Brezplačno urejanje besedila

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 30. 12. 2019 06:51:00, Kategorija: Računalništvo

Zakaj bi jih plačali, če ni treba. Peterica najbolj zanimivih urejevalnikov besedila.

Brezplačno urejanje besedila

Microsoft je s svojim Wordom, pa naj nam je to všeč ali ne, postavil nekak standard urejanja besedil. Slabosti Worda kot takega in tega, da smo ga sprejeli kot standard, je kar nekaj in ena od njih je seveda cena. Word je namreč plačljiva komponenta znotraj paketa Office. Ali smo res omejeni z Wordom? A obstaja kakšna pametna alternativa, ki bi bila po možnosti še tudi brezplačna? Obstaja.

Brezplačnih urejevalnikov besedil je kar nekaj in mnogi so tudi zelo zmogljivi. Pa si jih oglejmo nekaj.

Office Word Online
Če morate za vaš dokument uporabiti kakšno predlogo ali če ga bodo odpirali predvsem uporabniki Worda, je (na žalost) najvarnejša odločitev kar Word sam. Toda ali ta ni plačljiv? Načeloma je, obstaja pa tudi brezplačna različica, ki ima to prednost, da deluje kar preko spleta in je ni potrebno posebej nameščati. V brskalniku le odpremo njeno spletno stran in že lahko začnemo pisati, dokumenti pa se shranjujejo v OneDrive ali lokalno . Uporaba je preprosta, je pa potrebno upoštevati, da brezplačna spletna različica nima vseh funkcionalnosti, ki jih nudi plačljiva.

Google Docs
Google Docs je del zbirke aplikacij, znanih po imenom G Suite. Kar zadeva urejevalnik besedil je zadeva več ali manj enaka Microsoftovi spletni rešitvi, le da je Googlova hitrejša, da obstaja že dobrih 13 let in da je na voljo v več kot 80 jezikih. Prednost urejevalnika Google Docs je tudi v tem, da je dobro povezljiv z Googlovim Koledarjem, Opomniki in zapiski Google Keep, omogoča pa tudi dokaj robusten in zato poslovno zanimiv sistem deljenja in sočasnega dela z dokumenti.

Dropbox Paper
Dropbox Paper ni najbolj zmogljiv in najbolj znan brezplačni urejevalnik, je pa izredno zanimiv zato, ker je kar del podatkovne shrambe Dropbox in zato, tako kot ostali spletni urejevalniki besedil, vedno dosegljiv. Paper ima zelo minimalističen uporabniški vmesnik, ki pa omogoča preprosto dodajanje multimedijskih vsebin, vključno s slikami in videi, vklučevanje vsebin iz drugih spletnih strani, odpiranje datotek vseh mogočih formatov (doc, docx, pdf, odt…) Za hitre zapiske ali na hitro sestavljen dokument več kot dovolj dobro.

LibreOffice Writer
Paket LibreOffice po svoji funkcionalnosti nič kaj ne zaostaja za Microsoftovim Office, ima pa to prednost, da je odprtokoden, pri čemer je popolnoma odprt tudi način zapisa datotek in seveda tudi brezplačen. Writer, ki je del OpenOfficea, namenjen urejanju besedil, je pravzaprav edina resna alternativa in konkurenca Wordu in Microsoft se ima zahvaliti le svojim marketinškim sposobnostim, da z LibreOfficeom in tudi Writerjem, nima večjih konkurenčnih težav. Writer zna namreč več ali manj vse, kar zna Word, tudi njegove dokumente zna brati, le pri shranjevanju se lahko včasih podre kakšna oblikovna značilnost, kar pa je pogosto bolj posledica neznanja uporabnika kot pa nesposobnosti Writerja. Če vas zanima brezplačna alternativa Microsoft Officeu je LibreOffice vsekakor vredno preizkusiti.

Apple Pages
Apple ni ravno znan po tem, da bi uporabnikom ponujal kaj brezplačno. Obstajajo pa redke izjeme, med katere vsekakor sodi Pages. Gre za Applovo alternativo Wordu, podobno Dropboxsovi rešitvi, ki je na voljo za naprave iPhone, iPad in Mac, ker obstaja tudi v spletni različici pa jo lahko uporabljajo tudi uporabniki Windows, če se prijavijo v svoj račun iCloud. Uporaba urejevalnika Pages je izredno preprosta, na voljo je cel kup (angleških) predlog, dokumente je mogoče preprosto pošiljati med napravami, urejevalnik pa podpira tudi delo v skupini v realnem času.

Seveda še zdaleč nismo našteli vseh alternativ plačljivim urejevalnikom besedil, saj jih obstaja še cel kup. Izbor smo omejili na tiste, ki so bodisi najbolj uporabljane, bodisi posebej zanimive.

preberite še to

Računalništvo
Umrl avtor rezanja, kopiranja in lepljenja

Umrl avtor rezanja, kopiranja in lepljenja

Mogoče ni tako znan kot Bill Gates ali Steve Jobs, je pa pustil velik pečat…

Računalništvo
Outlook dobiva Prostore

Outlook dobiva Prostore

Microsoft Outlook Spaces bo omogočal lažjo organizacijo pošte, sestankov in dokumentov.

Računalništvo
Kaže dobro…

Kaže dobro…

Neodvisni testi kažejo na to, da je nov Microsoftov Edge res opazno hitrejši od starega.

Računalništvo
Windows 12 Lite

Windows 12 Lite

Bo tako videti nov Microsoftov operacijski sistem? Niti ne…

Računalništvo
Windows 10X se predstavi

Windows 10X se predstavi

Microsoft je izdelal emulator prihajajočega dvozaslonskega operacijskega sistema.

Računalništvo
Prijaznejša obvestila

Prijaznejša obvestila

Chrome v najnovejši različici podpira manj nadležno obveščanje.

Računalništvo
Boljši brezžični signal

Boljši brezžični signal

Pametne površine, ki bodo za nekaj centov krepko izboljšale kakovost brezžičnega signala.

Računalništvo
Bo Apple spet bolj inovativen?

Bo Apple spet bolj inovativen?

Apple je včasih veljal za oblikovno avantgardo, potem pa zaspal. Se vrača na stara dobra pota?

Računalništvo
Odprtokodni Windows 7?

Odprtokodni Windows 7?

Bo Microsoft ugodil peticiji in odprl izvorno kodo Windows 7?

Računalništvo
Solarni Surface Pro?

Solarni Surface Pro?

Bo Microsoft povečal avtonomijo s solarnimi celicami?

Računalništvo
Bi tiskal? Pa ne boš!

Bi tiskal? Pa ne boš!

Proizvajalci tiskalnikov ubirajo nenavadna pota…

Računalništvo
Pomoč konkurence...

Pomoč konkurence...

Chrome bo po Microsoftovi zaslugi v kratkem mogoče energetsko manj požrešen...