Nekatera imena so bavbav

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 2. 02. 2021 06:08:00, Kategorija: Računalništvo

Zakaj ne moremo datoteki dati imena CON? Ali AUX? Pa NUL?...

Nekatera imena so bavbav
Če v Windows 10, pa tudi vseh prejšnjih različicah, skušate neki datoteki ali mapi dati ime CON, vam sistem tega ne bo pustil in javil, da gre za neveljavno ime naprave. Naprave? Pa saj ni naprava ampak mapa oziroma datoteka? In prav v tem grmu leži zajec.

»Težava« ima korenine v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je na osebnih računalnikih vladal operacijski sistem DOS. Ta se je s priključenimi napravami, kot so miška, tiskalnik in podobno, »pogovarjal« z gonilnikom za to napravo preko tako imenovanih »datotek naprav« (device file). »Pogovorna veriga« je bila DOS -> datoteka naprave -> gonilnik naprave - > naprava. In zakaj je (bilo)to koristno? Vzemimo primer tiskalnika. Gonilniki naprav so bili razviti zato, da programerjem ne bi bilo treba razmišljati o tem, kako deluje vsak tiskalnik posebej, oziroma v vsak svoj program vključevati kode, ki bi omogočala tiskanje na vseh tiskalnikih na trgu. Namesto tega je dovolj, da vsebino, ki bi jo uporabnik rad natisnil, shranijo oziroma bolje rečeno posredujejo v posebno datoteko (datoteka naprave), od koder jo gonilnik »pretoči« v tiskalnik. Prednost sistema je v tem, da ko na trg pride nov tiskalnik programerjem ni treba prilagajati obstoječih programov zanj, saj ti podatke še vedno pošiljajo v datoteko naprave, od koder jih pobere nov gonilnik, ki ga je za novo napravo spisal proizvajalec tiskalnika.

Ideja je torej dobra, je pa s seboj prinesla »kaveljc«. Vsaka naprava oziroma bolje rešeno vsaka vrata v računalniku so potrebovala svojo datoteko naprave in ta datoteka je morala seveda imeti neko ime. Tiskalniki so bili običajno priključeni na vzporedni vrata LPT1 ali LPT2, zato je datoteka naprave za ta dvoja vrata nosila ime LPT1 oziroma LPT2. Če ste recimo v DOS-u vtipkali ukaz »Dir > LPT1«, se je vsebina trenutne mape namesto na zaslonu izpisala na tiskalniku, priključenem na vrata LPT1. In da ne bi prišlo do težav, so bila (in so še) imena teh vrat oziroma priključkov rezervirana. Neke datoteke ali mape ne morete poimenovati CON, ker je to okrajšava za Console, prav tako pa jim ne morete dati imen ne morete jim dati imen AUX, LST, PRN, NUL, LPT0, LPT1LPT9 ali COM0, COM1COM9, saj so vsa rezervirana za omenjene datoteke naprav.


Seveda se postavlja vprašanje, zakaj je še vedno tako. Kljub temu, da večina uporabnikov več ne ve, kako sta bila videti paralelni in serijski priključek, saj ju je že zdavnaj nadomestil USB, pa Microsoft zaradi združljivosti za nazaj vztraja na rezervaciji imen. To pa zato, ker je po svetu še vedno kopica starih računalnikov, ki se uporabljajo v merilne ali krmilne namene, na katere so preko serijskih, paralelnih in še kakšnih vrat priključeni merilniki, senzorji in druge namenske naprave. Tega sicer res ni veliko, a tam, kjer je, je pogosto vitalnega pomena. Tako vitalnega, da se izplača tvegati jezo Conradov, Corneliusov, Constantinov in podobnih ljudi, katerih vzdevek bi lahko bil Con in  bi s tem imenom radi shranili kak selfi ali kaj podobnega. ▪

preberite še to

Računalništvo
Bi radi bili videti lepši?

Bi radi bili videti lepši?

Videopogovori lahko marsikaj skrijejo, kakšno stvar pa tudi popravijo. Če imate prenosnik Lenovo...

Računalništvo
Humanitarna umetna inteligenca

Humanitarna umetna inteligenca

Microsoft vabi posameznike in organizacije k sodelovanju pri pobudi AI for Good

Računalništvo
Konec 3D-predmetov

Konec 3D-predmetov

Microsoft bo iz Windows 10 končno odstranil nepotrebno mapo 3D-predmeti.

Računalništvo
Se bo Samsung bolje odrezal?

Se bo Samsung bolje odrezal?

Kombinacija Windows 10 in ARM se zaenkrat ne obnese najbolje. Se bo Exynos bolje izkazal?

Računalništvo
Chrome OS na pohodu

Chrome OS na pohodu

Googlov operacijski sistem je na krilih dela, predvsem pa šolanja od doma, prehitel macOS.

Računalništvo
Lepljenje brez oblikovanja

Lepljenje brez oblikovanja

Odložišče v Windows bo dobilo še eno funkcijo, ob kateri boste rekli: »Končno!«

Računalništvo
Omejeno rudarjenje z novim GeForce

Omejeno rudarjenje z novim GeForce

Nvidia pravi, da je novi RTX 3060 namenjen igralcem in ne kriptorudarjem…

Računalništvo
Tudi pisarniški dokumenti

Tudi pisarniški dokumenti

Microsoftov Edge bo v kratkem omogočal prikaz dokumentov iz Officea.

Računalništvo
SSD prehitel HDD…

SSD prehitel HDD…

… a če hočete več prostora, je magnetni medij še vedno boljša rešitev.

Računalništvo
MetaČlovek

MetaČlovek

Kmalu bomo »digitalnega človeka« lahko izdelali v nekaj urah…

Računalništvo
Temni Word

Temni Word

Če je vse lahko temno, naj bo še Word…

Računalništvo
Zbogom, stari Edge

Zbogom, stari Edge

Aprilska nadgradnja Windows 10 bo odstranila stari brskalnik Edge in ga nadomestila z novim.