Brezplačno urejanje besedila

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 30. 12. 2019 06:51:00, Kategorija:

Zakaj bi jih plačali, če ni treba. Peterica najbolj zanimivih urejevalnikov besedila.

Brezplačno urejanje besedila

Microsoft je s svojim Wordom, pa naj nam je to všeč ali ne, postavil nekak standard urejanja besedil. Slabosti Worda kot takega in tega, da smo ga sprejeli kot standard, je kar nekaj in ena od njih je seveda cena. Word je namreč plačljiva komponenta znotraj paketa Office. Ali smo res omejeni z Wordom? A obstaja kakšna pametna alternativa, ki bi bila po možnosti še tudi brezplačna? Obstaja.

Brezplačnih urejevalnikov besedil je kar nekaj in mnogi so tudi zelo zmogljivi. Pa si jih oglejmo nekaj.

Office Word Online
Če morate za vaš dokument uporabiti kakšno predlogo ali če ga bodo odpirali predvsem uporabniki Worda, je (na žalost) najvarnejša odločitev kar Word sam. Toda ali ta ni plačljiv? Načeloma je, obstaja pa tudi brezplačna različica, ki ima to prednost, da deluje kar preko spleta in je ni potrebno posebej nameščati. V brskalniku le odpremo njeno spletno stran in že lahko začnemo pisati, dokumenti pa se shranjujejo v OneDrive ali lokalno . Uporaba je preprosta, je pa potrebno upoštevati, da brezplačna spletna različica nima vseh funkcionalnosti, ki jih nudi plačljiva.

Google Docs
Google Docs je del zbirke aplikacij, znanih po imenom G Suite. Kar zadeva urejevalnik besedil je zadeva več ali manj enaka Microsoftovi spletni rešitvi, le da je Googlova hitrejša, da obstaja že dobrih 13 let in da je na voljo v več kot 80 jezikih. Prednost urejevalnika Google Docs je tudi v tem, da je dobro povezljiv z Googlovim Koledarjem, Opomniki in zapiski Google Keep, omogoča pa tudi dokaj robusten in zato poslovno zanimiv sistem deljenja in sočasnega dela z dokumenti.

Dropbox Paper
Dropbox Paper ni najbolj zmogljiv in najbolj znan brezplačni urejevalnik, je pa izredno zanimiv zato, ker je kar del podatkovne shrambe Dropbox in zato, tako kot ostali spletni urejevalniki besedil, vedno dosegljiv. Paper ima zelo minimalističen uporabniški vmesnik, ki pa omogoča preprosto dodajanje multimedijskih vsebin, vključno s slikami in videi, vklučevanje vsebin iz drugih spletnih strani, odpiranje datotek vseh mogočih formatov (doc, docx, pdf, odt…) Za hitre zapiske ali na hitro sestavljen dokument več kot dovolj dobro.

LibreOffice Writer
Paket LibreOffice po svoji funkcionalnosti nič kaj ne zaostaja za Microsoftovim Office, ima pa to prednost, da je odprtokoden, pri čemer je popolnoma odprt tudi način zapisa datotek in seveda tudi brezplačen. Writer, ki je del OpenOfficea, namenjen urejanju besedil, je pravzaprav edina resna alternativa in konkurenca Wordu in Microsoft se ima zahvaliti le svojim marketinškim sposobnostim, da z LibreOfficeom in tudi Writerjem, nima večjih konkurenčnih težav. Writer zna namreč več ali manj vse, kar zna Word, tudi njegove dokumente zna brati, le pri shranjevanju se lahko včasih podre kakšna oblikovna značilnost, kar pa je pogosto bolj posledica neznanja uporabnika kot pa nesposobnosti Writerja. Če vas zanima brezplačna alternativa Microsoft Officeu je LibreOffice vsekakor vredno preizkusiti.

Apple Pages
Apple ni ravno znan po tem, da bi uporabnikom ponujal kaj brezplačno. Obstajajo pa redke izjeme, med katere vsekakor sodi Pages. Gre za Applovo alternativo Wordu, podobno Dropboxsovi rešitvi, ki je na voljo za naprave iPhone, iPad in Mac, ker obstaja tudi v spletni različici pa jo lahko uporabljajo tudi uporabniki Windows, če se prijavijo v svoj račun iCloud. Uporaba urejevalnika Pages je izredno preprosta, na voljo je cel kup (angleških) predlog, dokumente je mogoče preprosto pošiljati med napravami, urejevalnik pa podpira tudi delo v skupini v realnem času.

Seveda še zdaleč nismo našteli vseh alternativ plačljivim urejevalnikom besedil, saj jih obstaja še cel kup. Izbor smo omejili na tiste, ki so bodisi najbolj uporabljane, bodisi posebej zanimive.

preberite še to

Računalništvo
Najlažji ThinkPad vseh časov

Najlažji ThinkPad vseh časov

ThinkPad X1 Nano, ki je najtanjši ThinkPad doslej, tehta manj kot kilogram in ima... vse...

Računalništvo
Ukradena koda

Ukradena koda

Microsoftu so ukradli 43 GB izvorne kode starih operacijskih sistemov.

Računalništvo
Vrača se »trajni« Office

Vrača se »trajni« Office

Microsoft Office bo, poleg naročniške oblike, dobil tudi klasično, trajno obliko licence.

Računalništvo
Zoom killer

Zoom killer

Meet Now, nova funkcija Windows 10, bi lahko pomenila precejšen udarec za priljubljeni Zoom.

Računalništvo
Tudi Gmail dobiva nov logotip

Tudi Gmail dobiva nov logotip

Google po dolgih letih načrtuje stilsko preobrazbo Gmailovega logotipa.

Računalništvo
Tiskanje je lahko ovira za digitalno preobrazbo poslovanja

Tiskanje je lahko ovira za digitalno preobrazbo poslovanja

Projekti digitalne preobrazbe pogosto spregledajo premik tiskalniške infrastrukture v oblak

Računalništvo
Spet bomo nadgrajevali

Spet bomo nadgrajevali

Druga večja nadgradnja Windows 10 je tik pred vrati.

Računalništvo
Delujejo tudi programi!

Delujejo tudi programi!

Program Vaš telefon v Windows 10 po novem omogoča tudi zagon androidnih aplikacij z vašega telef...

Računalništvo
Nvidia kupuje Arm

Nvidia kupuje Arm

S 40 milijardami dolarjev gre za največji posel v polprevodniški zgodovini.

Računalništvo
Proti globokim lažnim novicam

Proti globokim lažnim novicam

Tudi Microsoft v boj za to, da bomo znali ločiti med originali in ponaredki.

Računalništvo
Zajemanje iz Edgea

Zajemanje iz Edgea

Microsoft testira Web Capture, orodje za zajem slike v brskalniku Edge.

Računalništvo
Brez zvoka in/ali slike

Brez zvoka in/ali slike

Microsoftov komplet PowerToys bo kmalu dobil še eno koristno orodje.