Je to prihodnost?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6. 07. 2020 03:35:00, Kategorija: Računalništvo

Tablice so energetsko potratne, e-bralniki pa premalo zmogljivi. Kaj pa kombinacija?

Je to prihodnost?

Tablični računalniki so v domačih, izobraževalnih in tudi poslovnih okoljih lahko precej uporabne naprave. Operacijski sistem, pa naj gre za iOS ali Android, nudi veliko, dodatki v obliki pisal, tipkovnic, mišk in še česa, pa delo z njimi približajo tistemu s prenosnikom. In ker smo manjše in lažje od slednjih, jih je tudi laže prenašati. Imajo pa tudi svoje slabosti, ki so povezane predvsem z zasloni. Ti so zaradi narave tehnologije na soncu sabo vidni, ker potrebujejo kar precej energije, pa avtonomija tudi ni takšna, kot bi si želeli.

Teh težav z zasloni pa nimajo bralniki elektronskih knjig. Njihov zaslon je lepo berljiv na soncu, ker zaslon energijo potrebuje le takrat, ko se slika na zaslonu spremeni, pa jih je tudi pri najbolj aktivni uporabi potrebno polniti enkrat na teden ali dva. A tudi bralniki imajo slabe lastnost. Kljub temu, da se že leta govori o barvnih različicah elektronskega papirja, rešitev na to temo več ali manj ni oziroma so te neuporabne in bralniki so črno-beli. Poleg tega jih večinoma poganjajo namenski operacijski sistemi, ki ne podpirajo kaj več kot le branje različnih formatov besedila, tui in tam kak zmore brskati po spletu in predvajati glasbo, kaj več pa ne.

Idealna naprava bi torej bila kombinacija klasične tablice in e-bralnika. A takšnih naprav ni. Ne še. Obstajajo pa nekateri zanimivi poizkusi, ki sicer niso tako vsestranski kot recimo tablice, znajo pa biti precej uporabni. Eden takšnih primerov so e-bralniki BOOX podjetja Onyx.

Družino BOOX sestavljajo bralniki različnih diagonal zaslona – 6-palčni (15,24 cm) Poke 2, 7,8-palčni (19.8 cm) Nova 2, 10,3-palčni (26,2 cm) Note 2 in 13,3-palčni (33,8 cm) Max 3. Vsi modeli imajo na dotik občutljiv zaslon in so, razen najmanjšega, opremljeni s pisalom s 4096 nivoji površinske občutljivosti. Vsi modeli podpirajo Wi-Fi in Bluetooth, poganja jih 8-jedrni procesor, vgrajenega imajo 2, 3 ali 4 GB delovnega pomnilnika in 32 ali 64 GB pomnilnika za sistem in podatke (odvisno od modela), največji model Max 3 ima tudi priključek microHDMI, tako da jih je mogoče uporabiti tudi kot sekundarni zaslon, Max 3 in Note 2 pa imata tudi bralnik prstnih odtisov.

In kaj je mogoče početi s temi bralniki? Najprej seveda brati elektronske publikacije vseh mogočih formatov (PDF, EPUB, TXT, DJVU, HTML, RTF, FB2, DOC, MOBI, CHM). Pisalo omogoča pisanje beležk, označevanje besedila, zaradi izredne občutljivosti pa tudi skiciranje, risanje in vsem, kar počnemo s klasičnimi pisali. Vgrajeni zvočniki omogočajo predvajanje glasbe, dva mikrofona pa tudi zvočno komunikacijo.

A tudi to je nekako »normalno«. Posebnost bralnikov BOOX je v tem, da jih poganja operacijski sistem Android 9, ki poleg aplikacij v trgovini BOOX omogoča tudi zagon aplikacij iz Googlove Trgovine Play. Sicer ne vseh, mnogih pa. Ena od njih je recimo Teamviewer, ki je bodo veseli tisti, ki delajo od doma.

Kaj pa cene? Te niso ravno nizke, saj se gibljejo od 180 do 800 , tako da se bodo za bralnike verjetno odločili tisti, ki vedo, kaj hočejo. Je pa ideja vsekakor zanimiva, saj daje klasičnim bralnikom bistveno večjo funkcionalnost kot jo imajo ti sedaj in jih približuje uporabnosti tablic.

Vir: Bonajo

preberite še to

Računalništvo
Malce so se ustrašili

Malce so se ustrašili

Ko prevaranti naletijo na boljšega od sebe...

Računalništvo
Zbogom, Toshiba

Zbogom, Toshiba

Toshiba se dokončno poslavlja s trga prenosnih računalnikov.

Računalništvo
Ste pozabili geslo? Nič strašnega…

Ste pozabili geslo? Nič strašnega…

S preprostim trikom lahko v spletnem brskalniku hitro prikažete pozabljeno geslo.

Računalništvo
Izšel LibreOffice 7.0

Izšel LibreOffice 7.0

Če želite dober, lokalno shranjen klasični pisarniški paket, potem je jasno, kaj izbrati.

Računalništvo
Še ena vprašljiva poteza

Še ena vprašljiva poteza

ZDA naj bi po vzoru kitajskega pravega okoli ZDA zgradile digitalni zid.

Računalništvo
Android v Windows

Android v Windows

Bo v kratkem mogoče androidne aplikacije zaganjati tudi v Windows?

Računalništvo
Minecraft babica

Minecraft babica

Babica je pokazala, kaj vse je naredila v šestih letih.

Računalništvo
Nemogoči labirinit

Nemogoči labirinit

Si lahko zamislite labirint, skozi katerega se potuje 1020.000 let

Računalništvo
Odgovor na »krajo« TikToka

Odgovor na »krajo« TikToka

Kitajci se s Trumpovo zahtevo po prodaji dela TikToka seveda ne strinjajo

Računalništvo
Navpični zavihki kmalu

Navpični zavihki kmalu

Zavihki na vrhu zaslona niso najpreglednješa rešitev. So stranski boljši?

Računalništvo
NVIDIA prevzema ARM

NVIDIA prevzema ARM

Podjetji sta menda zelo blizu dogovora, tako da bi se prevzem lahko zgodil v nekaj tednih.

Računalništvo
Nova priložnost za Chromebooke?

Nova priložnost za Chromebooke?

Google dela na možnosti zagona programov za Windows znotraj Chrome OS.