Najuporabnejša bližnjica v Windows

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 09. 2022 06:09:00, Kategorija: Računalništvo

Lepljenje s Ctrl+V je mimo. Spoznajte Win+V, ki skriva celo goro sladkorčkov...

Najuporabnejša bližnjica v Windows
Izrezovanje/kopiranje in lepljenje je nekaj, kar v računalništvu poznamo že desetletja. Funkcionalnost je na začetku delovala le znotraj enega programa, nato pa tudi med njimi, tako da je bilo podatke (besedilo, slike, datoteke…) mogoče brez težav prenašati iz enega v drugega in to z oblikovanjem ali brez njega. Stvar je tako priljubljena, da jo je mogoče uporabljati oziroma aktivirati na različne načine. Uporabiti je mogoče ukaz iz menija, recimo Urejanje/Izreži, nato Urejanje/Prilepi, nekaterim bolj ustrezajo gumbi v orodni vrstici, tretjim pa so bolj všeč kombinacije tipk, kjer je na voljo Shift+Delete in Shift+Insert za izrezovanje in lepljenje ali pa Ctrl+C/Ctrl+X in Ctrl+V za kopiranje/izrezovanje in lepljenje.

Vse našteto je seveda zelo uporabno, a to ne pomeni, da ni prostora za napredek. Odložišče, kamor se shranijo podatki po tem, ko izberete kopiranje ali lepljenje, je dolgo »držalo« le zadnji podatek, ostali pa so sproti zbrisali oziroma jih je nov prepisal. Ker pa bi včasih prišel prav tudi kak starejši, so se pričeli pojavljati različni programčki, urejevalniki odložišča, ki so shranjevali več podatkov in seveda omogočali dostop do njih. Ideja bila dobra in uporabniki s(m)o se pričeli spraševati, zakaj Microsoft tega ne vključi kar v sistem sam. In smo jim tudi pisali, a odgovora ni bilo.

No, nekaj let nazaj pa je le »počilo« in v Redmondu so napovedali, da bo sistem Windows 10 kmalu dobil možnost dostopa do zgodovine Odložišča. In ga tudi je, do njega pa lahko dostopate s kombinacijo tipk Win+V. Podatke vanj nalagate kot običajno, torej s takšnim ali drugačnim kopiranjem in/ali izrezovanjem, ko pa hočete kak podatek prilepiti, izberete Win+V in na zaslonu se prikaže seznam vsebine Odložišča, iz katerega izberete želeno. Če recimo veste, da boste prenesli tri različne podatke, recimo dele besedila, vsakega posebej izberete in kopirate (recimo s Ctrl+C), nato se postavite na želeno mesto v ciljni dokument, izberete Win+V in iz seznama izberete želen del besedila in to se bo prilepilo na izbrano mesto. Praktično in zelo uporabno. In podatki so lahko tudi »kombinirani«, torej besedilo, slike in še kaj.

Zgodovina odložišča pa je le del tega, kar se skriva pod kombinacijo Win+V. Kot lahko vidite na naslovni sliki, je na  vrhu okenca, ki se odpre, več možnosti. Večina je namenjena takšnim in drugačnim emotikonom, kar lahko raziščete sami, na tem mestu pa bi opozorili le na možnost, ki pride vsaj toliko prav kot zgodovina odložišča in to so posebni znaki. Poleg ikone/gumbka za Odložišče je gumb Simboli, pod katerim lahko najdete najrazličnejše posebne znake, ki ste jih do zdaj iskali preko Tabele znakov. Tu boste hitro našli različne oklepaje, polovičke, tretjine, promile in druge matematične znake, najrazličnejše puščice, oznake valut, posebne znake v različnih jezikih in še in še. Ste se recimo kdaj mučili z iskanjem krogca pri oznaki stopinj Celzija? No, to… In pri celotni stvari je izredno zanimivo to, da so v prvem razdelku prikazani znaki, ki ste jih nazadnje uporabili, kar je seveda še toliko bolj uporabno…•

preberite še to

Računalništvo
Povezavam se je zmešalo

Povezavam se je zmešalo

Se vam v Wordu namesto spletnih povezav pojavljajo čudne kode? Tu je zdravilo…

Računalništvo
Sličice zavihkov

Sličice zavihkov

Tale »zastavica« v Chromu je prav zanimiva

Računalništvo
Podatkovno igranje

Podatkovno igranje

Excel lahko podatke pridobi tudi iz zunanjih virov… In vse skupaj je prav zabavno in uporabno…

Računalništvo
Nova zvezda je TypeScript

Nova zvezda je TypeScript

JavaScript ni več vodilni med najbolj priljubljenimi programskimi jeziki na svetu.

Računalništvo
Bliskovito v Excelu

Bliskovito v Excelu

Bliskovito zapolnjevanje je ena bolj zanimivih in uporabnih funkcij v Excelu.

Računalništvo
WhatsApp po vzoru Zooma in Teams?

WhatsApp po vzoru Zooma in Teams?

Tudi WhatsApp bo omogočal povabilo k pogovoru preko spletne povezave…

Računalništvo
Iz številke v besedo

Iz številke v besedo

Izpis številke z besedo je včasih nadležno opravilo. Zakaj ga ne bi prepustili Wordu?

Računalništvo
Na voljo je posodobitev Windows 11 2022 Update

Na voljo je posodobitev Windows 11 2022 Update

Promocijska vsebina
Microsoft je naj...

Računalništvo
Se še spomnite disket?

Se še spomnite disket?

Kratek izlet po poti spominov v čase, ko so vladali »flopiji«…

Računalništvo
Slovo po skoraj 30 letih

Slovo po skoraj 30 letih

Intel bo drugo leto ukinil blagovni znamki Pentium in Celeron

Računalništvo
Samo novo…

Samo novo…

Kako od Googlovega iskalnika dobiti najnovejše rezultate?

Računalništvo
Malo ukrivljen, malo raven

Malo ukrivljen, malo raven

Novi Corsairov igralni zaslon je lahko po želji raven ali pa ukrivljen.