25 let Windows 95

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 25. 08. 2020 06:18:00, Kategorija: Računalništvo

Na včerajšnji dan pred 25 leti je izšel eden najpomembnejših operacijskih sistemov v zgodovini.

25 let Windows 95

Ob prizorih dogajanja 24. avgusta 1995 opolnoči pred ameriškimi trgovinami, kot so CompUSA in Best Buy bi si mislili, da gre za izid novega iPoda, iPhona, igre Call of Duty ali česa podobnega. A ni tako. Omenjeni izdelki takrat niti obstajali niso. Gneča pred trgovinami in »napad« nanje v slogu božičnih razprodaj se je zgodil zaradi – začetka prodaje operacijskega sistema Windows 95.

In kaj je bilo tako pomembnega na tem sistemu? Pravzaprav to, da naj bi bil - operacijski sistem. Do takrat je bil Windows le program, ki ga je bilo treba zagnati posebej in ki je besedilnemu operacijskemu sistemu DOS dodal grafično obliko. Posebnost Windows 95 je bila ta, da se je samodejno zagnal ob zagonu računalnika in dajal vtis, da gre za grafični operacijski sistem. To sicer ni bil, a vtis, podkrepljen z izredno intenzivno marketinško kampanjo, v kateri je zaradi prvič predstavljenega gumba Start, eno vidnejših vlog igrala pesem Start me up skupine Rolling Stones, Microsoft pa je najel tudi zvezdi Prijateljev, Jennifer Anniston in Matthew Perryja, ki sta posnela enourni »sitkom« na temo Windows 95. Vse to je botrovalo temu, da so v prvih petih tednih prodali več kot 7 milijonov škatel, v katerih je bil CD s sistemom. Da, internetne prodaje takrat več ali manj še ni bilo. Več ali manj vse, kar je bilo mogoče kupiti preko spleta, je bil dostop do pornografskih spletnih strani. A to je že druga zgodba…Seveda pa prednost Windows 95 napram predhodnikom ni le v grafiki. Vsaj tako pomembna novost je bila dejansko delujoča večopravilnost, kjer smo lahko podatke brez težav celo kopirali in lepili med različnimi aplikacijami. Težko dočakana je bila tudi podpora dolgim imenom, ki so se lahko končno znebila sistema 8.3 (osem znakov za ime in trije za končnico) in bila dolga do takrat nepredstavljivih 250 znakov. Zadeva sicer ni bila »nativna«, saj je sistem delovala tako, da je večje število znakov pretvarjal v sistem 8.3, zato smo v DOS-u pri listanju programov namesto dolgih ime videli tiste tilde (~), a tudi to je bilo bolje kot to, kar je bilo prej. Microsoft se je zelo hvalil tudi s samodejnim prepoznavanjem strojne opreme, tako imenovanim Plug and Play, a je imela stvar precej težav, predvsem zaradi deljenja mest IRQ, zato je kaj hitro dobila naziv Plug nad Pray.

Kaj pa strojna oprema? Takrat smo bili ravno nekako na prehodu iz procesorjev 486 na Pentium, večina domačih uporabnikov je imela diske IDE, poslovnih pa SCSI, pogoni CD-ROM so bili dvojne hitrosti, med zvočnimi karticami pa je kraljeval SoundBlaster.

Windows 95 seveda ni bil edini grafični operacijski sistem na trgu. Če odmislimo Macintosh, ki je takrat deloval le na Applovi strojni opremi, je bil nekaj časa glavni konkurent IBM-ov OS/2. Nekaj časa zato, ker je, v veliki meri zaradi še vedno podcenjujočega odnosa do osebnih računalnikov, v to vlagal relativno malo energije. In OS/2 je, čeprav je bil bolj robusten, hitrejši in manj hroščat, čez čas moral priznati poraz in decembra leta 2001 so ga prenehali razvijati in prodajati. Očitno je bil izid Windows XP, ki ga je Microsoft poslal na trg avgusta istega leta, preveč. In očitno so imeli prav, saj je bil XP poleg sedmice daleč najuspešnejši sistem v zgodovini podjetja.

preberite še to

Računalništvo
Kopiranje iz življenja

Kopiranje iz življenja

Programček, s katerim je mogoče kopirati in lepiti fotografirane objekte

Računalništvo
Photoshop do solz

Photoshop do solz

Novi filtri, ki temeljijo na umetni inteligenci, so za umret od smeha…

Računalništvo
Lenovo je nadgradil stilske poslovne prenosnike

Lenovo je nadgradil stilske poslovne prenosnike

Novi prenosniki ThinkBook so lahko opremljeni s procesorji Intel ali AMD, na voljo so s 13-, 14- ali 15-palčni...

Računalništvo
Spet bomo nadgrajevali

Spet bomo nadgrajevali

Microsoft je izdal oktobrsko nadgradnjo Windows 10 (20H2)

Računalništvo
Rešen problem leta 2038…

Rešen problem leta 2038…

V Linuxu 5.1 je težava leta 2038 rešena. Naslednja bo leta 2486…

Računalništvo
Se vračajo magnetni trakovi?

Se vračajo magnetni trakovi?

Nov material in nov način zapisa bi lahko vrnila že skoraj pozabljen medij…

Računalništvo
Brisanje tudi iz videa

Brisanje tudi iz videa

Umetna inteligenca pomaga tudi pri brisanju neželene vsebine iz videoposnetkov.

Računalništvo
Bi radi spoznali JavaScript?

Bi radi spoznali JavaScript?

Microsoft Developer je na YouTubu ponudil še en brezplačen tečaj programiranja…

Računalništvo
Moja sličica

Moja sličica

V novem Edge 86 je za ozadje domače strani mogoče postaviti lastno sliko.

Računalništvo
Pripni v meni Start

Pripni v meni Start

Brskalniku Edge bo v kratkem omogočal pripenjanje spletnih strani v meni Start.

Računalništvo
Renesansa videokonferenc

Renesansa videokonferenc

Nvidia je razvila nov sistem stiskanja videa, ki tudi pri počasnih povezavah daje tekočo sliko

Računalništvo
Izgubljeni testi zaradi Excela?

Izgubljeni testi zaradi Excela?

Britanci so zaradi napake v Excelu začasno izgubili podatek o skoraj 16.000 okuženih v Covid-19.