Najuporabnejša bližnjica v Windows

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 09. 2022 06:09:00, Kategorija: Računalništvo

Lepljenje s Ctrl+V je mimo. Spoznajte Win+V, ki skriva celo goro sladkorčkov...

Najuporabnejša bližnjica v Windows
Izrezovanje/kopiranje in lepljenje je nekaj, kar v računalništvu poznamo že desetletja. Funkcionalnost je na začetku delovala le znotraj enega programa, nato pa tudi med njimi, tako da je bilo podatke (besedilo, slike, datoteke…) mogoče brez težav prenašati iz enega v drugega in to z oblikovanjem ali brez njega. Stvar je tako priljubljena, da jo je mogoče uporabljati oziroma aktivirati na različne načine. Uporabiti je mogoče ukaz iz menija, recimo Urejanje/Izreži, nato Urejanje/Prilepi, nekaterim bolj ustrezajo gumbi v orodni vrstici, tretjim pa so bolj všeč kombinacije tipk, kjer je na voljo Shift+Delete in Shift+Insert za izrezovanje in lepljenje ali pa Ctrl+C/Ctrl+X in Ctrl+V za kopiranje/izrezovanje in lepljenje.

Vse našteto je seveda zelo uporabno, a to ne pomeni, da ni prostora za napredek. Odložišče, kamor se shranijo podatki po tem, ko izberete kopiranje ali lepljenje, je dolgo »držalo« le zadnji podatek, ostali pa so sproti zbrisali oziroma jih je nov prepisal. Ker pa bi včasih prišel prav tudi kak starejši, so se pričeli pojavljati različni programčki, urejevalniki odložišča, ki so shranjevali več podatkov in seveda omogočali dostop do njih. Ideja bila dobra in uporabniki s(m)o se pričeli spraševati, zakaj Microsoft tega ne vključi kar v sistem sam. In smo jim tudi pisali, a odgovora ni bilo.

No, nekaj let nazaj pa je le »počilo« in v Redmondu so napovedali, da bo sistem Windows 10 kmalu dobil možnost dostopa do zgodovine Odložišča. In ga tudi je, do njega pa lahko dostopate s kombinacijo tipk Win+V. Podatke vanj nalagate kot običajno, torej s takšnim ali drugačnim kopiranjem in/ali izrezovanjem, ko pa hočete kak podatek prilepiti, izberete Win+V in na zaslonu se prikaže seznam vsebine Odložišča, iz katerega izberete želeno. Če recimo veste, da boste prenesli tri različne podatke, recimo dele besedila, vsakega posebej izberete in kopirate (recimo s Ctrl+C), nato se postavite na želeno mesto v ciljni dokument, izberete Win+V in iz seznama izberete želen del besedila in to se bo prilepilo na izbrano mesto. Praktično in zelo uporabno. In podatki so lahko tudi »kombinirani«, torej besedilo, slike in še kaj.

Zgodovina odložišča pa je le del tega, kar se skriva pod kombinacijo Win+V. Kot lahko vidite na naslovni sliki, je na  vrhu okenca, ki se odpre, več možnosti. Večina je namenjena takšnim in drugačnim emotikonom, kar lahko raziščete sami, na tem mestu pa bi opozorili le na možnost, ki pride vsaj toliko prav kot zgodovina odložišča in to so posebni znaki. Poleg ikone/gumbka za Odložišče je gumb Simboli, pod katerim lahko najdete najrazličnejše posebne znake, ki ste jih do zdaj iskali preko Tabele znakov. Tu boste hitro našli različne oklepaje, polovičke, tretjine, promile in druge matematične znake, najrazličnejše puščice, oznake valut, posebne znake v različnih jezikih in še in še. Ste se recimo kdaj mučili z iskanjem krogca pri oznaki stopinj Celzija? No, to… In pri celotni stvari je izredno zanimivo to, da so v prvem razdelku prikazani znaki, ki ste jih nazadnje uporabili, kar je seveda še toliko bolj uporabno…•

preberite še to

Računalništvo
Pretvorba merskih enot v Wordu

Pretvorba merskih enot v Wordu

Ste vedeli, da ima Word vgrajen dokaj uporaben pretvornik merskih enot?

Računalništvo
Kako popraviti Windows

Kako popraviti Windows

Mehanizmi za popravilo sistemskih datotek v Windows pogosto ne delujejo. Kaj narediti?

Računalništvo
Imate kak star Googlov račun??

Imate kak star Googlov račun??

Prijavite se vanj in pošljite kakšno sporočilo, sicer vam ga bo Google zbrisal…

Računalništvo
Zanimiva funkcija »VZEMI«

Zanimiva funkcija »VZEMI«

V Excelu obstaja funkcija, ki je verjetno ne poznate, je pa zelo uporabna

Računalništvo
Kako skrčiti besedilo

Kako skrčiti besedilo

Trik, ki ga boste pri urejanju besedil verjetno pogosto uporabili

Računalništvo
Za domače delo

Za domače delo

Tale pripravica je v teh časih videti prav privlačno.

Računalništvo
Naključno besedilo

Naključno besedilo

Trik, ki ga boste v Wordu uporabili redko, a boste takrat zelo zadovoljni, da obstaja

Računalništvo
Kako hitro vas lahko letos shekajo?

Kako hitro vas lahko letos shekajo?

Kak vpliv ima dolžina gesla in vrsta znakov na hekanje z »nasilnim ugibanjem« letos?

Računalništvo
MS Teams nič več del Office?

MS Teams nič več del Office?

Microsoft bi se rad izognil protimonopolni tožbi v EU.

Računalništvo
Mi je kdo »kradel« Google?

Mi je kdo »kradel« Google?

Kako preveriti ali je kdo nepooblaščeno uporabljal vaš Googlov račun…

Računalništvo
EU ustanavlja delovno skupino za preiskavo ChatGPT

EU ustanavlja delovno skupino za preiskavo ChatGPT

Do poteze je prišlo po tem, ko so številni regulatorji zasebnosti podatkov iz vse Evrope izrazil...

Računalništvo
»Nariši mi…«

»Nariši mi…«

Sistem umetne inteligence, ki zna risati in »fotografirati« po besedilnih navodilih.