Nekatera imena so bavbav

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 24. 03. 2023 04:01:00, Kategorija:

Zakaj ne moremo datoteki dati imena CON? Ali AUX? Pa NUL?...

Nekatera imena so bavbav
Če v Windows 10, pa tudi vseh prejšnjih različicah, skušate neki datoteki ali mapi dati ime CON, vam sistem tega ne bo pustil in javil, da gre za neveljavno ime naprave. Naprave? Pa saj ni naprava ampak mapa oziroma datoteka? In prav v tem grmu leži zajec.

»Težava« ima korenine v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je na osebnih računalnikih vladal operacijski sistem DOS. Ta se je s priključenimi napravami, kot so miška, tiskalnik in podobno, »pogovarjal« z gonilnikom za to napravo preko tako imenovanih »datotek naprav« (device file). »Pogovorna veriga« je bila DOS -> datoteka naprave -> gonilnik naprave - > naprava. In zakaj je (bilo)to koristno? Vzemimo primer tiskalnika. Gonilniki naprav so bili razviti zato, da programerjem ne bi bilo treba razmišljati o tem, kako deluje vsak tiskalnik posebej, oziroma v vsak svoj program vključevati kode, ki bi omogočala tiskanje na vseh tiskalnikih na trgu. Namesto tega je dovolj, da vsebino, ki bi jo uporabnik rad natisnil, shranijo oziroma bolje rečeno posredujejo v posebno datoteko (datoteka naprave), od koder jo gonilnik »pretoči« v tiskalnik. Prednost sistema je v tem, da ko na trg pride nov tiskalnik programerjem ni treba prilagajati obstoječih programov zanj, saj ti podatke še vedno pošiljajo v datoteko naprave, od koder jih pobere nov gonilnik, ki ga je za novo napravo spisal proizvajalec tiskalnika.

Ideja je torej dobra, je pa s seboj prinesla »kaveljc«. Vsaka naprava oziroma bolje rešeno vsaka vrata v računalniku so potrebovala svojo datoteko naprave in ta datoteka je morala seveda imeti neko ime. Tiskalniki so bili običajno priključeni na vzporedni vrata LPT1 ali LPT2, zato je datoteka naprave za ta dvoja vrata nosila ime LPT1 oziroma LPT2. Če ste recimo v DOS-u vtipkali ukaz »Dir > LPT1«, se je vsebina trenutne mape namesto na zaslonu izpisala na tiskalniku, priključenem na vrata LPT1. In da ne bi prišlo do težav, so bila (in so še) imena teh vrat oziroma priključkov rezervirana. Neke datoteke ali mape ne morete poimenovati CON, ker je to okrajšava za Console, prav tako pa jim ne morete dati imen ne morete jim dati imen AUX, LST, PRN, NUL, LPT0, LPT1LPT9 ali COM0, COM1COM9, saj so vsa rezervirana za omenjene datoteke naprav.

Seveda se postavlja vprašanje, zakaj je še vedno tako. Kljub temu, da večina uporabnikov več ne ve, kako sta bila videti paralelni in serijski priključek, saj ju je že zdavnaj nadomestil USB, pa Microsoft zaradi združljivosti za nazaj vztraja na rezervaciji imen. To pa zato, ker je po svetu še vedno kopica starih računalnikov, ki se uporabljajo v merilne ali krmilne namene, na katere so preko serijskih, paralelnih in še kakšnih vrat priključeni merilniki, senzorji in druge namenske naprave. Tega sicer res ni veliko, a tam, kjer je, je pogosto vitalnega pomena. Tako vitalnega, da se izplača tvegati jezo Conradov, Corneliusov, Constantinov in podobnih ljudi, katerih vzdevek bi lahko bil Con in bi s tem imenom radi shranili kak selfi ali kaj podobnega. ▪

preberite še to

Računalništvo
Pretvorba merskih enot v Wordu

Pretvorba merskih enot v Wordu

Ste vedeli, da ima Word vgrajen dokaj uporaben pretvornik merskih enot?

Računalništvo
Kako popraviti Windows

Kako popraviti Windows

Mehanizmi za popravilo sistemskih datotek v Windows pogosto ne delujejo. Kaj narediti?

Računalništvo
Imate kak star Googlov račun??

Imate kak star Googlov račun??

Prijavite se vanj in pošljite kakšno sporočilo, sicer vam ga bo Google zbrisal…

Računalništvo
Zanimiva funkcija »VZEMI«

Zanimiva funkcija »VZEMI«

V Excelu obstaja funkcija, ki je verjetno ne poznate, je pa zelo uporabna

Računalništvo
Kako skrčiti besedilo

Kako skrčiti besedilo

Trik, ki ga boste pri urejanju besedil verjetno pogosto uporabili

Računalništvo
Za domače delo

Za domače delo

Tale pripravica je v teh časih videti prav privlačno.

Računalništvo
Naključno besedilo

Naključno besedilo

Trik, ki ga boste v Wordu uporabili redko, a boste takrat zelo zadovoljni, da obstaja

Računalništvo
Kako hitro vas lahko letos shekajo?

Kako hitro vas lahko letos shekajo?

Kak vpliv ima dolžina gesla in vrsta znakov na hekanje z »nasilnim ugibanjem« letos?

Računalništvo
MS Teams nič več del Office?

MS Teams nič več del Office?

Microsoft bi se rad izognil protimonopolni tožbi v EU.

Računalništvo
Mi je kdo »kradel« Google?

Mi je kdo »kradel« Google?

Kako preveriti ali je kdo nepooblaščeno uporabljal vaš Googlov račun…

Računalništvo
EU ustanavlja delovno skupino za preiskavo ChatGPT

EU ustanavlja delovno skupino za preiskavo ChatGPT

Do poteze je prišlo po tem, ko so številni regulatorji zasebnosti podatkov iz vse Evrope izrazil...

Računalništvo
»Nariši mi…«

»Nariši mi…«

Sistem umetne inteligence, ki zna risati in »fotografirati« po besedilnih navodilih.