Kako kupiti IT opremo v času pomanjkanja čipov?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 21. 12. 2022 04:02:00, Kategorija: Računalništvo

Promocijska vsebina
Težko je, da v obdobju preteklega leta in še več, niste slišali zgodbe o pomanjkanju čipov, kar je negativno vplivalo na zmanjšano proizvodnjo in s tem manjšo ponudbo in prodajo številnih naprav na trgu.

Kako kupiti IT opremo v času pomanjkanja čipov?
Ne glede na to, ali vi ali kdo od vaših bližnjih načrtuje nakup avtomobila, prenosnika, telefona, konzole, ni nič nenavadnega, da marsikaterega modela teh izdelkov v ponudbi ni bilo mogoče najti ali celo naročiti. Zato so se vsi nenadoma znašli v situaciji, ko so morali čakati.
Vendar, ali ste razmišljali o tem, da bi na to situacijo pogledali nekoliko drugače in poskušali najti rešitev, ki vam bo prihranila čakanje in negotovost.

Zakaj primanjkuje čipov?


Zaradi številnih logističnih izzivov, ki jih je predstavljala pandemija, proizvajalci elektronike niso imeli dovolj teh majhnih in tako pomembnih delov za sestavljanje izdelkov in zadovoljevanje povpraševanja potrošnikov, ki se je v tem obdobju močno povečalo in še vedno upada.

Vse to je privedlo do svetovnega pomanjkanja računalniških čipov, zaradi česar je nakup številnih naprav v preteklem obdobju še bolj zapleten, a še vedno traja. Čakanje je dolgo, številni prodajalci pa nočejo niti obljubiti in jamčiti, kdaj bi naročene naprave lahko prispele.

Ni pa se vam treba zanašati le na čakanje – prinašamo vam štiri nasvete, ki vam bodo pomagali pogledati na stvari z drugega zornega kota in ta izziv rešiti na najboljši možni način za vas.

1. Pri izbiri modela bodite prilagodljivi
Čeprav ste se morda že natančno odločili, kateri telefon ali prenosnik želite kupiti in kateri trenutno ni na voljo, poskusite razmisliti, zakaj je to vaša izbira in katere funkcije želite, da vaša nova naprava zagotavlja.
Tudi tu je pomembno upoštevati oceno, koliko ste pripravljeni plačati.

Namesto da bi čakali na določen model, bo morda lažje najti napravo druge znamke s podobnimi funkcijami ali nekaj naprednejšega od tistega, kar ste nameravali kupiti. Če pri blagovni znamki niste ekskluzivni, je skoraj vedno mogoče najti alternativo podobnim ali celo enakim lastnostim.

Predstavljajte si, da imate napravo, ki jo potrebujete, v svojih rokah v samo nekaj dneh, namesto da še naprej čakate in ne veste, kdaj in če pride želeni model. Priznate, o tem je vredno razmisliti.

2. Če je mogoče, nadaljujte z uporabo stare naprave
Morda vsi ne bodo mogli ravnati v skladu s tem nasvetom, še posebej tisti, ki se jim je popolnoma pokvarila naprava, prenosnik, telefon, tipkovnica in ni možnosti za daljšo uporabo.

Za vse tiste, ki lahko, pa zakaj bi porabili denar, če ni nujno? Če je vaša situacija takšna, da boste morda želeli zamenjati prenosni računalnik ali telefon, če vam na primer baterija ne služi tako dobro kot nekoč ali če vam nenehno zmanjkuje prostora za shranjevanje, so to primeri, ko lahko počakaš.

In čeprav vemo, da so te na videz majhne težave včasih resna omejitev, se zdi, da še vedno obstajajo načini, kako jih rešiti brez nakupa povsem nove naprave.

Razmislite lahko na primer o prostoru za shranjevanje – z nekaterimi odličnimi aplikacijami lahko prepoznate datoteke, ki zavzamejo prostor na vašem disku, in nato preprosto izbrišete tiste, ki jih ne potrebujete več, ali jih prenesete na eno od zunanjih naprav, kjer lahko še naprej obdržiš.

3. Razmislite o drugi različici želene naprave
Seveda, če je mogoče. Vzemimo za primer prenosne računalnike – pomanjkanje čipov ni tako vplivalo na trg namiznih računalnikov, deloma zato, ker namizni računalniki ne potrebujejo integriranih vezij, ki jih najdemo v prenosnih računalnikih.

Vemo, da namizni računalnik ne more vedno nadomestiti prenosnika – to še posebej velja, če ste med tistimi, ki imajo raje prenosnike, ali pa so vam takšni modeli zaradi narave vašega dela ali potrebe po pogostem prenašanju preprosto bolj praktični za vas.

Za vse tiste situacije, ko morate v naslednjih tednih kupiti računalnik in nimate težav s prej omenjenimi ovirami, bi bila to lahko prava možnost, o kateri velja razmisliti.

Poleg tega namizni računalniki običajno stanejo nekoliko manj kot za prenosni računalnik, zato so lahko dober način za prihranek denarja, še posebej, če že imate monitor, miško in tipkovnico.

4. Razmislite o vseh mestih, kjer lahko naročite in kupite želeno napravo
Ne izgubite upanja, če v znanih trgovinah s strojno in elektroniko ne najdete določenega prenosnika, telefona ali česa drugega iz IT opreme, kjer boste morda najprej poiskali tisto, kar potrebujete.

Oglejte si spletne strani in trgovine, za katere ni nujno, da imajo v svoji ponudbi izključno IT naprave, ampak tudi drug pester asortiman, v katerega je vključena tehnologija. Zgodi se, da imajo kraji, ki so pogosto zanemarjeni ali pozabljeni, na zalogi več naprav kot veliki prodajalci, tako da imaš vedno možnost, da svoje najljubše najdeš še kje drugje. Vse te izdelke in najboljše cene lahko najdete tudi na spletni platformi shoptok.

Kako dolgo bo trajalo pomanjkanje čipov?
Napovedi so različne - In medtem ko nekateri verjamejo, da se bo v letu 2022 bolj ali manj vse stabiliziralo, so drugi prepričani, da bo trajalo več časa, da se stvari normalizirajo.

Ne glede na to, ali gre za proizvodnjo prenosnih računalnikov, pametnih telefonov, avtomobilov, je treba najprej zamenjati vse, kar je v času krize čipov stagniralo, nato pa redno začeti s proizvodnjo.

V tem času je pomembno najti alternativo, in če nameravate kupiti katero od IT naprav, ki jih je prizadela ta kriza, si oglejte vse možnosti in poiščite najboljšo rešitev zase. ▪

preberite še to

Računalništvo
Hitre risbe

Hitre risbe

Ne znate risati, a bi radi v svoj dokument vstavili kakšno risbico? Poskusite takole…

Računalništvo
Nore hitrosti po enem samem optičnem vlaknu

Nore hitrosti po enem samem optičnem vlaknu

Znanstveniki so po enem samem vlaknu uspeli doseči 301 TB/s! BOmo v kratkem deležni krepke pospešitve d...

Računalništvo
Risanje z matematiko

Risanje z matematiko

Vas zanima, kako z matematičnimi formulami narisati deklico na spodnji sliki?

Računalništvo
Avtor rezanja, kopiranja in lepljenja

Avtor rezanja, kopiranja in lepljenja

Mogoče ni tako znan kot Bill Gates ali Steve Jobs, je pa pustil velik pečat…

Računalništvo
Razdelilnik z - diskom...

Razdelilnik z - diskom...

Razdelilnik USB-C, ki ima vgrajen tudi trdi disk… No, ja, prostor zanj…

Računalništvo
Delitev podatkov na celice

Delitev podatkov na celice

Če ste v Excelu kdaj morali podatke iz ene celice »raztresti« po posameznih stolpcih, boste veseli...

Računalništvo
Celotna stran kot slika

Celotna stran kot slika

Edge omogoča zelo preprost način shranjevanja celotne spletne strani kot slike.

Računalništvo
Računalniki, ki bodo spremenil svet

Računalniki, ki bodo spremenil svet

Zadnja leta se velik govori o kvantnih računalnikih. Kaj sploh to je?

Računalništvo
Zakaj komplicirati?

Zakaj komplicirati?

Če deluje, je Ctrl+E odličen pripomoček v Excelu. Če ne, pa…

Računalništvo
Prenosniki HP EliteBook 860 G10

Prenosniki HP EliteBook 860 G10

Promocijslka vsebina
Hibridno delo brez kompromisov

Računalništvo
Osnovnošolci iz Sežane so spoznavali, kako se izogniti pastem v digitalnem svetu
Računalništvo
Bliskoviti Excel

Bliskoviti Excel

Bliskovito zapolnjevanje je izredno uporabna funkcija.