kilometrov. Njen osrednji element, jermenski zagonski alternator (RSG), oskrbuje 48-voltno glavno električno omrežje, v katerem energijo shranjuje kompaktna litij-ionska baterija. RSG lahko pri zaviranju regenerira do 8 kW moči in to dovaja nazaj v baterijo. Če voznik v hitrostnem območju med 55 in 160 km/h odvzame plin, lahko novi Audi Q7 bodisi regenerira energijo, se kotali v prostem teku ali do 40 sekund jadra z izključenim motorjem. RSG ob voznikovem pritisku na plin ponovno vključi motor – hitreje in mehkeje kot klasični zaganjalnik. Sistem start-stop se vključi že, ko hitrost pade na 22 km/h.

Udobje luksuznega razreda: notranjost
Audi Q7 – bodisi s petimi ali sedmimi sedeži – združuje visok prestiž s praktičnimi lastnostmi za vsakodnevno življenje. Veliki SUV je z novo oblikovno zasnovo za 11 milimetrov daljši – zdaj v dolžino meri 5.063 milimetrov. V širino meri 1.970 milimetrov, v višino pa 1.741 milimetrov vklj. s strešno anteno. Z dolžino notranjosti, prostorom za glavo ter širino v višini komolcev spredaj in zadaj Audi Q7 prekaša neposredne tekmece. Številna odlagalna mesta, nov predal v armaturni plošči in velika tovorna prostornina poskrbijo za veliko funkcionalnost. Odvisno od položaja zadnjih sedežev ima prtljažni prostor pri petsedežni različici prostornino med 865 in 2.050 litri – slednjo pri zloženih sedežih in z naslonjali, poravnanimi z dnom vozila. Pokrov prtljažnika se serijsko odpira in zapira na elektriko, opcijsko tudi z gibom z nogo. Audi po želji nudi tudi zadnjo sedežno klop plus, pri kateri je mogoče pri vseh treh sedežih posamično nastaviti vzdolžni položaj in naklon naslonjala, ter tretjo sedežno vrsto z dvema električno spustnima sedežema.

Arhitektura kombiniranega instrumenta se popolno ujema z novim, digitalnim konceptom upravljanja, ki vključuje dva velika zaslona na dotik. Ob kliku na ukazni gumb se odzoveta z otipno in zvočno povratno informacijo. Ko je zgornji zaslon izključen, se skoraj neopazno spaja z veliko črno dekorativno površino. Vsi elementi so logično povezani med seboj – od ploskih prezračevalnih šob do široke konzole na sredinskem tunelu. V temi notranjost osvetljuje opcijski paket notranje ambientne osvetlitve. Po želji je na voljo komfortna oprema, kot so npr. 4-conska avtomatska klimatska naprava, servofunkcija za tiho zapiranje vrat, avdiosistem  Bang & Olufsen Advanced Sound s 3D zvokom in paket Air Quality za boljšo kakovost zraka s funkcijo odišavljanja in ionizatorjem. Posebnost v ponudbi sedežev so večsmerno nastavljivi, individualno konturirani sedeži in S-športni sedeži plus, oboje s klimatiziranjem in masažno funkcijo.

Povezljivost brez primere: Audi connect in asistenčni sistemi
Za povezljivost na najvišji ravni skrbi MMI navigacija plus, ki nudi standard za prenos podatkov LTE Advanced, dostopno točko za WLAN, naravnoglasovni sistem upravljanja in bogati nabor storitev Audi connect. Slednje sežejo od spletnih prometnih informacij prek navigacije z aplikacijo Google Earth do hibridnega radia. Na novo je dodana Amazonova Alexa, glasovna asistenca na osnovi oblaka, ki je integrirana v upravljalni sistem MMI. Enako velja za storitev Informacije o semaforjih v sklopu storitev Car-to-X, ki bo postopoma na voljo v izbranih evrop­skih mestih. S povezavo z mestno infrastrukturo vozilo prek strežnika prejme informacije iz centralnega računalnika za semaforizacijo, tako da lahko voznik hitrost vožnje uravnava glede na naslednji zeleni val. Že ko voznik čaka pred rdečim semaforjem, se v Audijevem popolnoma digitalnem virtualnem prikazovalniku – in na opcijskem projicirnem zaslonu – prikažeta individualno priporočilo za hitrost in čas, ki preostane do naslednjega zelenega vala. Sistem tako pripomore k preudarnemu, učinkovitemu načinu vožnje in izboljša pretočnost prometa.

Voznika razbremeni tudi prilagodljiva vozna asistenca, ki v sebi združuje funkcijo prilagodljive asistence za hitrost, asistence za zastoje in asistence za ohranjanje smeri na voznem pasu – posebno na daljših relacijah. Ta skupaj z  asistenco za učinkovitost prediktivno zavira in pospe­šuje Audi Q7. Med novosti spada tudi asistenca za zaustavitev v sili: ko voznik ne upravlja več vozila, asistenca vozilo zaustavi in izvede zaščitne in reševalne ukrepe. Ta funkcija je aktivna v asistiranem kot tudi v ročnem voznem režimu.

Vir: Audi

preberite še to

Povedali so nam
Samsung Frame TV tudi v Sloveniji

Samsung Frame TV tudi v Sloveniji

Promocijska novica
Televizor, ko je vklopljen in pravo umetniško delo, ko je izklopljen

Povedali so nam
Tudi Kuga s petimi

Tudi Kuga s petimi

Promocijska vsebina
Povsem nova Ford Kuga je osvojila najvišjo oceno s petimi zvezdicami za varnost.

Povedali so nam
Samsung Galaxy Fold tudi v Sloveniji

Samsung Galaxy Fold tudi v Sloveniji

Promocijska vsebina
Galaxy Fold prep...

Povedali so nam
Mreža weCAN praznuje 5 let

Mreža weCAN praznuje 5 let

Promocijska vsebina
Komunikacijska skupina PAN, pridružena članica mreže weCAN,

Povedali so nam
Huawei Nova 5T

Huawei Nova 5T

Promocijska vsebina
Klasično ali video zvonjenje, to je zdaj vprašanje?

Povedali so nam
Povsem električna škoda

Povsem električna škoda

Promocijska vsebina
Citigoe iV je prvi Škodin model, ki ga poganja samo električna baterija.

Povedali so nam
SUV-coupé za družino e-tron

SUV-coupé za družino e-tron

Promocijska vsebina
Audi e-tron Sportback - športno-eleganten dizajn in večja učinkovitost.

Povedali so nam
Philips 439P9H SuperWide

Philips 439P9H SuperWide

Promocijska vsebina
Zmogljive funkcije, zapakirane v obsežno razmerje.

Povedali so nam
Nasveti za Instagram

Nasveti za Instagram

Promocijska vsebina
Na kaj biti pozorni in česa se izogibati?

Povedali so nam
S10 kot Note10

S10 kot Note10

Promocijska vsebina
Izkusite Galaxy Note10 zmogljive funkcije tudi na Galaxy S10 pametnih telefonih.

Povedali so nam
S tehnologijo do družbene enakosti

S tehnologijo do družbene enakosti

Promocijska vsebina
Slovenke so bolje digitalno izobražene kot evropske njihove kolegice.

Povedali so nam
SEAT električni eScooter

SEAT električni eScooter

Promocijska vsebina
SEAT-ov konceptn...