Najbolj varni podatki do zdaj

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 10. 2023 06:58:00, Kategorija: Računalništvo

Majhna steklena ploščica, na kateri je 7 TB podatkov varno shranjenih 10.000 let, se sliši odlično.. Toda…

Najbolj varni podatki do zdaj
Predstavljajte si, da ste raziskovalec, da na svoji pustolovski poti naletite na 10.000 let staro grobnico, v kateri odkrijete neprecenljiv starodavni artefakt – zbirko čudnih steklenih ploščic. Ko malce poguglate (ali karkoli bo takrat pač »in«) ugotovite, da gre za starodavne digitalne zapise, na katerih je zabeležena glasba od konca 20. stoletja naprej.

Mi česa takšnega zagotovo ne bomo deležni, bodo pa mogoče naši oddaljeni zanamci. Če bodo raziskovali prostore današnje Norveške. Tam namreč gradijo globalno glasbeno shrambo, ki bo med drugim vključevala tudi Microsoftov projekt Silica, za katerega v Redmondu trdijo, da vas nikoli ne bo pustil na cedilu, saj so podatki, zapisani vanj, skoraj neuničljivi. In kaj je projekt Silica?

Celo najbolj varen podatkovni center je ranljiv za vse pogostejše in hujše okoljske nesreče, ki jih povzročajo podnebne spremembe, da o človeških »orožarskih« in drugačnih posegih ne govorimo. Zato raziskovalci venomer iščejo nove, bolj varne načine shranjevanja podatkov, takšne, ki bi bili čim manj občutljivi na okoljske vplive. Microsoft, recimo, skuša v okviru projekta Silica shraniti podatke na - steklo. Podjetje je v sodelovanju z družbo Warner Bros to tehnologijo predstavilo že leta 2019 in to tako, da je film Superman iz leta 1978 zapisalo na stekleno ploščico iz kremenčevega stekla in ga nato spet prebralo (drugače tehnologija ne bi imela smisla, mar ne?). Na »diapozitiv«, ki je meril le 75 x 75 mm in bil debel 2 mm, je bilo mogoče shraniti kar 75,6 GB podatkov, kar je vsekakor zanimiva številka, še pomembneje pa je bilo, da je vsebina ostala berljiva tudi po praskanju, pečenju, kuhanju, mikrovalovni pečici, namakanju in izpostavljanju močnemu magnetnemu polju. Zdaj, štiri leta kasneje, je Microsoft predstavil novo, izboljšano različico, pri kateri je zmogljivost shranjevanja povečala za več kot 100-krat, na več kot 7 TB, deklarirana življenjska doba pa se je podaljšala s 1.000 na kar 10.000 let.

Ideja se vsekakor zdi zanimiva, je pa res, da precej spominja na izjave, ki so jih dajala podjetja ob izidu zapisljivih CD-jev, DVD-jev in podobnih optičnih medijev. Tudi tam se je najprej govorilo o trajnosti nekaj sto oziroma tisoč let, praksa pa je potem pokazala, da so podatki celo bolj varni na magnetnih medijih…

Pri tovrstnih tehnologijah pa obstaja še ena težava. In to velika. Naj bo medij za shranjevanje še tako varen in trajen, je popolnoma neuporaben, če ni naprave, ki bi ga lahko prebrala. Ste doma v kakšnem predalu našli staro disketo? Ste jo lahko prebrali? No, to… Brez naprave, ki lahko prebere najdene steklene ploščice, bodo raziskovalci v letu 12.000, ne vedoč, da gre za ostanke globalne glasbene zakladnice, te razstavili v muzeju kot zbirko steklenih podstavkov. A to je že druga zgodba…

Dolgotrajno shranjevanje je torej malce vprašljivo. Kaj pa kratkotrajno? Tu pa je stvar malce bolj uporabna. Prvič zato, ker lahko zmanjša ogromne račune za električno energijo, ki jih sedanji podatkovni centri plačujejo samo zato, da bi ohranili ustrezno hladno okolje za shranjevanje takšnih in drugačnih diskov.  Ko so ti »diapozitivi« enkrat zapisani, so namreč stabilni tudi pri sobni temperaturi, za ohranjanje podatkov pa ne potrebujejo nobene energije, poleg tega pa podjetjem ne bo treba vsakih nekaj let zapravljati časa, energije in denarja za prenos podatkov z okvarjenih diskov ali trakov.

Ekipa projekta Project Silica pravi, da je treba opraviti še tri ali štiri razvojne faze, preden bo tehnologija pripravljena za komercialno uporabo. Več v spodnjem videoposnetku.


Vir: Microsoft (1, 2)

preberite še to

Računalništvo
Nič več ne bo, kot je bilo…

Nič več ne bo, kot je bilo…

Googlova nova umetna inteligenca Gemini menda premaga GPT in človeške strokovnjake na 57 področjih

Računalništvo
Zajem za profesionalce

Zajem za profesionalce

Majhen brezplačen programček, ki zajemanje zaslona dvigne na povsem novo raven…

Računalništvo
Dva velikana za natančnost, zmogljivost in popolnost

Dva velikana za natančnost, zmogljivost in popolnost

Promocijska vsebina
AGON by AOC pred...

Računalništvo
Skrči, da ustreza

Skrči, da ustreza

Za mnoge verjetno manj znana, a večkrat zelo uporabna funkcija.

Računalništvo
USB je tudi malo butast...

USB je tudi malo butast...

Kako to, da je priključek USB narejen tako, da ga ni mogoče obrniti? A ob nastanku niso razmišlja...

Računalništvo
Prihodnost evropske umetne inteligence

Prihodnost evropske umetne inteligence

Evropska komisija omogoča dostop do superračunalnikov EU za pospešitev razvoja umetne inteligence

Računalništvo
Za boljšo digitalno pismenost starejših

Za boljšo digitalno pismenost starejših

Promocijska vsebina
Živimo v hitro s...

Računalništvo
Kaj narediti, ko program »zmrzne«?

Kaj narediti, ko program »zmrzne«?

Najpogosteje je edina rešitev ta, da ga prisilno končamo. Tako gre v dveh klikih.

Računalništvo
ZIP-bomba

ZIP-bomba

Ko 46 MB velika datoteka »eksplodira« v 4,5 PB…

Računalništvo
Evropska digitalna prihodnost

Evropska digitalna prihodnost

Evropska komisija pozdravlja dogovor voditeljev skupine G7 o vodilnih načelih in kodeksu ravnanja na področju ...

Računalništvo
Kroglični računalnik

Kroglični računalnik

Če si ne znate predstavljati delovanje ničel in enic v računalniku, je tule nazoren prikaz.

Računalništvo
Hitra pretvorba

Hitra pretvorba

Še en koristen trik v Excelu – pretvorba iz ene v več celic