Telekom Slovenije priklop na optiko omogoča že več kot 460.000 gospodinjstvom, s 5G pokriva več kot 60 % prebivalstva

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 01. 2024 06:21:00, Kategorija:

Promocijska vsebina
Telekom Slovenije, ki upravlja največje mobilno in optično omrežje v državi, priklop na svoje optično omrežje omogoča že več kot 460.000 slovenskim gospodinjstvom, skupaj z odvisno družbo GVO, ki gradi in vzdržuje širokopasovna optična omrežja, pa pol milijona gospodinjstvom. Ob tem intenzivno in skrbno vlaga tudi v krepitev in razvoj najsodobnejših mobilnih tehnologij.

Telekom Slovenije priklop na optiko omogoča že več kot 460.000 gospodinjstvom, s 5G pokriva več kot 60 % prebivalstva
Zgolj v letu 2023 je Telekom Slovenije priklop na optično omrežje omogočil dodatnim 17.000 gospodinjstvom, z mobilno tehnologijo 5G pa je pokril dodatnih 420.000 prebivalcev in okrepil zmogljivosti oziroma kapacitete celotnega mobilnega omrežja. Tako z omrežjem 5G dosega že več kot 60-odstotno pokritost prebivalstva, v letu 2025 pa bo zagotovil 99-odstotno pokritost skladno z razvojnimi potrebami, zahtevami in načrti. Tudi na ta način vodilni slovenski ponudnik celovitih telekomunikacijskih storitev in rešitev aktivno uresničuje vizijo gigabitne digitalne Slovenije do leta 2030.

»Telekom Slovenije je infrastrukturni temelj povezanih uporabnikov in naprav. Svoje omrežje stalno širimo, nadgrajujemo in posodabljamo z najsodobnejšimi tehnologijami, ki so energetsko in tehnološko učinkovitejše. Na ta način prek zmogljive infrastrukture uporabnikom zagotavljamo informacijsko-komunikacijske storitve, ki so skladne z najnovejšimi trendi ter potrebami in njihovimi pričakovanji. Kot zanesljiv ponudnik kritične infrastrukture in digitalizacije storitev načrtujemo nadaljnji tehnološki in storitveni razvoj, pri tem pa izjemno pozornost namenjamo tudi povečevanju vrednosti naših storitev z vključevanjem rešitev kibernetske varnosti,« izpostavlja Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo.

Omrežje Telekoma Slovenije uporablja tudi vse več uporabnikov ostalih operaterjev v Sloveniji, ker jim Telekom Slovenije omogoča zagotavljanje kakovostnih povezav, kjer ostali operaterji nimajo svoje infrastrukture. Izjemno zmogljivo in robustno omrežje Telekoma Slovenije, ki zagotavlja visoke prenosne kapacitete, vsak dan uporablja več kot milijon uporabnikov.

Telekom Slovenije omrežje tako v ruralnih območjih kot urbanih središčih skrbno, strateško in trajnostno načrtuje in nadgrajuje na način, da uporabnikom ne glede na tehnologijo zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Zaradi izjemne zmogljivosti mobilnega omrežja uporabnikom, kjer za to ni druge možnosti, fiksne storitve (internet, televizijo in fiksno telefonijo) zagotavlja takoj, in sicer prek mobilnih tehnologij 4G in 5G.

»Podatkovni promet mobilnega omrežja 4G in 5G nenehno narašča, okoli 25 % uporabnikov že uporablja naprave 5G, vsi pa pričakujejo čim boljšo in zanesljivo pokritost s signalom. Mobilno omrežje Telekoma Slovenije slovi po vrhunski uporabniški izkušnji, ki pa ni mogoča brez naših skrbnih načrtovanj in vlaganj v razvoj omrežja in infrastrukture, predvsem pa tega ne bi bilo brez naše najboljše ekipe, ki ima za to potrebno znanje in izkušnje. Poslovni in zasebni uporabniki zato ostajajo naši zvesti uporabniki oziroma se v naše varno omrežje vračajo. Smo v desetletju prehoda na gigabitne mobilne in optične tehnologije, pri tem pa bodo v prihodnje bistveno višje tudi hitrosti prenosa podatkov v smeri od uporabnika proti omrežju, kar je skladno s trendom rasti in razvoja video vsebin. Hkrati bomo z uporabo sodobnih omrežnih tehnologij digitalizirali industrijo in sektorje kritične infrastrukture. Smo zanesljiv in zaupanja vreden IKT-partner vsem našim uporabnikom in razvojnim partnerjem,« dodaja Matjaž Beričič, direktor Omrežja in infrastrukture v Telekomu Slovenije.

Razvoj omrežja pete mobilne generacije kot evolucijske nadgradnje je sicer kompleksen in dolgoročen tehnološki projekt, ki zahteva vrhunsko znanje, močno, varno in stabilno omrežje, napredno tehnologijo ter poznavanje in upravljanje celotne verige omrežja.

Konec novembra 2023 je Telekom Slovenije naredil naslednji razvojni in tehnološki korak z vzpostavitvijo INO.LAB-a, demonstracijskega okolja zasebnega mobilnega 5G-omrežja. Predvsem podjetjem zasebna mobilna omrežja prinašajo popolnoma novo raven povezljivosti, saj omogočajo hitro in stabilno povezljivost naprav z visoko stopnjo odzivnosti, kar je izjemno pomembno za implementacijo naprednih tehnologij, kot so pametne tovarne, industrijski internet stvari (IIoT), napredni logistični centri, sodobna distribucijska in energetska omrežja in podobno.

preberite še to

Povedali so nam
Vzdržljiva lepotica, ki bo sledila vsakemu vašemu koraku

Vzdržljiva lepotica, ki bo sledila vsakemu vašemu koraku

Promocijska vsebina
Za žensko je ura...

Povedali so nam
Skupina ACTUAL I.T. na poti k naslednji fazi razvoja s spremembami v vodstvu
Povedali so nam
Revolucionarna kamera s tehnologijo umetne inteligence

Revolucionarna kamera s tehnologijo umetne inteligence

Promocijska vsebina
Najnovejši HONOR Magic6 Pro postavlja nov standard fotografije na pametnih telefonih

Povedali so nam
O nakupu robotskega sesalnika ne sme odločati zgolj cena

O nakupu robotskega sesalnika ne sme odločati zgolj cena

Promocijska vsebina
Bi se odločili z...

Povedali so nam
Ford predstavil novo Pumo

Ford predstavil novo Pumo

Promocijska vsebina
Elegantna in teh...

Povedali so nam
Otvoritev Hisense Gorenje »UAU kotička« v trgovini Big Bang Kranj
Povedali so nam
Po skoraj enem letu še vedno v vrhu lestvice DXOMARK

Po skoraj enem letu še vedno v vrhu lestvice DXOMARK

Promocijska vsebina
Čeprav je bil vo...