A se res nismo ničesar naučili?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 23. 11. 2021 05:46:00, Kategorija: Računalništvo

Raziskava o uporabi neumnih gesel je pokazala, da osli gredo tudi večkrat na led…

A se res nismo ničesar naučili?
Podjetje NordPass je izdelalo seznam najpogostejših gesel, ki si jih »izmislijo« uporabniki. In kljub temu, da že vrabci na strehah čivkajo o pomembnosti izbire čim bolj zapletenega gesla, pa je še vedno ogromno uporabnikov, ki jim tega ni mogoče dopovedati. Kot primer – geslo 123456 uporablja več kot 103 milijone ljudi. In to samo tistih, ki jih je »zaznala« raziskava. Kdove koliko jih pa ni…

In katera gesla so na seznamu najbolj neumnih najvišje? Zadnja leta velikih sprememb ni. Še vedno kraljuje omenjeno '123456', sledi '123456789', letos je na tretjem mestu '12345', četrti je 'qwerty', peti pa, kar je presenetljivo, saj je prejšnja leta bil višje, pa 'password'.

Zakaj je varno geslo tako pomembno? Najbolj nazoren je odgovor iz »analognega« sveta – ko greste od doma verjetno stanovanja ali hiše ne zaklenete z zatičem ampak uporabite ključavnico, po možnosti takšno, ki je ni mogoče čar tako zlomiti ali kako drugače na silo odkleniti. In gesla so lahko zatiči ali kompleksne ključavnice.

Obstaja kar nekaj načinov, kako izdelati geslo, ki bo vsebovalo vse potrebne varnostne komponente, hkrati pa ga ne boste pozabili. Eden od najlažjih načinov je seveda kar  uporaba brskalnika. Novejše različice brskalnikov, kot so Chrome, Firefox, Edge in podobnih, imajo vgrajeno funkcijo predlaganja varnih gesel. Zadeva je več kot uporabna, le paziti je treba da gesla shranjujemo, saj si jih nikakor ne bomo mogli zapomniti. Podobno nalogo kot brskalniki opravljajo tudi namenski programi za upravljanje z gesli.

Kaj pa, če bi radi sami »izdelali« varno geslo, ki bi si ga celo radi zapomnili? Tudi to je mogoče, obstaja pa kar nekaj metod, od katerih so ene bolj varne, druge pa manj. Priljubljena je recimo zamenjava nekaterih črk s številkami. Črko 'I' zamenjamo z '1', 'O' z '0', 'A' s '4', 'B' s '3' in tako naprej. Tega si ni težko zapomniti, saj so te črke in številke na pogled dokaj podobne med seboj. Težava je le, da je treba vedeti, kaj smo s čem zamenjali. A na žalost so hekerji že zdavnaj iznašli metode, kako takšna gesla uganiti.

Verjetno najbolj zanimiv in uporaben način je pred časom predlagal Kurt Muhl, tako imenovani »etični heker« iz ameriškega podjetja RedTeam Security. Predlagal je, da si zamislimo nek vsakodnevni stavek, ki vsebuje tudi kakšno številko ali poseben znak in ki si ga bomo lahko zapomnili. Na primer »Za mojo hišo sem plačal samo 1€«. Sedaj vzemite samo prve črke besed tega stavka in dobili boste dokaj zapleteno in težko uganljivo geslo. V našem primeru bo to »Zmhsps1€«, kjer gre za geslo z osmimi znaki, kjer smo uporabili male in velike črke, številko in poseben znak, kar pa je najpomembneje – lahko si ga je zapomniti. Ali pa recimo »Nekoč sem stanoval na Vodnikovi cesti #12«, kar po naši metodi daje geslo NssnVc#12. Daljši kot bo naš stavek, težje bo uganiti geslo. ●

preberite še to

Računalništvo
Tablica Redmi Pad

Tablica Redmi Pad

V družino tablic cenovnega razreda okoli 250 €, prihaja še en zanimiv član...

Računalništvo
Povezavam se je zmešalo

Povezavam se je zmešalo

Se vam v Wordu namesto spletnih povezav pojavljajo čudne kode? Tu je zdravilo…

Računalništvo
Sličice zavihkov

Sličice zavihkov

Tale »zastavica« v Chromu je prav zanimiva

Računalništvo
Podatkovno igranje

Podatkovno igranje

Excel lahko podatke pridobi tudi iz zunanjih virov… In vse skupaj je prav zabavno in uporabno…

Računalništvo
Nova zvezda je TypeScript

Nova zvezda je TypeScript

JavaScript ni več vodilni med najbolj priljubljenimi programskimi jeziki na svetu.

Računalništvo
Bliskovito v Excelu

Bliskovito v Excelu

Bliskovito zapolnjevanje je ena bolj zanimivih in uporabnih funkcij v Excelu.

Računalništvo
WhatsApp po vzoru Zooma in Teams?

WhatsApp po vzoru Zooma in Teams?

Tudi WhatsApp bo omogočal povabilo k pogovoru preko spletne povezave…

Računalništvo
Iz številke v besedo

Iz številke v besedo

Izpis številke z besedo je včasih nadležno opravilo. Zakaj ga ne bi prepustili Wordu?

Računalništvo
Na voljo je posodobitev Windows 11 2022 Update

Na voljo je posodobitev Windows 11 2022 Update

Promocijska vsebina
Microsoft je naj...

Računalništvo
Se še spomnite disket?

Se še spomnite disket?

Kratek izlet po poti spominov v čase, ko so vladali »flopiji«…

Računalništvo
Slovo po skoraj 30 letih

Slovo po skoraj 30 letih

Intel bo drugo leto ukinil blagovni znamki Pentium in Celeron

Računalništvo
Samo novo…

Samo novo…

Kako od Googlovega iskalnika dobiti najnovejše rezultate?